Валя Балканска - Гласът от Вселената

Изпълнение на космическата Валя Балканска и гайдарят Петър Янев ще даде даде магично начало на дългоочакваното фолклорно събитие - “Нощ на ансамблите 4” тази вечер в зала 1 на НДК. Освен тях, участие в него ще вземат и ансамблите “Тракия”, “Пирин” и “Родопа”.

Мощният глас на Валя Балканска ще плени публиката с изпълнение на някои от най-обичаните български народни песни. На 81 години обичаната певица продължава да радва хората със своя талант и със своето отношение към живота, на което казва, че иска да научи и младите.

“Най-важните уроци, които искам да предам да децата, внуците и правнуците ми са да обичат хората и като срещнат по-възрастен човек да наведат глава, за да стигат неговите години. Защото когато се усмихнеш на по-възрастен човек, ти му даваш силата и куража още да е на тази земя. А когато се обърнеш с нехайство, ти го разболяваш”, споделя певицата при подготовката на “Нощ на ансамблите 4”.

Всеки от ансамблите ще се заяви пред публиката с по един танц от своя репертоар в начало на вечерта. После спектакълът ще продължи като всеки ансамбъл заеме своя част в него - с най-добрите си песни, танци и инструментали от различните фолклорни области на България.

Повече от 150 човека на сцената - танцьори, певици и музиканти, ще подарят настроение и емоции с майсторските си изпълнения. Финалът на спектакъла ще бъде повече от зрелищен - с общо изпълнение, което по традиция завършва с покана към всички присъстващи да се хванат на хоро.

В края на миналата седмица - точно на националния ни празник Валя Балканска, Петър Янев и Деси Добрева накараха българите да се чувстват горди и щастливи с пленяващи изпълнения в Лондон. Развълнуваната публика дълго ги аплодира на крака.

Валя Балканска казва, че и досега хората много я обичат и ѝ се радват, когато я срещнат. А тя обича да им казва “родопската приказка”, както сама я нарича - “Яжте и пийте и добра дума думайте - с добро да се запомним и с добро да се разделяме”. На 81 години и днес Валя не спира да печели любовта, възхищението и уважението на публиката и не лежи на стара слава - в добро състояние на духа и продължава да има концерти из цялата страна. И гласът ѝ е все така космически. Хората я обичат заради таланта о, но и защото я виждат като символ на едно отиващо си поколение, на българщината, традициите, родовите и семейни ценности. В свое интервю Валя каза: “Не броим годините. Живот да има. Аз съм от махала със седем къщи... Как всяка вечер, станеше ли есен до пукната пролет, всяка вечер през къща на седенка. Сега на пътя не се поздравяваме, та камо ли седенка да направим и да съхраняваме традиции и да възраждаме традиции”.

А за детството си разказва: “Всички са си мислели, че ще стана земеделски работник и наистина в началото се трудех на полето. И като запеех, ме чуваха в другото село. Дарбата ми ме измъкна от селския живот и ме прати да пея на личности като Тодор Живков, Леонид Брежнев, Бил Клинтън и папа Йоан-Павел Втори. Клинтън дори се спусна да ми целува ръцете”, спомня си певицата.

По паспорт Валя Балканска се казва Фейме Кестебекова. Родена е в семейство с турско самосъзнание, в Лъкът махала на смолянското село Арда, осиротяла на невръстна възраст с баща, загинал на фронта, малката родопчанка била надарена с гигантско гласище и невероятен слух. На 18-годишна възраст хвърля забрадката и казва, че е българка, затова и отива тайно на прослушване, а от дома си е изпратена не с благословия, а с клетва от майка си, която се страхува да я прати в Смолян.
Кариерата на Валя Балканска започва през 1960 година, като солистка в Държавния ансамбъл за народни песни и танци “Родопи”, Смолян, където получава и новото си име.

 Най-известният ѝ запис е самостоятелно изпълнение на песента “Излел е Делю хайдутин”, направен в края на 60-те години на ХХ век от американския изследовател на българския фолклор Мартин Кьонинг и е издаден на плоча в САЩ.

Няколко години по-късно екземпляр от плочата попада случайно сред закупените за прослушване записи при подготовката на Златната плоча с послание от Земята, което да полети извън пределите на Слънчевата система на борда на два идентични космически летателни апарата от програмата “Вояджър” на НАСА. Песента е включена в окончателната 90-минутна селекция от музикални произведения от Карл Сейгън и полита най-напред на “Вояджър 2”, който е изстрелян 20 август 1977 г., а две седмици по-късно, на 5 септември и на “Вояджър 1”. На 25 август 2012 г. “Вояджър 1” става първият обект с човешки произход, който напуска Хелиосферата и навлиза в Междузвездната среда.

 

Талантът ѝ ще остане във времето

За Родопите, за родния Смолян, на който си почетен гражданин, и за цяла България ти си истинска гордост. С твоя вълшебен глас родопската песен “Излел е Делю хайдутин” лети напред във времето и космическото пространство към звездите. Ние сме временно тук, но твоят глас ще лети вечно в Космоса. Поклон пред таланта ти!

Кметът на Смолян Николай Мелемов

 

Това е гласът на Европа

Когато Ломакс (Алан Ломакс световноизвестен музикален етнограф, който е открил Валя Балканска в България и е записал “Излел е Дельо хайдутин” - бел. ред.) за първи път ни пусна записа на Валя Балканска и изумителната ария започна да се лее във въздуха, жена ми Ан скочи и затанцува. Ей така, спонтанно! Тя изтича при мен и ми каза: “Чуваш ли го, скъпи? Това е гласът на Европа. Това са първите хора, които са имали достатъчно храна, за да започнат да творят изкуство.”

Карл Сейгън, астроном

 

Една обикновена и земна жена

Интересът към Валя Балканска не стихва не само заради космическия глас, а и заради това, че е изключителен радетел на българщината. Въпреки че нейна песен лети в Космоса, Валя е една обикновена земна жена, една родопчанка, която е по-близка до най-отрудената българска жена, отколкото до космическия блясък на другите звезди.

Елена Хайтова, авторка на книгата “Сама сред звездите”

С награда за “Гражданин на планетата”

Валя Балканска се пенсионира през 1987 г., но близо десетилетие по-късно предприема първото си турне в Канада, а през 1997-ма печели наградата на Първата олимпиада по изкуствата в Лос Анджелис и е обявена за най-българската певица. А ЮНЕСКО ѝ присъжда титлата “Гражданин на планетата”. По повод 60-ата си годишнина и за изключителни постижения в областта на певческото изкуство през 2002 г. Валя Балканска е наградена с орден “Стара планина”. През декември същата година народната певица получава своята звездна плоча в българската Алея на славата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети