Борисов е върху палачинката, защото спазва правилата

Премиерът Бойко Борисов в Брюксел.

На „отровните” им остава да се обявят за отровени с мек „новичок”, че съвсем ще повехнат

От безусловната си подкрепа за протестите БСП най-вероятно ще прибере главно минуси

Както все по-ясно се забелязва, площадната тупурдия на разнородните протестъри и истериите на депутатите на БСП в парламента вече не им носят дори дребни успехи. Налице е по-скоро обратна тенденция. Правителството оцелява при поносими загуби на публичен образ, мнозинството иначе недоволни от него граждани се примирява с мисълта, че може да си изкара мандата. Според сондажите ГЕРБ запазва предизборна боеспособност, има повечето основания да се пребори за приличен резултат, при благоприятни обстоятелства и за скромна победа.

Есенното озъбване на КОВИД епидемията в Европа и у нас пренасочва вниманието на хората към свързани с оцеляването им проблеми, отклонява го от срамните улични изяви с прахосване на хранителни продукти. Прокуратурата си господарства над предварителното производство, шефът u Иван Гешев отчита резултати в парламента. Властимащите си управляват, указанията от Вашингтон и Брюксел изпълняват, раздават едно-друго за народа. На „отровните” им остава да се обявят за отровени от ГРУ с мек „новичок”, инак съвсем ще повехнат.

А Бойко Борисов върти волана и все още е върху палачинката. Знае правилата на играта, спазва ги, затова. Така оцелява доста години и както изглежда силно шмиргелован от превратностите на властта, така все още се крепи отгоре. Бързо схвана премиерът, защо президентът размахва юмрук. Главното правило на сегашната политическа игра е да слуша началниците. През август „Труд” писа  защо протестърите нямат шанс за успех: „Не е възможно да се представят пред Брюксел и Берлин по-правилно, отколкото той.” И още:

„Натиск върху правителството на Борисов има и сега, разбира се. Явен е за спирането и на т. нар. турски поток независимо, че са налице и алтернативни източници за газ. Спирането му цели създаване на пречки и неприятности за Русия и Турция едновременно... Активно се работи за привличането на България в „Балто-Черноморски съюз” - все старата англо-американска „политика на анакондата” за обкръжаване на Русия... не удрят по масата със заплахи, значи правителството може да не се плаши от протести”. Ако изпълни указанията.

Партньорството мощно напредва със старанията на правителството и лично на премиера. Малко са ни 8 F-16 Block 70, още 8 поръчват, след тях планират още 16 от същия или по-нов Block. С тях ще отпочне активно индустриално сътрудничество с тенденция да прерасне в стратегическо. За нисковъглеродна енергетика ще ни се помага, дотогава ще ни снабдяват с техен втечнен газ, вместо да рискуваме с руски потоци с различни названия. И още, и още! Пределна лоялност към Алианса и най-важния в него показа Бойко Борисов.

И не остана с какво да го надцакват, с какво да се представят като по-предани на Вашингтон нито Румен Радев, нито дабългаристите или Цветанов. Не само е разтривал Борисов на Тато ушите, ами добре е отварял през това време своите. Не само е пазил гърба на НЦВ Сакскобургготски, ами си е отварял очите и ушите. Не си е изсмукал от палеца модела на ГЕРБ, поръчал си го е в Германия, та затова Берлин и ЕНП имат за близки и него, и партията. Знае кой раздава картите, на кого се дължи „данък спокойствие”. От какъв зор да го рутят политически значимите сили от странство?

Борисов точно преди десет години заяви: „Една стотна от направеното от Тодор Живков да построим, ще е голям успех... 20 години след падането му от власт никой не го е забравил... само приватизираме построеното тогава”. По социологически данни до 25% от получаваните на избори гласове за ГЕРБ са на бивши гласоподаватели на БСП. Окончателно загубени за позитанците. Не са по-малко и седесарите за ГЕРБ, гласували през 90-те за коалицията, оглавявана от предишни комунисти като Желю Желев и Петко Симеонов.
Премиерът строго се съобразява с разнообразните възможности на ДПС, затова от тази посока ядове не е брал. Подаръци обаче е получавал възмездно. Така още през 2009 г. добре е запомнил кой е „инструментът във властта, който разпределя порциите на финансирането в държавата”. Споделял е, че е наясно за позициите на ДПС в съдебната власт и медиите. И разумно за себе си се съобразява с тези важни обстоятелства! И коалиционно сдружени патриоти има на своя страна за баланс.

А и да слезе от властта преди или след изборите, ползите му ще са повече от загубите. Не случайно показа снимка с внучетата си и намекна, че може да ходи при тях. Те не са в Банкя, а с майка си при баба си, бившата му съпруга, в Америка, в Калифорния. И други работи са му там, магнолии има, орхидеи, рози. Но никак не му се ще да слезе от властта свален предсрочно, а не оттеглил се достойно, евентуално с напоителни кънгретюлейшънси. Дори с един президентски или премиерски мандат някой се изживява като историческа личност. Човещинка.

А и кои са тези, които успешно биха сменили него и ГЕРБ? Липсва дори обозначена претенция за такава цел. Ако не се брои неведнъж проваляната отвън и отвътре БСП, очевидно нямаща дори скромен ресурс за самостоятелно управление. Нито изгледи за прилично следизборно коалиране. От две-три страни вече бързат със заявления и клетви, че категорично не я щат за бъдещ партньор. И от безусловната си и нееднократно гръмко заявявана подкрепа за протестите БСП най-вероятно ще прибере главно минуси. Хората нея, а не ГЕРБ я мислят за уродливо копие на БКП.

Началниците в Брюксел и особено във Вашингтон не се задоволяват само с клетвени уверения за верноподаност. Много държат на значително и устойчиво присъствие в политическия живот на страната, на впечатляващи изборни резултати. Докато не се появи сериозен партийно-политически заместител на сега управляващата партия, отвън нямат да проявят забележима активност за смяната u. Дори соцпартията като гарнитура на ДПС ще предпочетат при нужда и за половин мандат, особено с ляво-дясната си симпатия Нинова.

Затова Борисов може в близко бъдеще да не е премиер, но със забележимо присъствие ще останат ГЕРБ и той заедно с нея. В засада, в приятна активна опозиция, за да гледат сеира на бурно подкрепящите сегашните протестърски изцепкив стил „na royatzi.com”. Та кои бяха всъщност Мая Манолова, Христо Иванов и някакво си”трио”? При видимия провал на медийно-финансовите поръчители на „всенародните въстания”, правителството може още през ноември да подава оставка и отива на избори.

Каква смяна на системата иска опасната с крайно неясната си идентичност ляво-радикална сбирщина? За нея научаваме от добре познатия ни професор Джефри Сакс, днес съветник на генералния секретар на ООН: „Светът потъва в корпоративни измами и проблемите вероятно са най-големи в богатите страни - тези, които са уж с добро управление.... Едва ли минава ден без нова история за злоупотреби. През последното десетилетие всяка фирма на Уолстрийт е платила значителни глоби за фалшиво счетоводство, търговия с вътрешна информация, измами с ценни книжа”.

За ценности някакви ни говореха началниците - та ето ги!

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи