Артисти от Унгария и Гърция гостуват за фестивала „Сцена на кръстопът”

Пиесата „Вицекралят Банк“ заема особено място в историята на Унгария.

Хитови спектакли от Европа в Пловдив от 10 септември

„Вицекралят Банк” от Националния театър на Будапеща

Артисти от Унгария, Гърция и Украйна ще гостуват с представления на тазгодишното издание на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът”, който ще се проведе в Пловдив от 10 до 21 септември в Драматичен театър „ Н. О. Масалитинов“.

Първият спектакъл е на трупата на REON (Атина, Гърция) на 14 септември от  19.30 часа в Камерна зала „Стефан Данаилов”. 
„Арто/ Ван Гог“ и „Кост“ от Йоли Андреади и Арис Аспрулис са две пиеси, вдъхновени от живота и творчеството на Антонен Арто. Джийн Джилет и  Герасимос Генатас се превъплащават в образа на забележителния артист и мислител на ХХ век. Арто е писател, поет, драматург, есеист, актьор и театрален режисьор от гръцки произход. Широко признат за една от ключовите фигури на театъра от ХХ век и на европейския авангард, той е известен със своите сурови, сюрреалистични и трансгресивни теми, както и със значителното си влияние върху театралната култура.

На 18 септември от 19 часа в Голямата зала на Драмата ще гостува най-авторитетната  унгарска трупа – Националният театър на Будапеща. Публиката ще има шанса да гледа спектакъла „Вицекралят Банк” от  Йозеф Катона.

„Вицекралят Банк“ е историческа драма с насищане и размах на шекспирово платно. В смутните времена на Средновековието, усойните дворци на властта са пропити от политически заговори, преврати, насилие и убийства. Банк, назначен от крал Андрей II (1205-35) за вицекрал, се оказва в центъра на тези кървави събития.

Пиесата заема особено място в историята на Унгария. Забранена от управляващите Хабсбурги, на 15 март 1848 г. Националният театър нарушава заповедта и изиграва спектакъла. Това поставя символичното начало на Унгарската революция.  По творбата на Катона има заснет филм, както и опера в 3 действия.

В програмата на фестивала се включва и украинският актьор Игор Титов от Областния академичен младежки театър на Днепропетровск.  Той ще представи моноспектакъла си „Танц с контрабас” по пиесата „Контрабасът” от Патрик Зюскинд” на 19 септември от 19.30 часа в Камерна зала „Стефан Данаилов”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства