Ваня Джаферович: Само Лепа Брена конкурира българките по хубост!

Бившият футболист и победител в „Сървайвър Камбоджа-2014“ Ваня Джаферович пристига в България през юли 2005 г., когато става играч на ФК „Берое“ Стара Загора. Той бързо печели уважението на феновете и играчите на клуба и от октомври 2006-а вече е негов капитан. Ваня е играл и в софийския клуб „Локомотив“, но многобройни контузии и травми го карат да прекрати футболната си кариера през 2012 г. Същата година той сключва брак с красивата Евгения Ангелова, която също е бивша професионална спортистка и има завоювани 85 медала в плуването. Ваня и Жени имат две деца - Лея и Боби. Благодарение на харизмата и артистизма си хърватинът става популярно лице и в редица риалити формати. След като печели „Сървайвър“, той завоюва второто място в Big Brother All stars, а в момента се представя отлично и в шоуто „Като две капки вода“.

- Ваня, ти стана най-голямата изненада в новия сезон на „Като две капки вода“, защото никой не очакваше от теб, че можеш да пееш. Ти самият вярваше ли в певческите си възможности и веднага ли се съгласи да участваш в шоуто?

- Честно казано, досега си пеех само в банята под душа. (Смее се.) Вкъщи с децата също се случва да си пея и съпругата ми Жени ми е казвала: ти не пееш зле, даже добре пееш! Като ме поканиха за шоуто, и аз в началото се чудех дали да приема, но Жени каза: „Кога друг път ще получиш такава възможност!“ Тя ме окуражи, че ще се справя, и аз повярвах в себе си. Винаги съм харесвал пеенето, както и това да имитирам различни образи, и това също ме накара да се съглася. На лайвовете излизам без големи очаквания, целта ми е да се докажа и да изпея песента както трябва. Досега съм имал както добри изяви, така и не толкова хубави, но за мен е чест да участвам в това предаване.

- Кой изпълнител би искал най-много да имаш възможност да имитираш и от кой се притесняваш да не ти се падне?

- Аз много искам да ми се паднат „Нирвана“ и „Алис ин Чейнс“, това са две мои любими групи. Имах късмет да ми се паднат други мои любимци - „Ред хот чили пепърс“, само не ми хареса песента, която имах за задача. Иначе не искам да ми се падне някоя българска певица, като Лили Иванова например, защото нямам никакъв шанс да изпея нейна песен. Също така Васил Найденов, Георги Христов или Емил Димитров, защото само пародия мога да направя. Как ще изпееш Емил Димитров?! Ето, Люси се справи добре с Тодор Колев, но той е толкова висока летва, че трудно можеш да се справиш перфектно.

- С кои от участниците в „Капките“ се сближихте най-много и ще продължавате да се виждате и след шоуто?

- С всички съм в добри отношения, разбираме се много добре. С удоволствие бих седнал с някого от тях на кафе и след шоуто. С Башар се чуваме. Изненадан съм приятно от този сезон, защото няма някой от участниците с болни амбиции. Аз гледах и предишните сезони на шоуто. С Гъмов сме приятели, много ми харесаха също така, когато участваха Милица и Ненчо, както и Криско, но за мен Геро е легенда, аз дори му казвам - машина.

- Често ти се налага да влизаш в женски образи в шоуто? В коя роля ти беше най-трудно?

- В образа на Мария Илиева. Трудно ми беше с тези високи токчета и в тази вана, в която трябваше да вляза, но се получи забавно. Мария беше уникална, само дето не запомних хореографията.

- След доброто ти представяне в „Капките“, би ли искал да запишеш солова песен или дует с някой роден изпълнител?

- Бих искал - с удоволствие, но ще видим дали ще стане! Много харесвам ПИФ, кефя се и на други български групи. А защо да не направим един дует и с Миро, или пък с Люси? Жена ми казва: „Винаги можеш да направиш една песен“, така че може и да измисля нещо. (Смее се.)

- А каква музика обичаш да слушаш?

- Аз съм повече рокаджия - харесвам по-твърда музика, както и хърватската. На малката отсега й пускам радио „Зи рок“ - да свиква. (Смее се.) Синът ми още отсега е много музикален, той танцува с мен, докато репетирам за шоуто, и знае всички стъпки. Забавно е вкъщи.

- Имаш татуировка на ръката с Джеймс Дийн. Защо точно с него?

- Винаги съм бил фен на филмите, по-специално на старите филми. Той е един от най-любимите актьори, има две номинации за „Оскар“ и ми харесва, че е човек, на когото не му пука за мнението на хората. Такъв бих искал да бъда и аз, но съм различен характер от него. Дойде ми просто така да си го татуирам. Имам и татуировка с Ал Пачино на другото ми рамо - той също ми е от любимите актьори.

- Оприличавали ли са те на външен вид с Джеймс Дийн?

- Според мен не си приличаме много с Джеймс Дийн. По-скоро бих искал да приличам на Брад Пит, защото за мен той е най-красивият актьор, винаги съм го харесвал.

- Ти чувстваш ли се бунтовник без кауза?

- Може да се каже, че съм бунтовник без кауза. Винаги съм искал да бъда като Джеймс Дийн, но в реалния живот e трудно да бъдеш такъв герой - да правиш каквото искаш, без да ти пука от нищо. Все пак като имаш деца, семейство, работа и други отговорности, не можеш да си правиш каквото искаш.

- Какво друго би си татуирал?

- Засега спрях с татуировките. Жена ми също има татуировка на ръката - „Обичам те, Ваня“. Аз даже не исках да си я прави, но тя беше решила твърдо и вече от 8 години я има. Хубава й е татуировката. Аз съм се замислял, че един ден мога да си направя татуировка на „Сървайвър“, защото ми е любимата игра.

- С певеца Крум станахте близки приятели след „Сървайвър“, като ти дори се снима в негов клип. Още ли поддържате контакти и той съветва ли те за участието ти в „Капките“?

- Да, чуваме се с Крум. Той много ми помогна в „Сървайвър“ и е от хората, които направиха всичко възможно, за да стигна до финала. Благодарен съм му и много го харесвам като човек и приятел. Той е много добра душа, откровен е и винаги мога да разчитам на него. От време на време пием кафе с него, няколко пъти ми даде съвети и за участието ми в „Капките“. Каза ми, че се справям много добре в шоуто.

- Какво мислиш за родния попфолк и допада ли ти някой изпълнител?

- Не харесвам попфолк, въпреки че имам много познати и приятели от този жанр музика. Те са намерили своя начин да оцеляват и печелят пари, все пак тази музика има много публика. Аз лично не бих пял попфолк, не съм фен и не бих отишъл на концерт на попфолк изпълнител. Ходил съм единствено на познати изпълнители, но не ми е удоволствие, също така никога не бих отишъл и на БГ рап.

- Как те промени участието ти в „Сървайвър“ и какво ти беше най-трудно там?

- Много ме промени - там трябва да оцеляваш, няма какво да ядеш, далеч си от семейството и започваш да оценяваш някои неща и да си благодарен за това, което имаш, както и да преценяваш по-добре хората. Научих се да оцелявам по-добре в живота, защото той също е оцеляване, предаването ми даде много. Бях далеч от близките ми и в това голямо напрежение, защото си и без храна, почти не спиш и ставаш по-лош и емоционален. Там си мислех постоянно за играта, за това дали някой ще ме излъже, и напрежението наистина е голямо.

- В живота също си сървайвър, така ли?

- Мисля, че да. Преминал съм през какво ли не - от войната в бивша Югославия до „Сървайвър“. През всякакви моменти на оцеляване съм минал, нещо като хлебарка. (Смее се.) Когато бях на осем години и падаха бомби край мен и заедно с баба и дядо сме се крили по мазетата, бягахме и бомбите падаха около нас. Целият ми живот е минал през оцеляване.

- Какво освен роднините ти ти липсва най-много от Хърватия?

- Липсва ми езикът, да си говоря моя език. Хърватските колбаси също ми липсват. Сега майка ми донесе някои неща оттам, за да си хапна, защото тук няма къде да си купиш такива.

- Какви са най-големите прилики и разлики в манталитета на хората тук и в родината ти?

- Там хората са малко по-студени като цяло, малко като австрийците сме, не е като тук, в България много лесно можеш да се сближиш с хората. Иначе сме си балканци и езиците ни са близки, затова по-бързо научих българския.

- Как те приеха феновете и съотборниците ти в Берое“?

- Много добре, винаги са ме харесвали хората в Стара Загора, защото винаги съм се раздавал на терена. След като подписах договор и станах капитан на отбора, само хубави неща са ми се случили там. Винаги като отида, ме посрещат добре и се връщам там с удоволствие и радост. Вече работя във фирма по спортен мениджмънт, като агент на футболисти - организираме турнири и футболни кампове. Не ми харесва това, което се случва днес във футбола, но сме в България и трябва да го оправим по някакъв начин.

- Правихте ли си често забавни номера в съблекалнята или на терена с твоите съотборници?

- Правили сме много неща. Като сме на лагер примерно, се обажда някой от футболистите и се прави, че е журналист. Съотборникът, на когото звъни, вярва и отговаря, а всички останали слушаме и много се смеем. Примерно му казва, че ще го продава мениджър, и той се връзва. На мен също се опитаха да ми направят този номер, но аз ги усетих веднага. (Смее се.)

- Докато беше футболист ли имаше повече фенки, или сега - когато си и риалити звезда?

-Е, сега, разбира се! То не че са някакви страшни фенки, но са повече, не може да се сравнява просто. Не ми създават проблеми, защото знаят, че съм женен.

- Получаваш ли често неприлични предложения?

- Случвало се е, но веднага излизам от положение. Женен съм и имам две деца и те като цяло се усещат, че няма как да стане. Блокирам по-настоятелните и това е.

- Съпругата ти Жени присъства на всеки лайв на „Като две капки вода“. Важна ли е нейната подкрепа за теб?

-Разбира се, важно е да е там и да ме подкрепя. Освен мъж и жена с нея сме и приятели и нейното мнение е важно за мен. Дъщеря ни също винаги идва на лайвовете, което е още по-голям стимул за мен. Много ме хареса като Чуби Чекър.

- След 8 години заедно вие двамата изглеждате все така влюбени. Как поддържате този огън жив?

- Винаги сме се разбирали добре от самото начало. Наистина сме влюбени като в първия ден на срещата ни, и децата допринасят още повече за това.

- Как те промениха бащинството и семейният живот?

-Това са най-хубавите неща - да имаш деца и да сте щастливи и здрави. Весело е вкъщи и никога не е скучно. Баща ми и майка ми са ми дали много и гледам и аз да допринеса нашите деца да са възпитани и образовани.

- Жени ли е първото момиче, което хареса в България, и как оценяваш българките в сравнение с момичетата в Хърватия и Сърбия?

- Да, Жени ми е първата и единствена българка. За мен българките са по-красиви, преди мислех обратното. Само Лепа Брена е конкуренция, тя ми е детска любов.(Смее се.)

- Вярваш ли, че срещата ви с Жени не е случайна, че е подарък от съдбата?

- Не вярвам много в съдбата. Аз съм успял да намеря своята половинка и се надявам винаги да е до мен. Да, имали сме проблеми, но не са били сериозни, нормално е да има такива в една връзка, не е нещо драматично.

- Трудностите засилват ли връзката според теб?

- Разбира се, но зависи какви. Като имаш проблем, виждаш човека до теб, че е истински и те обича заради теб самия. Труден момент беше, когато заради моите контузии трябваше да спра с футбола, нямах вече такива финансови възможности, но Жени ми доказа, че не е с мен заради парите и не се отказа от мен.

- Любимата ти мисъл?

- Тя е от „Как да убиеш присмехулник“. Никога не показвай на хората всичко, което можеш, защото те не обичат някой да е по-умен от тях.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта