Боширов и Петров били просто туристи (обзор + инфографика)

Обвинените в отравянето на Скрипал дадоха тв интервю

Двамата руснаци отричат да са замесени в инцидента в Солсбъри

Лондон обвини заподозрените в лъжа

Руслан Боширов и Александър Петров дадоха интервю на главната редакторка на тв РТ Маргарита Симонян.

Руслан Боширов и Александър Петров - обвинените от Лондон за отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия на 4 март т.г., дадоха 25-минутно интервю за руската телевизия РТ, в което категорично отрекоха да са замесени в инцидента в Солсбъри и подчертаха, че не са офицери от руското военно разузнаване (ГРУ).

Те уточниха, че това са истинските им имена, а не псевдоними, както смятат британските служби. И настояха, че са били в Солсбъри с цел туризъм. Техни приятели отдавна ги съветвали да посетят английския град, в който имало прекрасна катедрала.

Отишли в Солсбъри на 3 март, но лошото време осуетило разходката им и заради това се върнали обратно на следващия ден (виж графиката). Казват, че не знаят къде се намира домът на Скрипал и действително може да са минали край него.

Двамата се описаха като преприемачи средна ръка във фитнес индустрията - витамини, протеини и т.н., които се притесняват, че и бизнесът им, и хората, свързани с него, и клиентите ще пострадат, ако разкрият повече информация за своята работа.

Двамата потвърдиха данните на британските служби, че са пътували често в Европа през последните години, основно по бизнес. “Изучаваме тамошните практики в сферата на фитнес храненето”, уточни Петров.

По повод снимките на двамата от летище “Хийтроу”, на които те са запечатани поотделно в една и съща секунда, Боширов каза, че са преминали заедно по коридора и въпросът трябва да бъде отнесен към британските власти.

“Ако изобщо намерят истинския отровител на Скрипал, трябва да ни се извинят. Дойдохме тук (в телевизията - б.р.) за защита”, заявиха двамата заподозрени. И отрекоха да са носили в Англия флакон с дамски парфюм, каквато снимка показаха британските власти.

В излъченото днес интервю Боширов и Петров признаха, че тласък за явяването им пред камерите е дал ден по-рано руският президент Владимир Путин, който заяви, че заподозрените са обикновени цивилни и не са престъпници. Той допълни, че се надява те да излязат пред медиите и да разкажат за себе си.

След интервюто говорител на британското правителство заяви, че Лондон продължава да смята Боширов и Петров за агенти на ГРУ, които са отровили Скрипал.

16-100

Коментари

Задължително поле