Брекзит е струвал на Великобритания близо 5 млрд. евро

„Брекзит: не върви добре, а?!“

Правителството на Борис Джонсън беше обвинено в липса на прозрачност по отношение на разходите около Брекзит, като според нови изследвания целият процес на подготовката за излизането от Европейския съюз е коствал на данъкоплатците близо 5 млрд. евро, пише The Independent. Британски експерти предупреждават, че тази сума ще нарасне допълнително.

Според резултатите от изследване на Националния офис за одити на Обединеното кралство 22 хил. държавни служители в цялата страна са участвали в приготовленията за напускането на ЕС само за изминалата 2019 г. Това представлява и голяма бюрократична тежест за страната, а общо паричните разходи възлизат на 4,4 млрд. паунда (близо 5 млрд. евро), които са били похарчени за заплати на служителите, включително външни консултанти и адвокати, нова инфраструктура, компютърни системи, реклами и транспортни компании. Освен това около 100 млн. евро са класифицирани като „загуби“.

Към тях се очаква да се добавят и новите разходи по Брекзит от 2020 г., включително повече от 34 млрд. евро, които ще трябва да бъдат изплатени на ЕС.

В доклада освен това се отбелязва, че държавните служби са предоставили твърде малко информация за това как се изразходват средствата, заделени за Брекзит.

Коментари

Задължително поле