Вили Лилков, кандидат за кмет на столицата от „Синя София“, пред „Труд news”: Очаквам категорична подкрепа от СДС и ДСБ

Като стана кмет, ще освободя града изцяло от комунистическата символика

Разчитам на софиянци, които помнят защо излязоха по площадите през 1989 година

По-малко от две седмици до началото на предизборната кампания за местните избори, разговаряме с един от кандидатите за кмет на столицата. Вили Лилков е една от емблемите на синя София. Член на СДС, съосновател на ДСБ и дълги години председател на градската ѝ организация. Какви са неговите шансове сега като кандидат на коалицията „Синя София“, какви хора са в листите за общински съветници и кандидати за районни кметове? Любопитно е, че в битката за София ще видим двама представители от книгите на проф. Лилков. Той е от „Бившите хора според класификацията на ДС“, а третото поколение наследник на тежка ДС династия Васил Терзиев е от „Наши хора според класификацията на БКП“.

- Разговаряме с вас, господин Лилков, минути след като се регистрирахте в ОИК за изборите на 29 октомври...
- Да, регистрирахме коалиция от три партии на местно ниво, в бюлетината ни ще фигурират КОД, Движение „Демократично действие“ и БДФ...

- До вчера фигурираше и БЗНС?
- Националното им ръководство им забрани да участват в коалиция „Синя София“. Ние ще налагаме бранда „Синя София“ и с това име ще се явим с листа за общински съветници, кандидат за кмет на София, кандидати за районни кметове и кметове на населени места.

- Какви хора номинирате за районни кметове?
- Ще имаме кандидати във всички 24 района на София. Бюлетината за тях ще бъде със същия номер като тази за кмет на София и за общински съветници. Всички кандидати за районни кметове са професионалисти в своята област, предложени от партиите в коалицията. Например кандидат за кмет в „Лозенец“ е бившият председател на Сметната палата Цветан Цветков, силна кандидатура, на него разчитам и за анализ и експертиза в областта на общинските финанси. Кандидат за кмет на „Красно село“ ще бъде бившият кмет на същия район от СДС Христо Апостолов. Да не ги изреждам, навсякъде издигаме сериозни професионалисти.

- А кой ще води листата за съветници и кои известни имена влизат в нея?
- Листата ще я водя аз, от по-популярните имена в нея влизат Иван Сотиров, бивш главен секретар на СДС и бивш заместник-кмет на София, д-р Любомир Канов, психиатър и писател, доцент Ирена Тодорова, психологът д-р Росица Рачева, кинорежисьорът Росен Елезов. Лидерите на партиите решиха да не влизат в листата. 

- Имам информация, че са водени преговори с ГЕРБ, даже знам и кои са били преговарящи от тяхна страна. Защо не се стигна до подкрепа?
- Вероятно е имало някакви преговарящи, но от „Синя София“ никой не е участвал. Разговори не е имало и вероятно ГЕРБ ще си издигнат своя кандидатура. 

- А със СДС-София докъде стигнаха нещата?
- Отправих им покана да ме подкрепят и това, което знам е, че масово техните районни организации в София ме подкрепят, но за съжаление тяхното национално ръководство има договорка с ГЕРБ в София да се явят заедно. Така че техните кандидати за кметове и за съветници ще влязат в листите на ГЕРБ. Но аз разчитам на гласовете на седесарите, категорично. Информацията ми от районните организации е, че ще ме подкрепят масово. Същото е и за районните организации на ДСБ. Там дори има голямо безпокойство в ръководството, което се опитва да спасява структурите си с какви ли не забрани, подобни на тези на БЗНС.

- Получава се така, господин Лилков, че според вашите книги битка в София си дават един от бившите хора – т.е. вие, и представител на нашите хора – Васил Терзиев?
- Нека да поясня нещо по този въпрос. Наистина е така, защото цялото ми семейство и цялата ми фамилия са определени от ДС като бивши хора. Дядо ми има досие за оперативно наблюдение, баща ми също е наблюдаван 20 години и е контролиран, уволняван и гонен. Майка ми е водена  като вражески контингент на специален отчет, въпреки че аз не познавам по-добронамерен и кротък човек  от нея. Аз самият съм разработван с дело за оперативна разработка в продължение на 4 години. Аз съм готов да отворя и да направя публично и моето досие, и досиетата на баща ми и дядо ми. Разбира се, не в пълен обем, защото това ще бъде цяла книга. Не се притеснявам, тъй като се вижда, че през всичките години освен ограничения за моето семейство, друго не сме получили от тези хора.

- И техният човек срещу теб...
- Бих казал, че оттук нататък вече не се интересувам от моя опонент. Интересувам се дотолкова, доколкото е навлязъл в проблемите на София и може да защити позиции. Но засега   в тази материя той се движи пипнешком.

- Наричате легендарния кмет на София инженер Иван Иванов свой пример в политиката. През 2011 година сте внесли предложение за негов паметник, такъв още няма. Защо?
- Причините са две. Дългото бавене беше причинено от това, че имаше пет конкурса, които се провеждаха през годините и те все се проваляха. И това отне може би 5-6 години. Накрая след 10 години бе избран проект и изпълнител, но имаше две години буквално мотаене от администрацията за определяне на мястото. Все пак беше определено мястото, което аз предложих -  там, където е бликнала водата от рилския водопровод - на стадион „Юнак“. Впоследствие когато беше избран изпълнителя и той подготви материалите за влизане в леярната, под влияние на писанията на някои хора беше внушено на г-жа Фандъкова, че този проект трябва да бъде спрян, тъй като Иван Иванов бил фашист!  И в публичното пространство Леа Коен наложи чрез някои медии това мнение, което категорично не отговаря на истината. Опитвах се по различни начини да докажа, че това не е така  с официални документи, но засега този проект е замразен. Една от първите ми задачи, когато вляза в общината, ще бъде да съживим този проект и паметникът да бъде изграден. И още нещо – ставайки кмет, ще освободя града изцяло от комунистическата символика. Едно по едно. 

- Започвайки от паметника на съветската армия? Как ще коментирате шикалкавенето на областния управител Вяра Тодева? КОД ѝ поиска даже оставката.
- С една дума – нейната позиция е неясна. Отначало заяви твърдата си позиция за преместването на паметника, след това потъна в административно процедури. Искам да кажа на областния управител, че въпросът с паметника на съветската армия не е процедурен, той е политически въпрос и в този смисъл той се решава с политически средства, разбира се – в рамките на закона. И тя не може да се крие зад процедури, за да наложи чрез тях обратно политическо решение.  Защото вече има политическо решение по този въпрос и той трябва да бъде разрешен.

- По този въпрос ще срещнете яростната съпротива на БСП, чийто кандидат-кмет Ваня Григорова започна кампанията си от къщата-муей на Димитър Благоев?
- За него е създадена превратна представа, че се е противопоставял на болшевизацията. Нищо подобно. На учредяването на БКП през 1919 година той закрива конгреса с призива „Доскоро, довиждане до догодина в състава на  съветската социалистическа република“. 

- Едно от силните обвинения срещу вас от ППДБ е, че преди 4 години сте подкрепили кандидата на ГЕРБ Йорданка Фандъкова, а не кандидата на ДБ Борислав Игнатов?
- Това не е силно обвинение, а груба манипулация по следните причини. Първо, аз подкрепих Фандъкова в конкретна ситуация в предизборната борба с Мая Манолова. Тогава т.нар. десни демократи призоваваха да се гласува за Мая Манолова и бяха организирали цялата си кампания в нейна подкрепа. Аз застанах на страната на Фандъкова, защото не можеше да се допусне БКП да има кмет в столицата. И от всякаква гледна точка, особено  от днешна, съм бил прав. Второ – по същия начин, когато се кандидатира Румен Радев  за втори мандат, аз изразих своята гражданска и политическа позиция и посочих, че десните лидери отново грешат и затова влязох в Инициативния комитет на професор Герджиков. От гледна точка на днешния ден отново трябва да признаят, че бях прав. Т.е. моите политически и граждански позиции в тези години се оказаха абсолютно точни и навременни и категорично правилни. Затова казвам, че техните обвинения са необосновани. Защото в крайна сметка в политиката времето показва правотата на една или друга позиция. Освен това, още по-малко мога да бъда обвиняван за това, че съм заел неправилни позиции, от лидери на партии, които управляваха заедно с БСП и нещо повече – в хода на предизборните кампании за кмет на София както през 2019 година, така и за втория мандат на президента Радев, те зарязаха своите кандидати и започнаха да обслужват кандидати на левицата.

- Проследихте ли дебата за бюджета на София за 2023 година, който в крайна сметка бе приет?
- Самото време на провеждането на този дебат го направи с предизвестен край. Защото през същото време, когато се провеждаше дебатът за 2023 година, тече процедура за подготовка на бюджет 2024. Освен това повече от половината от средствата по бюджет 2023 са изразходвани, предстоят плащания и авансови и за завършени работи. В този смисъл това обсъждане стана  излишно, а някои политически партии го доведоха до абсурд. Защото противопоставянето на приемането на бюджета обричаше София на агония в следващите месеци до края на годината. Ако не беше приет бюджетът, София щеше да изпадне в тежко състояние и щеше да стане още по-смешно през ноември или декември новият общински съвет да приема бюджет, който е приел и изпълнявал стар общински съвет  и скоростно да приема нов общински бюджет. Абсурдна ситуация. Затова не разбирах позицията на ПП, ДБ и БСП да се противопоставят на бюджета.

- Президентът Петър Стоянов бе на някои ваши срещи, ще ви подкрепи ли?
- Имаме взаимна симпатия през годините. Очаквам неговият знак, тъй като кампанията не е започнала, но той ще има много голямо значение за сините избиратели.  Все пак той е президент и той ще реши кога и по какъв начин да изрази своето мнение.

- Бяхте на концерта „Цвете за Гошо“ в памет на Георги Минчев. Предвиждате ли през кампанията концерти като едно време, за каквито старите седесари са зажаднели отдавна?
- Вероятно концерт ще имаме на закриването на кампанията, а откриването ще го направим в работен порядък, но засега няма да съобщавам точно как. Нека да запазя тази новина за по-късно.  

- А какво ще е логото на кампанията ви?
- Освен обръщението ми към синя София и към софиянците, привърженици на синята идея, слоганът ще е „За разумната промяна“. От една страна имаме 18-годишно управление на ГЕРБ, което е показало какво може да постигне. Тук няма да има изненади, ще се запазят резултатите от това управление с всички добри и лоши неща. От друга страна имаме едно радикално отричане на направеното и радикални призиви за промяна от левицата и от левите либерали, които в много отношения буквално са стряскащи. Това, което предлагам в противовес на статуквото  и на радикалните необмислени действия,  е една разумна промяна, която да насочи София в европейския коловоз на развитие и с разумно харчене на  бюджетните средства и преследване на големите идеи в общия градоустройствен план.

- Видях, че  във Фейсбук член на коалицията е написал „Ние сме гражданската алтернатива на червената олигархия“?
- Да! В крайна сметка и моето явяване е като реакция на тази олигархия, която по различни начини и пътища се опитва да ни предлага своите наследници за управление на София. Ние сме представители на хората, които искат да спрат да гласуват „против“ и ще гласуват „за“. И които помнят защо излязоха по площадите през 1989 година.

Нашият гост

Вили Лилков е роден на 6 април 1955 г. във Видин. Завършва гимназия със засилено обучение по математика и физика и след спечелването на подборния кръг за международна олимпиада по физика през 1973 е приет в СУ без конкурсен изпит. Част е от баскетболния му отбор. Доктор е към Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН, а през 2011 г. става професор по ядрена физика към Минно-геоложкия университет. От 1999 г. е ръководител на катедра „Физика“ и преподавател по обща физика и атомна и ядрена физика в МГУ. През 1994 г. става член на СДС. Учредител е на ДСБ през 2004 г. и до 2017 г. е председател софийската ѝ организация. 15 г. е бил общински съветник, заместник-председател на СОС. През 2014 г. е избран за депутат от Реформаторския блок. Кандидат-кмет на София през 2015 г., през 2019 подкрепи Йорданка Фандъкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта