Водещите на „Гласът на България“ Pavell и Venci Venc’: Ще купим самолети на майките си!

Искаме да сме бунтовници мечтатели като Боб Марли и Джон Ленън

При нас нещата се случиха по по-трудния начин

Любовта винаги е по-силна от страха

Нашите гости

Младите изпълнители на “Вирджиния Рекърдс” - Венцислав Чанов и Павел Николов, по-известни като Pavell & Venci Venc‘, са сред най-актуалните и харесвани хип-хоп артисти на българската музикална сцена. Двамата се срещат през 2012 г. и почти веднага след това започват да работят заедно и да творят музика. Преди това Венци се е занимавал с реклама и е следвал философия, а Павел е учил във Военноморското училище във Варна, което напуска, за да се отдаде изцяло на музиката. Техните песни с лекота превземат музикалните класации, като хитът им “Вдигам левел” е №1 цели 12 седмици в официалната класация за най-излъчваните български песни в радио и тв ефира. Най-новият им сингъл “Любов”, в който участва и Михаела Филева, е вече пета седмица номер едно. Освен като изпълнители Павел и Венци печелят фенове и като водещи на известния музикален формат “Гласът на България”. Паралелно с другите си ангажименти двамата активно работят и по текстовете и аранжиментите на парчета за свои колеги, като Михаела Маринова, Невена Пейкова, Люба Илиева, Кристина Дончева, Ана Мария и Богомил.

- Момчета, вие сте популярни изпълнители, но се справяте успешно и като водещи на „Гласът на България” по Би Ти Ви. Как ви избраха за този формат и голяма ли беше конкуренцията?

Venci Venc’: Явихме се на кастинг, за който разбрахме от продуцентите ни от „Вирджиния Рекърдс”. Бяхме заедно с доста опитни водещи и хора от шоубизнеса, така че нямахме никакви очаквания. Това е ново амплоа за нас и нямаме опит. Мислехме си, че търсят нещо по-различно в този формат и на кастинга ние главно импровизирахме.

Pavell: Останах с усещането, че не сме дали най-доброто от себе си, но явно е било достатъчно все пак. Дори се оказа, че надхвърляме очакванията. Тук трябва да споменем и главния редактор Ники Йорданов, защото той ни е голям съпорт в шоуто и ни прие като част от екипа си, както и прекрасната Анджи (Ангелина Белчева) - изпълнителен продуцент на формата.

- В шоуто се явяват много талантливи певци. Има ли някой участник, с когото вече сте решили да направите обща песен?

Pavell: Поне с 10! Наистина суперталантливи хора се явиха, направо не мога да повярвам какви хора ражда майка България! А дали ще направим обща песен реално, зависи от самите изпълнители - колко са мотивирани и колко им се работи. Най-доброто в шоуто тепърва предстои.

- Зад кулисите на „Гласът на България” също ли е толкова забавно и с кой от членовете на журито се шегувате най-много?

Venci Venc’: Прекарваме по 10-12 часа на терен и през това време се случват доста забавни неща. Може би с Иван Лечев се бъзикаме най-много, също и с Камелия и Поли, но ние не сме Шкумбата все пак. Не си отбелязваме колко пъти сме се разсмивали, но има една стена в шоуто, която е цялата в резки, като в затворите, защото така си отбелязваме колко човека са се разплакали. Вече има поне около 20 чертички за разплакани, има и три чертички, отбелязващи колко души са се спънали или паднали.

Pavell: Зад кулисите е дори по-забавно, защото целият екип са само пичаги. Иначе сълзите са главно на семействата на участниците, защото, докато гледаме представянето на всеки с тях, има много емоционални моменти. Не всичко се вижда в предаването след монтажа, иначе цялото шоу щеше да е само сълзи, сополи, сълзи... Гледаме да сме съпричастни със семействата и участниците и да ги подкрепяме.

- Прави впечатление, че песни на български език почти липсват. Защо е така, не ценим достатъчно родната музика, или причината е друга?

Pavell: Това е световен формат, в който зрителите са не само от български произход. В такива формати правилата са еднакви за всички държави и е включена както чуждестранна, така и родна музика. Много българска музика ще има в епизодите, които предстоят.

- А кой роден популярен изпълнител според вас може да се нарече Гласът на България?

Venci Venc’: Това са „Мистерията на българските гласове” - единствените, които са признати в световен мащаб.

- Ако сега стартирахте вашата кариера, бихте ли участвали в подобен риалити музикален формат?

Pavell: Ние спечелихме най-важното риалити - живота.

- Покрай работата ви общувате постоянно с млади хора, а и вие самите сте едни от тях. Какви теми вълнуват младежите у нас?

Pavell: Вълнуват ги основно неща, свързани с живота в България и възможността да откриеш себереализиране в тази среда. Младите българи се вълнуват какъв е потенциалът за бъдещето им тук. Ние сме един вид посредник на хубавите и лоши неща, които се случват в ежедневието, и всичко, за което пеем, отразява малко или много действителността в момента.

- Вие срещу какво в обществото ни се бунтувате и искате да промените?

Venci Venc’: Ние променяме без нуждата от бунт, защото, като се бунтуваш, ти си в опозиция на някакви неща. Не искаме да се фокусираме само върху негативна страна, а по-скоро да дадем път на хубавите неща. Факт е, че в много държави по света има хора, които няма какво да ядат, нямат покрив над главата си и възможности за развитие. На този фон мисля, че тук сме доста добре, освен това у нас няма война.

Pavell: Аз вярвам в силата на личния пример. Когато видиш нещо яко, на теб също ти се иска да го направиш. А когато нещо се забранява, това не може да те спре да го направиш, затова според нас начинът не е да се бунтуваме, за да изразим мнение по даден въпрос. Ние искаме да сме по-скоро бунтовници мечтатели, малко като Боб Марли или Джон Ленън.

- Вашите приятели от чужбина от какво се впечатляват в България, какво им харесва и какво не?

Pavell: Имаме един приятел Алекс Маут - нигериец, който беше режисьор на едно от първите ни видеа - „Батман”. Той сега живее в Щатите и там също режисира филми и видеа, но докато беше тук, за две седмици му направи впечатление, че у нас има едно усещане за свобода и лекота.

Venci Venc’: Впечатлило го беше и това, че тук лесно се създават приятелства и хората са отворени за интересни преживявания и нови предложения. Тук сме суперентусиасти според думите му.

Pavell: Ако трябва да го цитирам буквално: ако не си страшен задник, има как да успееш в България. Тоест трябва да си страшен задник, за да не ти се получат нещата.

- При вас как се получиха нещата, вие не изгряхте в риалити формат?

Venci Venc’: Ние сме пример за това как две момчета от улицата за няколко месеца или година работа вече започват да живеят от това, което обичат да правят. Когато вложиш достатъчно усилия и имаш нужните качества, нещата се получават.

Pavell: При нас нещата се случиха по трудния начин. В началото качвахме наши парчета в интернет и хората ги забелязаха и харесаха, в един момент и Саня Армутлиева ни забеляза и след това подписахме договор.

- Ако перифразираме една от вашите песни - за какво не ви е все тая?

Venci Venc’: Не ни е все тая за всички излишни рамки, които обществото ни налага. Трябва да имаш силата да се абстрахираш от тях и да си свободен. Не ни е все тая и за всички, които с усилия и умения искат и се опитват да постигнат нещо.

- А как ви хрумна фразата „Искам да купя самолет на мама”, която е част от текста на песента ви с Кристиан Костов „Вдигам левел”, която вече се пее навсякъде?

Pavell: Хрумна ни, защото я мислим. Ние наистина искаме да купим самолети на майките ни, благодарни синове сме. Това да бъдем отгледани от тези жени си е героизъм в нашите очи, а и ние сме били трудни деца. Така че тази фраза е метафора за успеха и благодарността ни към тях - „Искам да купя самолет на мама, искам от мене по-голям да няма”...

- Докъде сте стигнали с покупката?

Pavell: Събрал съм за ляво крило, опашка и колесник. Говорим за хубав частен 5-6-местен самолет, нищо кой знае какво (смее се).

Venci Venc’: А аз съм събрал за другата половина.

- И двамата имате атрактивни татуировки. Коя е с най-важно значение за вас?

Venci Venc’: За мен първата е най-важна - крилата на гърба ми. Това е един урок - никога повече да не стъпвам на земята, дори и целият свят да ми казва, че трябва да съм стъпил на земята. След няколко седмици мисля да си направя още една татуировка.

Pavell: Аз през цялото време, докато Венци отговаря, си мисля коя е най-важна за мен и ми е трудно да си избера една. В един момент вече не ги броиш, гледаш само празните места, които са ти останали, а аз съм още в началото на татуирането - животът е пред нас (смее се). Отстрани на главата си имам едно перо, символ на това, че преди да бъда изпълнител, бийтмейкър и композитор, бях текстописец и все още съм. Текстът ме тласна към музиката и думите при мен се появиха първи. Тоест текстът е като първоизточник, на който и да е талант, който имам. Бях номиниран на наградите на БГ Радио за текста на „Стъпка напред” на Михаела Маринова, който написахме заедно с Михаела Филева.

- Не е тайна, че с Михаела Филева имате връзка. Венци също е сериозно обвързан със станалата популярна като адреналинка Пепи Ялъмова. Как успявате да се опазите от многото фенки?

Venci Venc’.: Не е много трудно. Ако един мъж има ясна представа какво иска, успява да съсредоточи енергията си на едно място. Ние работим и влагаме енергия в музиката, бизнеса и в ежедневието, в което постоянно сме изправени пред трудни избори и предизвикателства. Да, харесвани сме и това е комплимент за нас, прекрасно изглеждащи момичета са ни фенки, но опаковката не е всичко, същността и изборите, които правим, са по-важни. Така че погледът ни казва „стой на разстояние” и не сме имали проблеми.

- Венци, разбра се, че наскоро си се сгодил, ще има ли и сватба?

- Обмисляме тези важни стъпки. Сгодихме се на върха на Айфеловата кула в Париж в компанията на приятели. Този момент е запечатан от Павката във видеото ни към песента „Любов”, той беше в ролята на оператор.

- Какво е да имате приятелки, които са толкова харесвани, едната - адреналинка, а другата - известна певица. Сигурно адреналинът ви винаги е в горните граници?

Venci Venc’: Ха-ха. Истината е, че в един момент осъзнаваш, че с човек, който трепти на твоята честота, е по-лесно да се разбираш. Когато този човек е в твоя бранш, това сближава. Докато ако си с някой извън него и той започва да те пита например защо липсваш пет дни от седмицата, и ти трябва да се оправдаваш.

Pavell: Аз ще бъда дразнещо мълчалив на тази тема.

- Какви са новите неща, над които работите, извън музикалните ви проекти?

Venci Venc’: Готови сме със следващите два сингъла, работим и по други проекти - както наши, така и на колеги от лейбъла. А наскоро участвахме и в новия сериал на bTV „Скъпи наследници”, като сме в най-трудната роля - да играем себе си (смее се).

- А имали ли сте желание да живеете и да направите кариера в чужбина?

Venci Venc’.: Да живеем в чужбина - не, но да разпространим българската музика извън пределите на страната - да. Да завладеем Америка и да спечелим „Грами” за чуждестранен изпълнител - с удоволствие, както и Нобелова награда за мир (смее се). Ако трябва да мечтая смело - бих искал да направим парче, което да усмихне всеки човек на планетата.

- Венци, преди време беше започнал да пишеш книга „Маските на обществото”. Написа ли я вече?

Venci Venc’: Не съм я написал, защото животът ми тръгна в друга посока, това ще се случи в по-спокоен етап от него.

Pavell.: Разбирай - на 68-годишна възраст ще има 10 тома (смее се).

- Най-ценният ви урок в живота?

Pavell.: Всеки ден се сменят уроците, които научаваме, и ми е трудно да преценя, но забелязвам, че много хора у нас постоянно обвиняват - едни политиците, други - съседа, а малцина обвиняват себе си. Бих казал на всички - възпитавайте децата си, отделяйте им време, защото, ако дойде едно силно поколение от българи, няма да се намери политик със силата да направи нещо лошо с тази страна. На децата разчитаме!

Venci Venc’: Има един закон, който ако следваш, ще стигнеш далеч - мислите, които избираме, са инструменти, с които рисуваме върху платното на живота. Това е цитат от любимата ми писателка Луиз Хей. Мислите са нещо, което може да се контролира, и е въпрос на избор да го правиш. Всичко е избор.

- Венци, как те промени тежката катастрофа, която преживя преди малко повече от година?

Venci Venc’: Имал съм няколко катастрофи и всички са били без особени наранявания за мен, само след едната бях с комоцио, но това е в миналото.

Pavell: Венци смята, че щом е жив, катастрофата не е била тежка.

- Как се борите със страховете си?

Pavell: В началото имах страх от публика и дойде момент, в който трябваше да реша - или да го преодолея, или да не се занимавам повече с това. Разбрах, че накрая пътят ми винаги стига до сцената, до любовта към музиката и себеизразяването. Любовта винаги е по-силна от страха.

- В какво вярвате?

Pavell и Venci Venc’: В доброто - 100 процента и двамата вярваме в това! Ние сме от малкото търсачи на истината, които ще се опитат да направят света с една идея по-добър.

Коментари

Задължително поле