„Бръмбар“ на 75 години

Рожден ден за култовия Volkswagen

По Коледа преди 75 години се ражда един от най-значимите модели в историята на автомобилостроенето. На 27 декември 1945 г. в завода в германския град Волфсбург тръгва производството на първия Volkswagen. Трябва да се отбележи обаче, че там, преди края на Втората световна война, са сглобени 630 екземпляра от автомобила, наричан KdF-Wagen. След като фабриката във Волфсбург е възстановена, в края на 1945 г. производството на коли се рестартира на високи обороти. Месечно там се сглобяват около 1000 автомобила.

Повече не е възможно заради липсата на достатъчно ресурси, материали и персонал. Моделът обаче се радва на голямо търсене и печели популярност по цял свят като “бръмбар” или “костенурка” заради характерната форма на каросерията. Това се превръща в една от най-продаваните и популярни коли в целия свят.

Volkswagen Beetle се произвежда в продължение на десетилетия до лятото на 2003 г. От този модел са сглобени 21 529 464 екземпляра, много от които още са в движение и предизвикват симпатии по улиците.

Коментари

Задължително поле