Бизнес класа

Пътническият ван се предлага в две височини, две дължини и три типа каросерии

Преди години, когато градският транспорт, а не личните автомобили, беше основно средство за придвижване на по-голямата част от хората, местата около шофьорската седалка често бяха заети от малчугани. Те с любопитство поглъщаха всяко движение на водача – как отваря и затваря вратите на спирките, как превключва скоростния лост, как върти волана, как потегля и спира. Да караш автобус беше нещо много голямо в очите на малчуганите и повечето от тях си мечтаеха за тази професия.

18-2-6kol

Времената се промениха, но в обществения транспорт все още се срещат деца край шофьорската кабина, които зяпат с интерес как човекът зад волана си върши работата. А порасналите момчета имат възможност да използват в личния си живот или в бизнеса модерни и лесни за управление пътнически бусове като Ford Transit Custom. Това е най-продаваният лекотоварен автомобил на марката в Европа и през тази година претърпя сериозно обновление дизайнерски и технически.

ai2p2665

Еднотонният пътнически транспортер се задвижва от двулитров дизелов двигател EcoBlue в три нива на мощност – 105, 130 и 170 конски сили. Моторът гарантира значителни ползи по отношение на експлоатационните разходи и динамиката в сравнение с предходния 2,2-литров дизелов агрегат - разходът на гориво е намален с до 13%, а въртящият момент в ниските обороти е увеличен с 20%. Новият двигател работи тихо и отзивчиво, като осигурява лекотата на управление, характерна за лек автомобил.

ai2p2647

Тъй като Transit Custom е ориентиран към бизнеса, моделът се предлага в широка гама от варианти, която включва две височини на покрива, две дължини, брутно тегло от 2,6 тона до 3,4 тона, максимален полезен товар до 1450 кг и каросерии тип ван, ван с двойна кабина и комби. Автомобилът продължава традициите на Transit за водещ в сегмента товарен капацитет. Багажното пространство е добре организирано и разполага с отвор в преградната стена за товарене на много дълги предмети. Интегрираните в покрива релси могат да се сгъват, когато не се използват.

ai2p2970

При обновяването инженерите са чули мненията на потребителите, за да направят модела още по-удобен за ползване във всекидневната работа. Това важи както за интериорното оформление, така и за дизайна. От естетическа гледна точка е много трудно да се придаде красив външен вид на един „сандък” от ламарина и стъкло, каквото представлява по същество всеки пътнически бус. Но дръзката си решетка и ефектни дневни LED светлини, новият Transit Custom прави много добро впечатление. Предницата определено има динамично излъчване, като афишира сериозните транспортни възможности на модела. Освен елегантните дневни светлини се предлагат и мощни ксенонови фарове, които облекчават шофирането на дълги дистанции през нощта.

ai2p3026

Целта на конструкторите е да осигурят бизнес класа както за пътуващите, така и за техния водач. С тази идея неговото работно място е проектирано да бъде удобно и в стила на леките автомобили на Ford. Новият инструментален панел е изработен от приятни на допир и устойчиви на износване материали. Помислено е и за практичността, за да могат водачите си да ползват кабината като мобилен офис. Оформени са много места за съранение на вещи, като само в инструменталния панел техния обем достига 25 л. Това са три открити ниши в горната част на таблото с място за клипбордове или мобилни устройства, както и голямата жабката за папки с формат A4 в долното затворено отделение.

ai2p3106

 

Водачът дава гласови команди

За водача на обновения Transit Custom са проектирани изцяло нови дисплеи и контролен панел за увеличена ергономичност и лесна употреба. Високите нива на оборудване разполагат с „плаващ“ 8-инчов цветен сензорен екран, подобен на таблет. Чрез него се работи удобно с комуникационната и развлекателна система SYNC 3 на Ford, която може да бъде управлявана с жестове „плъзване“ и „прибиране с пръсти“. Тя позволява на водачите да дават и гласови команди, като е съвместима с платформите Apple Car Play и Android Auto. За смартфона на шофьора е отделено място в центъра на инструменталния панел, където могат да се държат и зареждат и други външни устройства. До скоростния лост са налични USB порт и 12-волтов извод.

ai2p2982

Други нови практични характеристики в модела са изваждаща се поставка за чаша под скоростния лост. Тя допълва поставките за чаши и отделенията за двулитрови бутилки в двата края на инструменталния панел. Джобовете на вратите също са с изцяло обновен дизайн, за да предлагат повече място за съхранение и използваемост. Дръжката е оформена по нов начин и е вградена в декоративната облицовка на вратата, а под нея има три големи пространства за съхранение.

 

 

Въздушно окачване и спортен вариант

За комфортното пътуване за водача и пасажерите в обновения Transit Custom допринасят седалките, които предлагат удобно настаняване и добра опора. Новите тапицерии изглеждат с високо качество и устойчивост при продължителна употреба. Текстилните материи са преминали строги тестове за износване, за да се запазят в добра форма.

ai2p3016

По отношение на електрониката в помощ на водача, Transit Custom е първият лекотоварен автомобил, предлагащ функция за интелигентен ограничинел на скоростта. Тя позволява автоматично поддържане на максималната скорост в рамките на допустимите ограничения, чрез системата за разпознаване на пътните знаци. Друг полезен асистент следи мъртвата зона на видимост и предупреждава за страничен трафик. Това улеснява маневрите, особено излизането на заден ход от паркомясто, когато видимостта често е ограничена.

Тези иновации допълват широката гама от технологии, които вече са налични в Transit Custom. Сред тях се открояват асистент за предотвратяване на сблъсъци с функция за разпознаване на пешеходци, предупреждение за спазване на лентата, стабилизация на каросерията при страничен вятър и адаптивен круиз контрол.

ai2p3004

В списъка на новостите трябва да бъдат включени отзивчивата 6-степенна автоматична трансмисия SelectShift и уникалнoтo за сегмента задно въздушно окачване при моделите Комби М1, коeто осигурява мека, контролирана и плавна возия при всякакво натоварване.

Върховият модел Transit Custom Sport е отлично подготвен за динамично шофиране с мощност от 170 конски сили и предлага широк избор от осем различни варианта на каросерията и седалките, включително ван, комби и ван с двойна кабина, къса или дълга база. Характерните две ленти на предния капак и екстериорен бодикит са с обновен дизайн за новия модел, включително впечатляващи нови двуцветни ленти в черно с оранжеви или сребристи акценти. Спортният стил продължава в кабината с частична тапицерия на интериора с кожа Ebony, която съчетава нови релефни текстилни вложки и кожени опори.

Коментари

Задължително поле