Банско открива пореден сезон без втора кабинка

Опашките - обичайна гледка, която пречи на скиорите и туристите.

И тази година бизнесът изпитва затруднения с кадрите в бранша

Зимната ни перла Банско се готви за откриването на поредния сезон. Този път стартът на ските ще бъде даден на 14 декември. А до тогава върви трескава подготовка на хотелиери, ресторантьори, институции. Вече са привършени ремонтите в хотелските бази, нагласена е украсата. Банско е бляскав и чист, чака се снега.

Уж всичко си върви по старому, но не е. Общината има нов кмет след местните избори. Това е Иван Кадев, а неговият партньор в изборите Димитър Русков стана председател на общинския съвет. Той всъщност е познат на всички като ръководител на протестите в курорта, с които се иска от години да се разреши изграждането на втора кабинка.

Не е тайна, че местните възлагат големи надежди новият управленски тандем да даде тласък на темата „втора кабинка.

„Проблемът някак бе забравен напоследък, но за нас, когато сезонът затропа на вратите, веднага изникват в съзнанието ни бъдещите срамни опашки пред лифта. Чудим се какви оправдания да измисляме пред чужденците, разказват хотелиерите. Те признават, че всъщност опашките са големия им кошмар в поредния сезон. Туристите идват да отдъхнат и да заредят батериите, както се казва, а то се получава една неприятна картина. Става се рано, хуква се към лифта, а там висиш по три часа, за да се качиш да покараш ски.

Бизнесът разказва, че влагат невероятно много сили и енергия да компенсира неприятните емоции от опашките чрез по-добро обслужване.

Проблемът с липсата на втора кабинка се разраства, защото през тези години на битка със „зелените“, които стопират с хитри и лъжовни ходове развитието на туризма, курортната зона нараства. Местните казват, че всъщност натоварването идва от скиорите, които пристигат с автобуси от базите на Предел, в Разлог, в село Баня, идват и туристи за ден от Благоевградско. Отделно са туристите на Банско и така се получават, особено в почивните дни, огромни струпвания пред лифта.

А няма как някой да гони хората, които идват за ски от други места, нали затова е създаден този курорт, казват ядосани местните предприемачи.

Според тях само в България е толкова трудно да се направи една елементарна кабинка. Навсякъде това е лесно, локално решение, а при нас се е превърнал в държавнически въпрос.

И с право се ядосват, защото те инвестират в базите си, правят реклами, създават работни места, а накрая очакват малко помощ за бизнеса от държавата, а това не се случва.

Въпреки това белият керван тръгва на 14 декември. Традицията най-големите скиори за всички времена да откриват сезоните в Банско продължава. Този път Марио Мат идва на Бъндеришка поляна, където през 2011-а спечели паметна победа. Австриецът е олимпийски и трикратен световен шампион.

Марио Мат е познат на банската публика. През февруари 2011 г. Супер Марио триумфира в слалома на писта „Алберто Томба“, след като не беше стъпвал на първото място цели 2 години. За успеха си той получи като подарък апартамент в 5-звездния „Пирин Голф & Кънтри Клуб“.

Марио Мат е роден в Алпите - в Цамс, Тирол и като всички австрийци израства на ски. Дебютира за Световната купа на 21 декември 1999 г., когато е на 20, а прекратява активна състезателна дейност на 12 март 2015-а - на 35. За маратонските си 17 сезона на пистите Мат постига 15 победи (14 на слалом и 1 на суперкомбинация) и 42 пъти се качва на подиума. Името му ще остане в историята като втория най-възрастен скиор, извоювал олимпийско злато (на слалом в Сочи 2014), след шведа Андре Мирер, който е и най-старият, който е печелил слалом за Световната купа. Освен това Супер Марио има третия най-дълъг интервал от време между първата и последната си победа (13 години, 10 месеца и 22 дни) след Ингемар Стенмарк и Дидие Кюш.

Интересна подробност е и това, че по-малкият му брат - 26-годишният Михаел Мат, също е скиор. По ирония на съдбата и той като батко си дебютира за Световната купа на 20 и досега е записал 1 победа и 7 подиума.

И тази година бизнесът изпитва затруднения с кадрите в бранша. И обърна поглед към украинци и молдовци. С временните документи те започват работа сезонно. Преди сезона започна и миграцията на бизнесмени. В Благоевград например има собственици, които затварят врати и отварят механи в Банско, те си взимат и персонала. Същото правят и предприемачи от морето, пренасочват кадрите си към Банско. Цените ще бъдат по-високи по хотели и заведения, но заради поскъпването на тока, казват собствениците.

Все още не е ясно какви ще бъдат цените на лифт картите. Но сигурно е, че ако няма сняг, то 400-те оръдия в ски зоната ще работят и сезонът е гарантиран.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи