Ваня Щерева: Среден пръст за жълтата преса!

Писаха, че съм наркоманка, осъдих ги

Аз съм таен лидер, постигам нещата тихомълком

Най-ценните уроци съм получавала от провалите си

Нашият гост

Ваня Щерева не може да бъде поставена в рамка – актриса, певица, писател, текстописец, дизайнер… Тя смело влиза във всяко ново предизвикателство и всеки път е различна и оригинална. Биографията на артистичната дама е също така пъстра и нестандартна.w В началото тя е привлечена от леката атлетика и учи в спортното училище в родния си град – Варна, като се състезава в скока на височина и винаги се класира в челната тройка. По-късно се насочва към актьорското майсторство и завършва НАТФИЗ, а междувременно стартира и музикалната си кариера с успешни хитове като “Портокалово момиче” и “Само твоето име”. Също така пише текстове за песни и на свои колеги като Вили Кавалджиев, Ирина Флорин, Стенли, както и за групите -”Атлас” и “Антибиотика”. През 2005 г. излиза и дебютният й роман - “Образцов дом”, който се нарежда сред най-четените за годината, каквато е съдбата и на следващите нейни книги. Ваня е писала сценарии и за успешни сериали като “Стъклен дом” и “Под прикритие”. Била е и част от екипа на “Вип брадър”, а миналата година бе сред участниците в популярния формат.

- Ваня, миналата седмица имаше рожден ден. Как го отбеляза и над какви нови проекти работиш?

- Нямах време за празнуване покрай Хендмейд Феста, който организирам, и ще се проведе от 14-ти до 16-ти септември в НДК. Освен с организацията, трябваше и да произвеждам, така че бях като един спортист преди състезание - нямаш право да се разсейваш! Единствено успях да отида за малко на ресторант с приятеля ми и още двама приятели, а на следващия ден бях на рождения ден на Катето Евро и това ми беше разсейването! Стената ми във фейсбук стоеше затворена от миналата година, но получих много мили поздравления в месинджъра по повод рождения ми ден, а аз чета всичко и отговорих на абсолютно всички. Иначе в момента голямата ми мания е да правя интериори и се хвърлям със страшна енергия на всеки нов обект – апартамент или ателие. Нямам търпение да мине фестът, за да завърша ателието ми и да направя голямо откриване.

- Имаш ли вдъхновение за нова книга след успеха на предишните?

- Бях започнала една книга, но не я довърших, някога ще й дойде времето. Ще бъде от типа на “Фасове”, с различни отрязъци, писани от мен и събирани през годините. След “Биг брадър” бях започнала да пиша и един разказ, свързан с тамошните хора и герои, но той замина. В момента ме вълнува това да създавам красиви неща – основно бижута, които ще представя и на феста, а през декември ми предстои и коледен фест и вече работя по него. Също така искам отново да правя кукли, все не намирам време а тях. Те са различни, правя биографии на всяка една от тях, в която им описвам историята на етикета като на приказен герой.

- Редактира книгата на Азис, около новата му песен се вдига много шум. Ти какво мислиш за посланието в нея?

- Сега си постнах песента му във фейсбук, защото ми е близък, а и тя ми харесва. Някой вчера беше написал готино нещо в мрежата, че Азис е човек, който израства непрекъснато с всеки негов проект и не можем да отричаме правото му да каже това, което иска с неговите средства. Беше го писал интелектуалец - човек, който не харесва тази музика.

- А какво мислиш за участието на Цветана Манева в песента на Азис, което също предизвика много коментари, въпреки че е с кауза – да бъдем по-толерантни и разбиращи?

- С реакцията на хората се доказа, че има защо да има такава кауза. Обичам и Азис, и Цветана, и смятам, че това е велика свобода от нейна страна да направи това, което иска. Тя е много умна жена и със сигурност е осъзнавала какъв хейт ще отнесе, но евала! Дразнят ме тези, които хейтят, но дори не чета тези коментари, разгледах малко и отминах, все едно нищо не се е случило.

- Имаш ли много гей приятели и толерантни ли сме в България спрямо различните?

- Явно не сме, видимо е, че не сме толерантни. Като дойде гей парадът и това си проличава много добре, в целия нюз фийд - голям проблем. Имам много такива приятели и те са супер готини и въобще не ме интересува всъщност каква им е ориентацията.

- Била ли си пристрастена към интернет и кой пост или публикация успя да те впечатли в последно време?

- Не съм пристрастена, но съм имала периоди, в които съм била по-задълго в мрежата. Впечатляват ме умните постове, даже понякога ме впечатляват постове, които са обратни на моята позиция. Примерно по този случай с Азис и Цветана, прочетох един подигравателен и ироничен пост на Емил Кошлуков спрямо текста на песента, който беше забавно написан. Обичам да чета различни гледни точки и във всички да намирам по нещо.

- Беше един от най-колоритните участници в миналия сезон на “Вип брадър”. Заради какво си заслужаваше да влезеш в това шоу и с кои участници остана близка?

- Заради всичко, даже сега ми е едно носталгично, че други хора идват след нас. Най-вече си заслужаваше, заради хората, които срещнах там - Тото, Цуни и Златков, ние си сформирахме тази група още вътре и навън си останахме близки, от време на време се събираме. Виждам се също и с Александра Богданска, даже трябваше да гледаме заедно старта на “Вип брадър”, но аз взех да настивам леко, а тя нали сега е бременна и го отложихме. Отделно се чуваме често и с Джулиана. Много ми е симпатична, въпреки че е човек от съвсем друг свят, но тя има качества - мило и добро момиче. Аз следя какво се случва в “Биг брадър” и след моето участие, въпреки че има много хора, които се отдръпнаха от мен във фейсбук след участието ми в шоуто. Не че ме интересуват лайкове и други такива неща, но е факт, че след това ми спаднаха наполовина лайковете на всичко, което публикувам, но не ми пука, харесвам това предаване.

- А кой е фаворитът ти в новия сезон на шоуто?

- Ще стискам палци за победа на Папи Ханс – не го познавам лично, но съм чела негова книга и ми харесва.

- Тото прояви смелост и призна, че е изневерил на приятелката си, като дори соловата му песен е на тази тема, а повечето мъже крият за тези неща. Кой е по-добрият вариант - да си признаеш, или да го пазиш в тайна?

- Е, зависи от ситуацията, там при него не е имало друг шанс вероятно, но Тото сътвори много красива песен, която сега звучи отвсякъде. Той не е щастлив от тази раздяла, но има чар и в тези неща, особено ако успееш да превърнеш драмата си в творчество, а при него се получи супер добро нещо! Иначе аз съм повече да се крие, защото мисля, че е по-безболезнено така, особено ако изневярата няма стойност.

- Налагало ли ти се е да прощаваш изневяра, или да ти прощават?

-Да, на кого не му се е налагало! Ако държиш на човека - прощаваш, ако не, си биеш камшика и така. Хубаво е, че тези неща не оставят много тежки следи, на всеки може да се случи, никой не е застрахован.

- Какво харесваш най-много в мъжа до теб?

- Чувството за хумор и това, че като се събуди сутрин не е кисел и винаги казва някаква смешка.

- Сваляли ли са те с дикпик?

- Да, има такива тъпанари, в инстаграм що такива снимки получих - не ме питай! Това са тотални олигофрени, как може да му мине през ума, че това работи, но съм се замислила, че това може наистина някъде да работи, щом го практикуват.

- Би ли позирала отново за “Плейбой” и ще спреш ли дъщеря ти да го направи?

- Не, нея не мога да я спра за нищо, но не мисля, че пак бих го направила, вече е късничко, въпреки че скоро пак се снимах - в първия брой от възобновяването на “Плейбой”. В него имаше нови мои снимки, ама не бях гола. Направих ги, след като излезе една много жълта статия по мой адрес и след това направо побеснях - отидох, купих си един черен чорапогащник, облякох го на голо, после дадох телефона си на колежката в ателието и й казах: “снимай ме сега”, и заех една красноречива поза, а с едната си ръка показвах среден пръст”. Колежката ми беше в шок, като застанах да ме снима, но се получи хубава снимка. После постнах тази снимка, оцветена в жълто без надпис. Много хора бяха прочели въпросната статия и коментираха отдолу, знаейки какво се е случило, а после и в “Плейбой” повторихме фотосесията, вече с професионален фотограф.

- Случвало ли се е и друг път да се ядосаш на публикация за теб в жълтата преса, а има ли и такива, които те разсмиват?

- Не се ядосвам току-така, но наскоро заведох дело за публикацията по мой адрес, че съм била наркоманка и го спечелих. Аз, дето съм огромен противник на наркотиците... Това измислиха точно. Иначе се смяхме с Виктор Калев и дъщеря ми, защото бяха писали, че Мила сваляла нечовешки Виктор и му досаждала, а той бягал… Друг пример - веднъж Джулката ме покани на дискотека и се бяхме събрали компанията от “Вип брадър”, като съответно вечерта си говорихме с Тото и останалите глава до глава и се прегръщаме, а после излязоха такива гадости… Как най-после съм си го взела, как аз съм го разделила с Яна (приятелката на Тото –б.а), а тя е свястно момиче и дори сме излизали заедно, а после да напишат такива неща! Много си измислят различни неприятни неща, които засягат достойнството ти и това на близките ти. И когато не е вярно чувството ти за справедливост крещи!

- Книгите, които са ти повлияли най-много?

- “Естествен роман” на Георги Господинов и “Майките” на Теодора Димова. Обичам в една книга усещането за споделеност. Това се случи и с моя “Образцов дом”, след който хора ми пишеха, че сякаш те са го написали. Много е хубаво това да имаш такова усещане, че някой е споделил твоите мисли, които не си се сещал да изразиш по този начин. Не съм фен на авангардното и елитарно изкуство, аз съм фен на хубаво разказаната история – смешна или драматична, все едно. История плътна, в която всеки един зрител или читател може да се разпознае, да намери свои неща вътре и да каже – да бе, и на мен ми се случи това!

- Какво мислиш за съвременната музика?

- Слушам младите изпълнители, на мен ми харесват и има песни, които си слушам, като тези на Тото и на “СкандаУ” например. Не отричам новото, различното от нашето поколение, защото това е поезията на новото време, на сегашното. Ако на някого не му харесват - да си замълчи, аз съм човек на “сега”-то, а не на миналото или бъдещето, то бъдещето е имагинерно, то си се превръща в “сега”, докато мигнеш. Обичам движението и се дразня на радиостанции, които пускат само ретро. Наскоро прочетох, че има такова явление, че много от хората след 40-годишна възраст не се интересували от съвременната музика, а слушали само тази от своето време – това ми е чуждо.

- Най-ценният съвет, урок, който си получавала?

-Хубав въпрос! Най-ценните уроци съм получавала от провалите си и мисля, че всеки има нужда да мине през това и ако е достатъчно сетивен и умен да разбере какво не, и какво трябва да прави. Аз съм се научила, че не бива да правя нищо на всяка цена. Ще дам пример със сцената и изявите ми, като актриса - копаеш един, втори път и като виждаш, че не е съвсем, както ти се иска, е хубаво човек да може да се отказва. Познавам много нещастни хора, които цял живот правят музика например и нищо не им се случва в тази посока, но те са убедени, че само това могат, а всеки човек може и много други неща.

Коментари

Задължително поле