Близо 83 000 души са загубили живота си заради дефектни импланти

Според разследване, публикувано в "Гардиън" и Би Би Си, нетествани протези увреждат милиони пациенти по света

Разследване на стотици журналисти срещу глобалната медицинска индустрия беше публикувано в големите световни медии, начело с британските "Гардиън" и Би Би Си. Резултатите на Implant Files ("Имплантни досиета", бел.ред.) вадят на показ милиони случаи, при които на пациенти от различни държави са били поставяни дефектни импланти.

Много от протезите и останалите медицински устройства са пускани на пазара без да са преминали тестове, регулациите върху индустрията са слаби, а прозрачността липсва, пише "Гардиън".

Пейсмейкъри, изкуствени стави, контрацептиви и силиконови гърди са сред проблемните импланти, които са причинили увреждания и смърт. В някои от случаите поставените устройства са били пуснати на пазара, без въобще да са тествани върху хора.

Между 2015 г. и 2018 г., само в Обединеното кралство са получени 62 000 доклада за "неблагоприятни инциденти", свързани с дефектните медицински изделия. Една трета от инцидентите имат сериозни последици за пациентите, а 1004 завършват със смърт.

През последното десетилетие Агенцията по храните и лекарствата в САЩ е събрала 5.4 милиона доклада за "нежелани събития", свързани с дефектни импланти. Някои от производителите, са съобщили за инциденти и в други части на света.

Съобщава се за 1.7 милиона травми и почти 83 000 смъртни случая вследствие на дефектните импланти. В близо 500 000 от случаите е била извършена експлантация - операция за премахване на устройство.

Данните идват от разследванията на 252 журналисти от 59 медийни организации в 36 страни. Те откриват редица проблеми в глобалната медицинска индустрия, която генерира 400 милиарда долара на година.

Ето и някои примери от направените разкрития:

-Изкуствени стави са продавани на болници, без да са преминали клинични изпитания

-Дефектни пейсмейкъри са продавани, въпреки че производителите са били наясно с проблемите им

-Усложнения с поставянето на мрежа при херния, като един от множеството пострадали е един от най-добрите британски атлети, който не може да се състезава от години заради причинените проблеми

-Одобрени от регулаторите изкуствени междупрешленни хрущялни дискове, които по-късно са се дезинтегрирали, разложили или измествали след операция

-Липса на централизиран регистър, благодарение на който хирурзите да знаят за рисковете от имплантите и да могат да ги съобщят на пациента

-На пациентите в Австралия са имплантирани устройства, които регулаторът е одобрил за безопасни само защото те са били одобрени в Европа

-Разкритията повдигат въпроси относно занижените нива на контрол и липсата на действия от страна на регулаторните органи.

В много страни информацията относно дефектиралите импланти е трудно достъпна или дори тайна, което затруднява пациентите да търсят адекватна информация за устройствата, които са им предложени от лекарите.

Професор Дерек Алдерсън, президент на Кралския колеж по хирургия във Великобритания, заявява, че има достатъчно инциденти, включващи дефектни устройства, за да се "подчертае необходимостта от драстични регулаторни промени", включително въвеждането на задължителни национални регистри за всички имплантируеми устройства.

"За разлика от лекарствата, много хирургични нововъведения излизат на пазара без каквито и да е било надеждни доказателства или данни от клинични изпитвания. Това е риск за безопасността на пациентите и общественото доверие", казва професорът.

Вестник "Гардиън", Би Би Си, "Льо Монд" и "Зюддойче Цайтунг", координирани от Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), са прегледали хиляди документи, много от които са получени чрез заявки за свобода на информацията, за да открият някои от най-големите проблеми.

Наред с интервютата с пациенти и лекари, те разкриват недостатъци в начина, по който се регулира медицинската индустрия. За сега обаче няма изгледи правилата да станат по-строги и надеждни.

Журналистите са открили, че производителите на устройствата сами отговарят за тестването на имплантите. Доктори, имащи връзки с производителите, са показали "странна нетърпеливост" да имплантират най-новите продукти на компаниите.

От документите става ясно, че лобистите на корпорациите са повлияли на ЕС, за да не бъдат приети по-строги регулации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука