Вдигнаха забраната за киносалони в Саудитска Арабия

Властите в Саудитска Арабия вдигнаха 35-годишната забрана за киносалони на територията на Кралството, предизвиквайки радост сред киноманите, режисьорите и големите кино-компании, които ще се възползват от последния неразработен пазар в Близкия Изток, предава "Ройтерс".

Първите салони могат да започнат да излъчват филми най-рано през март, заявиха от правителството, като това е част от реформите за либерализация на обществото в Саудитска Арабия, която вече допусна провеждането на концерти, комедийни програми, както и позволи на жените да управляват МПС.

Кинопрожекциите бяха забранени в началото на 80-те заради натиск от радикалните ислямски слоеве на обществото, които изповядват изключително консервативна форма на религията и се противопоставят на публичните развлечения и смесването между мъжете и жените.

Но реформите на 32-годишния престолонаследник принц Мохамед бин Салман сложиха край на голям брой от забраните. В момента правителството се опитва да диверсифицира икономиката от зависимостта й към доходите от продажбата на петрол.

Коментари

Задължително поле