Валтери Ботас - Скрит фаворит

Валтери Ботас дойде, видя, победи в старта на “Формула 1” в Австралия и тегли една майна по радиостанцията на “всички заинтересовани”, които се съмняваха в способностите му. С перфектното си каране и нецензурната реплика финландският пилот на “Мерцедес” афишира, че ще бъде в епицентъра на новините през тази година.

Не го бях планирал, беше искрено и ми дойде отвътре. Просто исках да пратя поздрави на някои хора, те си знаят кои са, обясни Ботас за псувнята, която тегли по радиото след пресичането на финалната линия в Мелбърн. Телевизионните зрители в много държави чуха директно в ефир “поздрава” на пилота към неговите критици, докато щабът му в бокса го поздравяваше за успеха. Нищо чудно финландецът да има врагове и в собствения отбор, защото през цялата изминала година той не спечели нито едно състезание и завърши на пето място в генералното класиране. Договорът му с “Мерцедес” изтича след този сезон и едва ли ще бъде подновен, ако не покаже резултати.

В предишните си две години в най-силния тим Ботас има общо 3 победи, а съотборникът му Люис Хамилтън има 20 плюс две световни титли. Нико Розберг, в чиято кола седна Валтери през 2017-а, показа, че Хамилтън не е непобедим. Именно това е задачата пред него сега – да побеждава шампиона, както в неделното състезание в Мелбърн, когато го изпревари на старта и финишира с 20 секунди преднина. Финландецът е вече на 29 години и едва ли ще получи шанс да атакува титлата с друга кола освен с “Мерцедес”. Досега той бе обречен да играе поддържаща роля, като пречи на конкурентите и помага на Хамилтън, който с основание си е заслужил статута да бъде №1 в тима. На състезанието в Сочи за Гран при на Русия миналия сезон Ботас получи нареждане по радиото да отстъпи първото място на съотборника си, въпреки че бе спечелил квалификацията, бе най-бърз в състезанието и водеше убедително.

Самият финландец твърди, че целта на живота му е да стане шампион във Формула 1. За първи път се докосва до автомобилния спорт на 4-годишна възраст. Тогава баща му го води на състезание по картинг в Лахти. Цял ден малкият Валтери гледа как батковците въртят обиколка след обиколка и започва да моли родителите си да го запишат да тренира. Налага му се да чака цяла една година, защото е твърде дребен на ръст и краката му не стигат до педалите. Кариерата му нататък се развива успешно, като през 2008 г. печели 17 от 28 състезания във “Формула Рено”. Големият му пробив идва пет години по-късно, когато става съотборник на Пастор Малдоналдо в отбора на “Уилямс” във Формула 1. В дебютния си сезон завършва трети в квалификацията в Канада след Фетел и Хамилтън, печели първи точки в Щатите и накрая завършва по-напред в класирането от съотборника си. През следващата година шест пъти се качва на подиума, а през 2016-а чупи неофициалния рекорд за скорост, регистрирайки 378 км/ч в Баку.

Неочакваното отказване на Нико Розберг след спечелената титла постави “Мерцедес” в трудна ситуация и през януари 2017 г. отборът официално обяви, че ангажира Ботас за втори пилот до Хамилтън. Още в първото си състезание в Мелбърн той финишира трети зад Фетел и Люис, а накрая завърши сезона на трета позиция с 13 класирания на подиума.

Тази година също започва силно за Ботас. Победата му в Австралия автоматично го превръща в скрит фаворит за титлата. Когато двамата големи Хамилтън и Фетел се карат, третият в лицето на Ботас има шансове да спечели.

Ожени се за красива рекордьорка в плуването

Валтери Ботас има удоволствието да дели спалнята си с една от най-ефектните красавици сред пилотските съпруги. Негова жена е плувкинята Емилия, която е участвала на три олимпиади и държи националните рекорди на Финландия на 50, 100 и 200 м бътерфлай. Тя е звезда в родината си и рекламно лице на различни компании. Двамата се женят през 2016 г. в Хелзинки.

Днес семейство Ботас са съседи на Григор Димитров и други спортни знаменитости в Монако. Валтери често се връща по родните си места във Финландия, защото обича контакта с дивата природа и зимните спортове. Често препуска с моторна шейна из горите с бясна скорост. Когато е бил юноша, е ходил и на училище с моторна шейна.

 

За него

Не съм имал по-добър съотборник

С Валтери Ботас наистина сме един отбор. Работим заедно, обсъждаме как да направим колата по-бърза. Той помогна на “Мерцедес” за титлите при конструкторите в последните две години, които бяха много силни за нашия отбор. Не съм имал по-скромен, по-работлив и по-добър съотборник. С две думи - много разбрано момче.

Люис Хамилтън, пилот на “Мерцедес”

 

Един от най-талантливите пилоти

Валтери е един от най-талантливите пилоти, които съм срещал, а аз съм работил с много състезатели. Той има необходимите качества да постигне големи неща. Кариерата му се развива във възходяща линия. Много възпитано и трудолюбиво момче. Никога не съм имал проблеми с него, докато беше в нашия отбор. Бързо се адаптира към новите технологии.

Сър Франк Уилямс, собственик на отбора “Уилямс”

 

Той е моята гордост

Аз съм изключително горда, че Валтери стигна до пилотското място в “Мерцедес” и печели победи. Той е страхотен състезател. Двамата сме спортисти и непрекъснато се занимаваме с нещо интересно. Валтери има склонност към екстремните скорости с всякакви автомобили. Напоследък набляга и на фитнеса, който е много важен за него като пилот.

Емилия Ботас, съпруга на Валтери

 

Има качества за световен шампион

Валтери е много бърз и обича да работи над себе си, за да става по-добър пилот с всеки изминал ден. Той е на най-доброто място в отбора на “Мерцедес”. Не се съмнявам, че притежава качествата да стане световен шампион, но дали това ще се случи зависи много и от неговия отбор. Валтери имаше възможност да се учи от най-добрите, така както аз се учих от Сена, Прост и Менсъл. Ние, финландците, сме отлични пилоти.

Мика Хакинен, двукратен шампион във “Формула 1”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети