На 21 август 2019 да почерпят

Българин стана 7-и на световното по плуване

Испания прати военен кораб в Лампедуза, за да ескортира съд с мигранти

Сирийската армия блокира турски наблюдателен пункт

Роман Безяк: „Лудогорец“ е фаворит, но „Марибор“ не е за отписване

ТЕЦ „Бобов дол“ изгаря по 93 тона боклуци на денонощие

Русия показа най-новия си разузнавателен дрон (ВИДЕО) „Алтиус-У“ се управлява чрез спътников канал

Орлин Павлов в дует с Михаела Филева Записват песен към филма „Завръщане”

Хеликоптер се разби в Гърция, загинаха трима души

Сълзотворен газ, палки и водни оръдия срещу кюрдски демонстранти в Турция

Предлагат разредена белина като лекарство-чудо

Беларускиня с дебют в каяка за България

Меркел: Търсим решение за ирландската граница, без преразглеждане на споразумението за Брекзит

Втора клада под „Струма” готова да лумне всеки момент Планина от пластмаси продължава да е струпана на метри от обгорелите колони

Бундесбанк: Разликата между „старите” и „новите” членки на ЕС намалява

Боян Чуков: Турция рекетира Брюксел и вдига мизата

Боян Чуков

Берем горчивите плодове на безумната бежанска политика на евробюрократите

 

– Г-н Чуков, освен външнополитически страхове от потока преселници имаше ли и вътрешнополитически аргументи за посещението на Борисов в Турция?

– От публикации в редица български медии, предшестващи посещението на нашия премиер в Турция, останах с неприятно усещане. Част от журналистите се опитаха да представят пътуването на г-н Бойко Борисов до Истанбул като нещо епохално, граничещо с героизъм, с което му направиха мечешка услуга. Тази нашенска медийна шумотевица ми напомни за първите години от службата на Бойко Борисов в МВР. В действителност предварително съгласуваната програма на нашия премиер с нашите партньори от ЕС бе променена в последния момент по настояване на турския премиер. Това изглежда доста неприятно за националното ни самочувствие не само отстрани. Особено като страна, която е пълноправен член на ЕС. Що се касае до проблема с бежанците, то той стои пред нашата страна вече две-три години. Банално е, но ще повторя, че да управляваш, значи да предвиждаш. Нима нямахме време да вземем необходимите технически и спомагателни мерки да направим държавната ни граница непреодолима? Или около новоизградената ограда по турската граница се завъртяха далавери с фирмите изпълнители и влаганите от тях материали? Имаше иронични подхвърляния, че още при първия дъжд оградата, направена от неръждавейка,… ръждяса.

– Не се ли опитва Турция да влияе върху ЕС чрез бежанците?

– След влошаването на отношенията между Анкара и Брюксел не е сложно да се види, че турците използват бежанския натиск като лост за въздействие върху ЕС. Ако не можеш да предвиждаш събитията, не вземаш мерки, то значи, че си лош управленец. В София при падането на първия сняг, ако фирмата, която е ангажирана да го чисти, е изненадана, то тя трябва да се смени незабавно. На мен не ми стана ясно защо българският премиер трябваше да ходи в последния момент в Турция и да бъде използван от нашите съседи като обикновен куриер. Къде е министърът на външните работи? Къде е външнополитическият екип на българския премиер? Посланието на Анкара можеше да бъде предадено по външнополитическия съветник на Бойко Борисов, който да посети Турция и да се срещне със своя турски колега. Или да се ползват външните министри на двете страни. Изпълняването в този момент на техническата роля “Гласът на Анкара в Брюксел” от страна на българския премиер ни носи само негативи. Особено когато отношенията между Берлин и Анкара са очевидно влошени. Незабавно последваха нападки от германски дипломати върху Бойко Борисов, което подсказва, че той е раздразнил германците. Ако предизборната президентска надпревара в България е послужила като причина за пиар кампанията около посещението на нашия премиер в Турция, то искрено го съветвам да си смени външнополитическия екип.

– Възможно ли е въобще България да е посредник между Турция и ЕС?

– България няма ресурс да бъде посредник между страни с регионален или глобален геополитически код. Напротив. Големите регионални или глобални фактори имат директни контакти даже когато отношенията са им изключително напрегнати. В краен случай се ползват известни фигури от академичните среди с държавнически опит. Или се изграждат канали по линия на съответните разузнавания. Извеждането на преден план на българския премиер като технически посредник на Турция – било с ЕС, или някой друг – носи определен риск да бъдем вкарани в положение да ни третират в бъдеще като Източна Румелия. А нашият министър-председател да бъде оприличен на генерал-губернатор, назначен от Високата порта. Заедно с българския премиер в Турция на същото ниво бе приет и лидерът на извънпарламентарната партия ДОСТ. Това е унизителна стъпка от страна на турската страна по отношение на България и българския премиер. Фаворизирането на една определена политическа партия в България от най-висшето турско държавно ръководство се нарича намеса в нашите вътрешни работи. Този акт го оценявам като изключително недружелюбен. България трябва да има приятелски и добросъседски отношения с Турция, но само като равностоен партньор, към когото Анкара трябва да се отнася със задължителната доза уважение.

– Какъв е вашият прочит на думите на Бинали Йълдъръм, че ако до октомври не бъде облекчен визовият режим за турски граждани, ЕС може да се окаже изправен пред голям риск?

– Схватката между Турция и ЕС навлиза в своята решителна фаза. Думите на Бинали Йълдъръм са едновременно жълт картон, рекет и увеличаване на мизата в наддаването с Брюксел. Пускането на относително малки групи от хора през турските граници е нещо като предупреждение. Нали никой не си прави илюзии, че ако Турция със своята огромна армия и мощни специални служби реши да затвори своите граници, то през тях и пиле не може да прехвръкне. Мисля, че вместо да философстваме и да хленчим, е по-добре да мобилизираме незабавно всички свои ресурси, вътрешни и външни, и да се опитаме да решим със собствени сили нашите проблеми с бежанците. Ролята в този момент на премиера е ключова. От него зависи с какво ще го запомнят след време хората. Необходимо е да се действа незабавно. Докато не е станало прекалено късно.

– Как си обяснявате огромния разнобой между страните членки на ЕС по темата за мигрантите?

– Обяснението не е много сложно. Когато Ангела Меркел канеше бежанците в Европа, с кого тя се консултира? Имаше ли съюзническо всеобхватно обсъждане в Брюксел по темата за бежанците? Германският канцлер уведоми ли останалите страни в ЕС какво Берлин е решил по въпроса? Сега, когато настана време да се берат горчивите плодове на безумната бежанска политика на евробюрократите, стана ясно, че “всеки се спасява както може”. ЕС загуби едно от най-привлекателните си качества. Солидарността. В момента, когато ситуацията е драматична, евробюрократите, бивши и настоящи, ни заливат със словесни клишета, в които много често се среща “ще”. Въобще ЕС се превърна в Евросъюз на “ще” и обещанията. Всеки един член на ЕС реагира съгласно непосредствената заплаха за него от бежанците. Виждате, че Португалия и Испания се задоволяват с теоретизиране на проблема. В Централна и Източна Европа риториката на държавните ръководители рязко се промени. Унгария строи втора стена по своята граница със Сърбия. Въобще, както се казва: В борбата всички сме заедно, но по стълбичката към гилотината се изкачваме сами.

– Защо според вас след Берлинските преговори нямаше никакви официални изявления?

– Когато не са постигнати никакви споразумения, то тогава обикновено няма информация от подобни срещи или преговори. Липсата на информация подсказва и това, че позициите на отделните страни се разминават чувствително. Обикновено след месец се насрочва нова среща като нов опит да се стигне до общоприемлива позиция по спорен въпрос.

– Реалистична ли е заканата на Борисов, че няма да допусне в България самолети с върнати от Западна Европа преселници?

– За съжаление Бойко Борисов закъсня със своята реакция. Необходимо бе да реагира доста по-рано. Бойко Борисов по метода на “пробите и грешките” натрупа определен опит. Сега е модно да се критикува нашият премиер, но нали ние, българските граждани, си го избираме вече години наред. Ако не го харесваме, то можем да го сменим. За това си има периодично избори. Ама колко години подред той печели всички избори в България? Избрали сме си го. Това е. Когато се виждат определени позитивни ходове от негова страна, не е необходимо да го оплюваме. С това, с което разполагаме като административен капацитет, с него трябва да се опитваме да излезем от сложната и драматична ситуация, в която се намира нашата страна. Аз познавам Бойко Борисов от 2005 година. Той притежава качества, които могат да му помогнат в този момент. Борисов не робува на догми, реагира бързо в определени ситуации. Считам, че в момента трябва да се търси и използва целият административен капацитет на нашата страна. Да се включи в държавните институции. Да не се робува на теснопартийни истерики. Моментът е критичен за България. Ако и този път сбъркаме, няма да ни простят нашите деца и внуци.

– Толкова ли е страшен за Европа мигрантският проблем, че да се говори за преформатиране на ЕС след Брекзит?

– Мигрантският проблем е невероятно страшен за Европа. Съществува огромен риск, особено в обезлюдените европейски страни и региони, да се смени етническия и конфесионален състав на населението. Не се ли смущавате от перспективата в Европа да нахлуе 15-20-милионен поток от хора с различен цивилизационен код от нашия?

– Ще ви върна отново към темата Турция. Как гледате на влизането й в Сирия на фона на това, което става със санкциите на САЩ и на мераците на Ердоган да стопли отношенията си с Русия?

– Реджеп Ердоган реализира своята стратегия в Сирия. Влизането на турските войски на сирийска територия е последен опит на Анкара да повлияе на бъдещето в Близкия изток. Турция си осигурява активно участие в изграждането на новата архитектура за сигурност в Близкия изток. Анкара си решава по радикален начин своя основен проблем – кюрдския. Американците клекнаха и разпоредиха на кюрдите да се изтеглят на своите предишни позиции. След свалянето на руския Су-24 и дислоцирането на руските С-400 в базата Хмеймим, турските Ф-16 летят в сирийското въздушно пространство, а руснаците не реагират. Даже от страна на Дамаск се чуват някакви плахи коментари. Турция си направи така желаната преди време “буферна зона” в Сирия.

– Какво всъщност се крие зад опита за преврат в Турция?

– Всички преврати в посткемалистка Турция имат една и съща цел. Да върнат в американска орбита югоизточната ни съседка, която обикновено след определено време се опитва да се еманципира от САЩ.

 

Нашият гост

Боян Чуков е бивш съветник на премиерите Сергей Станишев и Пламен Орешарски по въпросите на сигурността и международната политика.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (34)

 1. Може – рекетира. Ние кат не можем – да се запасяваме с ваелин.

 2. Господин Чуков, трудно и лошо сте съветвали Сергей Станишев, то и за това се получи този катаклизам с БСП. Турция влезе в Сирия за да се бори с ДАЕШ , след като за последно 14 годишно момче се взриви на сватба в Газиантеп, уби 54 и рани над 260 души. Преди това имаше атентати в Анкара, Суруч, Истанбул и т.н. с многобройни жертви. От началото на Сирийския конфликт Турция“получи“ 3,5 милиона бежанци и „даде“ над 625 свидни жертви на ДЕАШ и ПКК . В СВЕТА НЯМА ДРУГА ДЪРЖАВА КОЯТО ДА Е ЗАСЕГНАТА ТОЛКОВА ОТ ВОЙНАТА В СИРИЯ .Още по-вече се опитвате да боравите с чувствата си и да узаконите една терористична организация като ПКК и да кажете, че тя е закона представителка на кюрдите .Не е Тя е виновна за етническото прочистване на цели региони в северна Сирия и тези които днес воюват срещу тях са именно хора напуснали родните си места след натиск на тази терористична организация . Но защо тогава се опасявате и протестирате срещу отношението на Турция към Местан? Това същото което вие правите сега към ПКК.

 3. Турция е единствената държава в света която има законното право и справедливи причини да влезе в бой с ДЕАШ и ПКК на територията на която и да е съседна държава. Защото Турция даде много като човешки живот, икономически и хуманитарни средства до сега. Това не можеше да продължи до безкрайност.. За да няма бежанци нито в Турция, нито на запад, трябва веднаж за винаги да се реши проблемът СЪС ВСИЧКИ ТЕРОРИСТИЧНИ ОРГАНИЗАЦИИ намиращи се в региона от водите на Ефрат и Тигър до белгийската, френската, германската…столици….Защото западат за да държи Турция за юздите се стремей всячески да я дестабилизира и отслабва. За това след преврата на 15.07.2016 западат мълча толкова дълго..Беше в недоразумение и шок, как „техните момчета не успяха“…“Техните момчета“ вече никога няма да успяват в Турция…И ДАЕШ и ПКК ще бъдат заровени в бунището на историята. СКОРО….

  1. Кой е поканил Турция в Сирия ,бе мъченик анадолски,Има устав наООН.Сирия е независима държава член ООН.Я ми припомни по силата на кои закони Турция влиза в една суверенна държава с армия.Я ми припомни една съседна на Турция държава, която да има добри исторически връзки с Турция.Днес турската армия провежда операция „Щитът на Ефрат“ и навлиза в суверенна Сирия,заканва се че ще навлезе и в суверенен Ирак. С операция „Атила“ Турция влезе в Кипър и до ден днешен е там.Как ще се казва БЪДЕЩАТА военната операция срещу България или срещу Армения бе мъченик?Знам те аз от кои мъченици си,от тези които слагат мъченически пояс с взрив около кръста си и крещят“Алах екбер“

   1. Каква суверенна дьржава,какви пет лева ?За какво говориш приятел?!Пояси мояси армения ,сьбуди се ….!!!

    1. беше суверенна докат евроатлантическите уроди не и таковаха майката….

   2. а територията на коя суверенна държава има дан 10 терористични организации? На територията на коя суверенна държава има армии и представители на армии на над 15 чужди държави? По коя резолюция на ООН руските, иранските, американските, английските, френските, германските, холандските, белгийските, иракските войски и военни съветници се намират днес в Сирия? Коя суверенна държава дава под егидата на една терористична организация част от територията си? Коя суверенна държава гони от страната си 6 милиона население? Коя суверенна държава бомбардира свой села и градове, свой съграждани? Коя суверенна държава ? Турция влезе в Кипър по гарантиьорскитe задължения и решенията в Цюрих. Ако Турция не беше влязла в Кипър в Гърция и Кипър все още щеше да има хунта на полковниците и Кипър щеше да е Гръцка земя.

    1. Руснаците ги покани законно избраното в Сирия правителство,съгласно устава на ООН.Не съм му фен на Асат,но и той е законно избран като вашия Ердоган и наледствен като саудитския крал.Турците и останалата пасмина ,която изброяваш са противозаконно там..Казваш че, Турция е в Кипър по силата на гарантъорски задължения,добре ама защо не си отива,като отдавна няма гръцка хунта и мерак за обидинение ?Питаш,коя суверенна държава бомбардира свои граждани,отговарям ти, Турция.От години тя води война с една голяма част от населението си с танкове артилерия и авиациа

     1. Не е никак културно и умно да наричаш една държава и нация „пасмина“. За такива случаи народът казва: „Погледнал се в огледалото и се видял какво преставлява“ или „Всеки за всички мисли че са като него“. Не е така. Щом и другите пасмини са там незаконно защо до сега нито вие блогерите нито запада и другите не отронихте и дума или ред за това? Турската армия не излиза от Кипър защото все още продължават преговорите и не са приключили. Но успередно с турската на острова има и гръцка и британска армия(базите Акротири и Декелия) за тях пак дума не отронвате. Второ не си ти и твоята държава които ще определите политиката на Република Турция. Тези които си потриват ръцете заради кюрдите ще преживеят същото което е преживял коча вървейки след кочо с надеждата,че ще му паднат м*дете и ще се нахрани и най-накрая умрял от глад. Турция не се нуждае от ничие позволение за да води борба с терористите защото нито една държава в региона и по света не плати такъв дан в борбата срещу тероризма и терористичното държавно ръководство на Сирия. Отностно това което се случва в югоизточна Турция. Конкретен въпрос:Когато Кърджали, Смолян, Хасково, Пазарджик, Благоевград, Шумен, Разград, Добрич, Силистра и Търговище решат да се отделят и откъснат от България какво ще се случи? Ще наблюдавате прощеса и ще ръкопляскате ли?

     2. Извинявам се попправям :“Тези които си потриват ръцете заради кюрдите ще преживеят същото което е преживял лисицата вървейки след кочо с надеждата,че ще му паднат м*дете и ще се нахрани и най-накрая умрял от глад.“

     3. Кърджали, Смолян, Хасково, Пазарджик, Благоевград, Шумен, Разград, Добрич, Силистра и Търговище няма да решават да се отделят от България, защото в тях първо живеят българи, а второ местните български турци не ВИ обичат г-н Gazi! Не ви обичат държавата Турция която постоянно се опитва да ги дразни и приравнява на някаква си маса от хора – инструмент за влияние. По-вероятно е някой ден, областите Едърне и Къркларели, заедно с Истанбул да се отделят от Анадола, поради цивилизационни различия.

    2. има безродни подлоги дет лижат евроатлантически, вкл и турски гъзове. в турския случай е „с анадолските камъни – по анадолската чутура“…

  2. И ти си се погледнал в огледалото. Внимавай, така както си пишеш да не ти се случи нещо лошо като говориш така за един държавен глава. Препратих коментара ти до Генералното консулство на Република Турция в София. Кой курва, кой курвенско изчадие ще се види скоро лумпене. Нямате, никога няма да имате такива лидери като ЕРДОГАН . Поради простата причина , че курви велики хора не ръждата а твоето племе си е таково. Всичко женско (и не само женско) е на курвалък н запад, Гърция и по света…

 4. Само пкк ще ва оправи вас ,вярвайте на Ердоган и ще видите как потъвате в гьола

  1. Но не и българите Стефанов, не и българите. Това за което се радваш се нарича с чужд хуй да влезеш в леглото с жена си и да се радваш,че го правиш. Не е същото , но е твърде характерно за българите и България.Сиреч до като не събере 5 съюзни и една Велика страна не воюва. Когато загуби войната квичи като прасенце да се смилят над него,че виж бил малък и жалък народ и ще умре от глад. След Първата световна война твоята делегация пътува със седмици във вагони за животни до Ньойн и там паднал на колоне моли страните победителки да се смилят най нея. По време на Парижката конференция се гмуркате под шинела на Русия и пак квичите да не ви барят. Знае се стефанов за всичко. А ние днес празнуваме 94 години от решителното настъпление на турската армия при Афионкарахисар и пълната победа над окупаторите от Първата световна война. Понимаеш? И второто което ще ти кажа е: Името на човека е свято нещо и за това не трябва да се пише с малко буква. Но тези които нямат характер не го разбират. Досущ като тебе. Или как беше :“Я не сакам я да съм добре, я сакам Вуте да е зле“. Вие сте единственната нация която иска лошото на съседа си…Хайди за днеска стига толкова. Имам работа.

 5. Отговорът на Светец на ma4enik е точен. И на мен Асад не ми е симпатичен, но е законно избран като Ердоан и не е дал съгласие за влизане на тусрки войски на сирийска територия, т.е. това е турска агресия срещу срещу суверенна държава, член на ООН.

  1. интересно къкво мислите ?дали Асад е дал съгласие за 3.5 милиона свои граждани да ги храни Турция и Турския народ?още интересно дали Асад е дал съгласие Игил да му окупира територията и да преминава през неговата територия в Турция и да гради атентати с стотици жертви? И още нещо харесвам или не но Ердоган си е наш не е ваша работа с кого и къде ще вървим!гледайте си свойта кочина да я управите че да не се наложи да искаме разрешение от ваз че да дойдем да я управяме!!!!!!!

   1. Пък ти ще си дойдеш в Майка България, като додат онези Пешмерги ли бяха какви бяха, да си търсят вересиите в Истанбул. Нали имаш български паспорт. Добре дошъл ние ще те защитим. Доведи и семейството си.

    1. България не ми е майка!!!!!!!!!!да идвъл съм в България но не да живея а да я купя!!!!!!!

   2. Питай евроатлантиците на меркел и ердоган дето ги изгониха…

 6. А коментарът на г-н Чуков е много добър и дано премиерът да го прочете.

 7. Tova koeto stava v sveta dnes sa vinovni Amerika i NATO kato medenia provodnik koito prokara tazi banditska invazia v Syrie e Erdogan kato dopusna hiledi naemni ubici izdarzeni ot Amerika i nato snabdivane s naj novi orazjia da se protiv postavet na Asad v Syrie nima cista Syrisla oppzicjia n islemisti koto iskat da napravit Kalist kakto v nikogisna Afrika koto klifa pokori polvinata Francjia Ispania i portugalia nima da ima mir dokato Amerika nato i rusjia se meset v tazi mrasna vojna zamislena da se Okopira Europe ot musolemenite.

  1. „Божидар Лукарски обясни, че Министерство на икономиката и правителството не носят отговорност за това, че все повече от изнесеното от България оръжие стига до страни, в които се водят войни, сред които и Сирия.“-пак в.Труд 18.08.2016 . От десетилетия се знае,че България е сърцето на контрабандата с оръжие. Как можеш да обвиняваш Турция в това,че въоръжава терористите след като оръжието с което боравят и държат в ръце или руско или българско? Как можете да бъдете толкова гьонсурат след като сте една малка но кръвожадна терористична държава? Вие бихте искали и имате желанието да окървавите целите Балкани но нямата силата, решителността и смелостта да го направите защото никой не върви с вас вече. И Германия и Русия биваха лъгани достатъчно в клетви за вярност, за съседните страни като Македония, Сърбия, Гърция, Румъния и Турция да не говорим. Вие искате да имате държавник като Ердоган, но курви вождове не раждат. Това е и разковничето във вашия социален, политически, икнономически и военен живот…

   1. Изнесеното от България оръжие го купуват турци с американски и арабски пари, г-н Gazi! С такова оръжие стрелят и даеш и асад и ССА. Турция се опитва да удари с един куршум два заека. Да разкара кюрдите и да си разшири териториите загубила след мира от Севр. Дано да им се получи, че иначе ще се разпаднат. А колкото до тебе, ще ти кажа едно, като та кефят толкоз много турците, що не идеш да се запишеш в доброволните отряди на Bozkurtlar дето се упражняват в етническо промистване в Северна Сирия а ми се пениш тук. И стига си ревал срещу кюрдите. Те единствени изнесаха товара да изколят сунитските фанатици от даеш и ел кайда. Всички им се изреждате, ама ще ви потърсят сметка, ще видиш. Имахте възможност да се помирите но не го използвахте. Конфликтът няма да спре. А ако се сещаш, кюрдите не се бият с турците по религиозни подбуди. И не отвличат роби, като вашите тюркмени от даеш.

    1. Какъв „Fatihan evladı “ можеш да с ти бе родооцтапнико? Ти Фатих какво значи и на кой се казва знаеш ли? Такива печурки като тебе , които никнат след дъжд за три дена сме ги виждали много. Ти си се подложил и предложил на чужда подлога и прислуга, трай си, хапвай, пийвай но никога не се наричай “ Fatihan evladı “ защото нито един родоотстъпник не може да се нарича така. Kanı bozuk orospu çocuklarının ne Fatihle ne de Fatihan diyarı olan Rumeli ile bir bağlantısı olamaz. Anladın mı onun bunun çocuğu. Anladın mı anası belli, babası elli“ çocuğu?Kürdün köpeği…

     1. Като гледам турският ти е по-добър от българския език. Или си потурчен българин или си комплексиран щото майка ти ти е казала, че е имала любовник гявур, преди да се изсели в Турция! В по-горните коментари не съм те обиждал и не виждам защо ти го правиш. А в защита на тезата си че официална Турция подкрепа, обучава и финансира ИШИД и Ел Кайде има много във вашия печат, но няма нужда да ти го показвам, ти го знаеш. Любимият ти президент ги затвори всички журналисти дето го пишеха, ама истината не може да се скрие. Бъди по-сдържан, че да не се търсим. Отивай да се записваш в армията, не се крий зад компютъра. ПРЕДАТЕЛ!!!

   2. Евалла Fatihan evladi ,хубав отговор за промита с ердоганска пропаганда мъченическа глава на нашия турски опонент .

 8. Евросъюза е слаб . Америка има президент шматка и светът се люлее към война. Започват да никнат диктатори като гъби след дъжд. Нямам никакви оптимистични изгледи за

  1. Те диктаторите заникнаха още преди 2000та…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.