Волен Сидеров, кандидат за кмет на София и лидер на „Атака“, пред „Труд“: Крайно време е София да се управлява от мъж

Снимка: Пламен Стоименов

Повечето политици създават флирт отношения с медиите, защото се притесняват за имиджа си

- Господин Сидеров, защо след като заявихте, че ще подкрепите Йорданка Фандъкова, се кандидатирахте за кмет на София, какви са амбициите Ви?

- Това беше условно казано изречение, изречено при издигането на кандидат-кмет на Дряново. Изречението дори беше в бъдеще време и гласеше, че „мога да подкрепя Фандъкова, ако тя представи вижданията си за промени“. Защото в софийското управление са нужни промени. Това не се случи, а в същото време сериозна група от представители на културата, спорта, общественици и родители се обърнаха към мен с това, че столицата има нужда от мъжка ръка. Те ми казаха: „Ти си човекът, който ясно заяви, че ще забрани гей парадите, а за нас това е много важно, защото сме родители. Ти си човекът с решителност и последователност в това отношение, затова се издигни за кмет“. Тези хора ме стимулираха да се включа в надпреварата в столицата като представител на „Атака“, а не като независим - след като съм основал партия и я водя вече 15 години, излизам като представител на тази партия. Кандидатирах се, защото мога да го направя. Крайно време е София да се управлява от мъж. Мисля, че има нужда от такава мъжка ръка.

- Кои са основните проблеми на София според Вас и как бихте ги решили?

- В листата на „Атака“ са много изявени личности с опит. Такива са например Силвия Дойчинова - мениджър на „Горна Баня“, арх. Румен Русев, който е кмет на „Младост“, както и Борислав Райнов, който беше общински съветник от „Атака“. Първите 3-4 места са хора, които имат административен опит. Следват доказали се имена от спорта с постижения, титли и присъствие в международния спорт. Листата на „Атака“ е от хора, доказали себе си, а не безлични партийни същества. С такава силна листа имам идея да се почувства нашето присъствие. До сега „Атака“ имаше двама общински съветници, които не бяха достатъчни. Искам да засилим присъствието си, за да бъдем фактор, така че поне част от идеите ни да бъдат изпълнени. Едно от най-важните неща, които трябва да бъдат свършени е да се повлияе на преразпределението на бюджета. Сега 206 млн. лв. отиват за „Чистота“ - дадени са на частни фирми и жителите на София могат да преценят как се чисти с тези пари. Още 500 млн. лв. са за ремонти, за инфраструктура, където има забележки и недоволства. Искам тези дейности да се върнат към управлението на общинска фирма. Често чуваме, че държавата или общината е лош стопанин, това не е вярно. Трябва служителите на общинска фирма да са добре платени и стимулирани, както в частните, но с реален контрол. Тоест да се потърси отговорност, когато нещо е свършено. Сега гонят частната фирма със съдебен иск, а след 3 години я стане нещо - я не. Трябва да има по-ясна отговорност и бързо реагиране на нередности. Тогава ще се види, че много от тези пари могат да бъдат редуцирани и пренасочени, както и че определени сметки са били надписвани. Друг важен акцент е „ред и сигурност“, както аз наричам създаването на истинска общинска полиция. В момента това е дирекция, която в момента само опъва лентите там, откъдето гей парадите трябва да минат.

- Първа точка в програмата Ви е забрана провеждането на гей парадите в столицата. С какво друго смятате да спечелите доверието на избирателите?

- Желанието ми да спра гей парадите е в морално-етичната част, но нещата винаги опират до икономика и пари. Според мен парите в огромния софийски бюджет от 1,7 млрд. лева могат да бъдат пренасочени по-ефективно в полза на хората. Тук включвам и една от точките в плана ми: Безплатен обществен транспорт за пенсионери, инвалиди и ученици. Те сега имат намаление, но пак плащат, а няма нужда. Има достатъчно възможности тази категория хора да пътуват безплатно. По същия начин имаме възможност, тъй като „Топлофикация“ е общинско дружество, цените да бъдат разделени на поне 3 категории според клиента - за ниски доходи, многодетни семейства да има една цена, а за по-богатия човек - друга. Това е напълно възможно и изпълнимо и няма да събори бюджета. Ще направя всичко възможно и да се извърши ревизия на „Топлофикация“. Освен това изчислих също така че ако сега съществуващите общински детски градини в София ги направим абсолютно безплатни, това ще струва 2 млн. лева годишно. При 1,7 млрд. лева годишно, нима не можем да отделим 2 млн. лева? Идеята е да направим „социални отпушвания“, за да се види, че общината не само събира пари от гражданите, но и намира начин да им ги върне по стимулиращ подход. Това се прилага в други големи столици и е нещо общоприето. Друг проблем е и концесията за вода, която е дадена на френска фирма, изгонена от няколко държави. Тя купува 1 кубик вода за 2 стотинки, а продава за над 2 лева. В няколко града във Франция върнаха дейността в общински ръце, т.е. не позволиха на собствената си френска фирма да се разпорежда и да прибира печалбите. Ние не сме аборигени, за да позволяваме да идва, който иска и да ни дере по няколко ризи. Моята програма е революция. Има една претендентка, която непрекъснато говори, че трябва да се промени модела на управление. Всъщност това, което аз предлагам е смяна на модела. Мая Манолова само говори, но не съм я чул да каже, че ще върне „Чистота“ и ремонтите в общински ръце, като ги контролира по-плътно. Манолова е на принципа стани, за да седна.

- Голяма част от предизборната Ви кампания премина пред БНТ и ЦИК, преди дни поискахте и финансов одит на БНТ, защо?

- Всичко е в смисъла на моите отнети права. Аз не искам нищо друго освен правата ми да бъдат прилагани. Не могат да ми отрежат достъпа до Националната телевизия, която се издържа с парите на всички нас - данъкоплатците. Аз питам кой си ти господин Кошлуков да ми кажеш, че няма да стъпя, ако си отвориш кръчма или заведение и тогава можеш да поставяш забрани. Аз имам подписано споразумение, освен това ВАС отсъди, че съм прав т.е. нямат право да ме ограничават, но БНТ продължава да се ослушва. Там Управителният съвет има нужда от бърза радикална смяна - в него има хора, които едновременно са в Управителния съвет на БНТ и в центъра на Цветан Цветанов - НПО, което се издържа от чужда държава. Те не крият този факт, дори се хвалят с него. Това НПО работи за чужди интереси, а човек, който работи в обществена телевизия няма място в подобно НПО. С една дума цялото ръководство на БНТ подлежи на ревизия в кадрови план, не само финансов. През годините са харчени толкова пари - само си представете, че 70 млн. лева е годишният им бюджет. Само предаването „Референдум“ ни струва 4,5 млн. лева годишно. Нека хората преценят дали е интересно, или не. Информираха ме, че след моето появяване там рейтингът на предаването е скочил 2 или 3 пъти. Тоест БНТ трябва да ме наградят, а не да ми спират достъпа. Става дума за много пари, но всъщност на хората не се предлага стойностен продукт. В крайна сметка, ако телевизията не може да се справя, трябва да помислим дали БНТ, БНР и БТА трябва да са на издръжка на държавния бюджет. Има вариант да се направят с абонаменти, като много обществени телевизии. Би трябвало да се помисли за смяна на модела, защото те са свикнали с готови пари. Аз ще направя дебат, за да поставя въпроса в парламента, но не знам как ще реагират ГЕРБ, ВМРО, НФСБ, „Воля“, ДПС, БСП. Защото има вариант те да изберат удобното положение да флиртуват с БНТ. Повечето политици си създават флирт отношения с медиите, защото се притесняват за имиджа си.

- Вие имате ли такива притеснения?

- Нямам, защото съм минал през различни фази - в крайна сметка аз съм си аз и хората ме знаят като борбен, боен човек. През последните години даже ме питаха защо съм се загубил, а аз им отговарям, че винаги когато направя нещо по-шумно съм обвиняван в крайности. Угодия няма, но така или иначе са свикнали аз да бъда изразител на онова, което хората си говорят вкъщи, но не го вършат на практика. Както в древногръцката трагедия „хероя“ е онзи, който излиза и води битката.

- Битката за кметския стол в София се очаква да бъде оспорвана, как оценявате шансовете си?

- Времето ми не минава в оценяване на шансове, а съм отдаден на направя всичко възможно за разгласата да се разбере за кандидатурата ми. Защото в днешно време, въпреки че сме технологична епоха, се оказва, че до хората достига онова, което се прецежда. Дори в прословутия Фейсбук, смятан за достъпна мрежа, моят профил беше спрян от евроизборите насам. Не можех да пускам насочени реклами. Някой е написал донос, не е ясно от кого е, но с моя опит с коалиционни партньори... един от тях е професионален доносник от преди 10-и ноември. Неговият възпитаник - евродепутат и той писа доноси цяла година срещу мен. Възможно е те да се изпраскали такова доносче до другаря Зукърбърг (б.а. - Марк Зукърбърг е създателят на Фейсбук). Проблемът до ден днешен е налице, аз използвам други профили, за да стигна до хората. Фактически това спря достъпа ми до голяма група хора, а всъщност повечето хора дори телевизия гледат през интернет. Тоест не мога да покажа какво аз съм направил и мисля, т.е. пак съм ограничен. БНТ ме ограничава, другарят Зукърбърг ме ограничава, но се справям и няма да се откажа. Дори това ме предизвиква, без предизвикателство живота става скучен - започваш да се ояждаш, да надебеляваш и т.н.

- В случай на балотаж между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова, ще призовете ли избирателите на „Атака“ да подкрепят Фандъкова?

- Според мен балотаж ще има между мен и още един кандидат. Кой ще е другият - нека те двете да се борят. Най-после трябва мъж да управлява София, но не го казвам, защото имам против жените - напротив винаги съм ги обичал и те мен. Има някои неща, които са си мъжка работа, а не джендърска и женска. Време е за мъжко управление на София.

- Определихте социологическите агенции като „поръчкови“, защо сте недоволен от изследванията им?

- Има опасна тенденция от години. Т. нар. социологически агенции не правят социология, а сготвят и подготвят внушения към хората и посочват кой ще мине бариерата и кой няма. Те предварително поставят кандидатите в категория A, B или C. След това монополните медии канят например първите трима в социологическите изследвания. Е, по тази логика те решават изборите - направо да им дадат първо, второто и трето място и да не правим избори. Между другото система беше наложена по времето на Цветанов. Той и в момента продължава да влияе. От времето на евровота той започна да работи с ВМРО и НФСБ, за да анулира „Атака“. Изборният успех на ВМРО е постигнат със сериозна помощ от негова страна. Това е една от точките и причините за вътрешния разкол на „Обединени патриоти“. За никой не е тайна, че той работи и служи за чуждо посолство, което му направи НПО, в което се наливат пари. Цветанов продължава да работи с ВМРО, за да получат те монополно място в патриотичната ниша. Всичко това е с цел да се изпълни старата мечта на въпросното посолство, а именно „Атака“ да бъде заличена, защото е приемана за симпатизираща на Русия и неприемлива. В случая НФСБ и Валери Симеонов също ще бъдат потърпевши, но той още не го знае. Аз го предупредих, като му казах, че отреагира към мен реваншизъм, но утре ще бъде „похарчен“ в името на това ВМРО да бъдат изведени като основна патриотична партия. Тоест „ВМРО“ да бъде „избелена“ пред Запада като приемлива, защото до ден днешен в някои западни служби тя се води като терористична организация. Освен това председателят на тази партия да е бил доносник на политическата полиция в България при комунизма и след това да го приемеш за евроатлантик - трябва да платиш данък. Е, данъкът беше платен за наша сметка и струваше 1,5 млрд. долара за нарисувани криле на самолет. Искат да заличат автентичната патриотична партия. Аз съм в политиката преди 15 години, а някой е решил, че е дошъл момента да ме занулят. Но както казва народът - човек предполага, Господ разполага. Аз вярвам в Господ.

Нашият гост

Волен Сидеров е роден през 1956 г. в Ямбол. Основател и лидер на партия „Атака”. Завършил е фотография и теология. Народен представител в 40, 41, 42, 43-то и 44-то Народно събрание. Дългогодишен журналист, анализатор, водещ, публицист. Автор на книгите „Бумерангът на злото”, „Властта на мамона”, „Българофобия”, „Моята битка за България”, „Основи на Българизма”.

Избори 2020. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Задължително поле