България е на опашката по интерес към електромобили

Малко жители на България имат условия да зареждат колите си с ток в домашни условия.

Проучване показва нагласите на хората

В Норвегия има най-много търсения в интернет за коли на ток

В кои държави хората наистина се интересуват от покупката на електрически коли? Отговор на този въпрос може да даде статистиката за това колко често потребителите търсят информация за електромобили в интернет. Проучването е направено със софтуер на стартъп компанията “Ареф”.

По този критерии Норвегия е страната на Стария континент, в която купувачите проявяват най-голям интерес към превозните средства на ток. В скандинавската държава се регистрират средно 38,5 търсения в интернет на 1000 души от населението. Резултатите се покриват в голяма степен с действителността, защото именно в Норвегия се продават най-много електрифицирани коли. Всеки трети закупен нов автомобил там е със задвижване на ток.

Малта е на второ място в класацията на най-заинтересованите потребители по темата електрически коли с 31,2 търсения в интернет на 1000 души. В челната петица следват Исландия (26,2), Дания (25,3) и Ейре (24,6). Челните позиции се заемат от държави, в които електрическата мобилност се насърчава от правителствата с мощни финансови субсидии. В тях също така се въвеждат екологични зони в големите градове, забранени за превозни средства с двигатели с вътрешно горене.

В страните от южна Европа интересът към електромобилите е осезаемо по-слаб. От изследваните 38 държави най-малко търсения в интернет по темата има от Беларус - едва 1 на 1000 души от населението. България е на 31-о място с 3,3 търсения на 1000 души. След нас остават само Албания (3,2), Черна гора (3,0), Босна и Херцеговина (2,4), Сърбия (2,2), Украйна (1,6), Молдова (1,4) и Беларус (1,0). А непосредствено преди България са Румъния (5,4) и Словакия (5,1).

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили