Циврим за Париж, а църквите ни сиротни… Изтича ли времето на катедралите?!

Двама души са пострадали при катастрофа в Благоевград

Кралят на циганската цигулка идва в България Роби Лакатош ще взриви с класика, джаз и чардаша публиката във Варна

Партията на Ердоган с нов опит за отмяна на резултата от изборите в Истанбул

Световни лидери осъдиха атаките в Шри Ланка

Община Павликени финансира наградата „Никола Гюзелев“

Стоев: Преднината дава спокойствие на „Лудогорец“

Избирателната активност, в първите часове на балотажа в Украйна, е по-висока

Де Бройне може да пропусне дербито

Тимът на Костов с победа в Казахстан

Президентът Радев изрази съболезнования на президента на Шри Ланка

Фиданка от най-старото българско дърво бе засадена в подножието на Царевец Част от Гранитския дъб ще расте в двора на храма „Св. Иван Рилски“

Роналдо счупи нов рекорд

Шри Ланка въведе полицейски час и спря достъпа до социални мрежи

Опашка за върбови клонки пред “Св. Неделя“ (СНИМКИ)

Володя Стоянов: Проста музика за прости хора устройва властта

– Володя, в края на август ти предстои участие в юбилейното 25-о издание на големия фолклорен фестивал “Пирин фолк”- Сандански. С какви песни ще се представиш?
– През 2001 г. спечелих “Пирин фолк” с моята песен “Старият бунар”, а сега за юбилейното му издание ме поканиха да изнеса рецитал. Освен нея ще изпълня “Син ти иде, Македонийо” и “Македонско сърце, лудо носам”. Ще подкрепя и детския музикален фестивал. В момента подготвям нов албум и нова песен – “Чеган”, която е посветена на 100 години от Първата световна война и е за героите от епопеята край Дойран.

– Защо народната ни музика се харесва толкова много на чужденците?
– Родният фолклор е една невероятно богата палитра от различни фолклорни области и песни. Ние в България сме единственият космополитен народ, който може да изсвири музиката на своите съседи, но никой от тях не може да изсвири нашата. Нашата музика стига до сърцето и се приема от хората по света. Така например моята песен “Изгоро моя, небесна” така развълнува един 65-годишен потомък на Шекспир, че той започна да реве като малко дете. След като ме беше чул как я пея и после специално дойде във Варна да ме вземе с чартър до Англия, за да я изпея и там. Каза ми – момко, не знам какво пееш, не знам вашия език, но усещам, че е Космос! Това говори красноречиво. Написах тази песен в съновидение свише и сигурно затова въздейства така.

– Фолклорът ни лекува ли?
– Казах още през 96-а година, че нашата музика може да лекува и най-вече психически може да спаси човека. За напрежението на съвременния живот най-добрата процедура е музиката, стига в нея да няма агресия. Музиката трябва да гали.

– Може ли агресивната музика да пали агресия?
– Сигурно и това оказва влияние. Настръхвам, като се сетя за случая с това убито момиче в асансьора – 11-годишно дете и то от 15-годишно момче! Колко е паднала границата на престъпленията. Може би трябва да се направи такъв тест, каква музика слушат такива младежи, какви книги четат и дали въобще са прочели една книга? Така такива неща, може би могат да бъдат предотвратени като се обучават младите в правилната посока.

– Виждаш ли таланти сред модерните в момента поп и хип-хоп изпълнители на фона на попфолка?
– Не, ще се върна назад във времето, когато Джон Ленън се обяви против войната, системата и манипулацията на общества. Днес, от доста години се пуска в ефира една и съща музика, в един такт – до втръсване, като рапа и чалгата. Тези два стила са за много ниско ниво на култура и са елементарни за човек, който разбира от музика. Преди музиката беше стигнала до високи нива, например групи като “Пинк флойд” караха човек да се замисли, а това създава общества, които са опасни за системата и съвременния ред. А управляващите искат по-прости хора, на нивото на чалгата и рапа. Така и чрез музиката идеално се владеят обществата в днешно време и те са в някакъв транс.

– Пред таланта на кой роден изпълнител се прекланяш?
– Няма да забравя Димитър Янев и хубавите му песни, сред които “Имала майка едно ми чедо”. Костадин Гугов също – прекрасен изпълнител. С Любка Рондова имах щастието да се познавам лично, тя също допринесе за съхраняване на родовата ни памет. От естрадните изпълнители бях почитател на Вили Кавалджиев, а Емил Димитров също много уважавам. Той дори дойде една вечер в “Кошарите” и сподели болката си от навлизането на чалгата. Тогава даже имах щастието да го почерпя от любимото му питие – водка с кола. Всички го гледахме със страхопочитание, защото той е направил велики песни, а ние по онова време – почти нищо. Всяко време ражда своя голям творец.

– Имаш четири дъщери – с какво се занимават?
– Едната е в Италия, а другите са в София и всички работят в телекомуникациите – с компютри и съвременни технологии. Аз лично умишлено не работя с компютър, дори нямам профил във фейсбук, защото не искам да ми пречи на свободата, която имам в своята мисъл.

– Какво би питал някой роден политик?
– Бих задал следното – като отидете в Швейцария или някоя развита държава на Запад, защо не приложите тук това, което виждате и усещате там. Вече от 10 години сме в Европейския съюз и е крайно време нашият жизнен стандарт и всичко останало да бъде на ниво. Ние сме от древните народи, които са дали култура на света и политиците ни трябва да се борят повече, както например го прави Виктор Орбан. По-смело и твърдо трябва да казваме в Брюксел: Г-н Х., нашият народ е 3 милиона работещи, колкото един ваш квартал в Берлин например, или в Париж, искаме по-висок жизнен стандарт, за да може населението на България да превъзмогне демографския срив. Също така трябва и младите хора с по-будни позиции у нас да правят повече неща за България.

– Ти си пял често пред Георги Илиев. Коя беше любимата му песен и докато си работил в заведенията през тези години, имало ли е ситуация, в която живота ти е бил в опасност?
– “Отвори татко, тежки порти” му беше любима на Георги Илиев, Бог да го прости. Той винаги беше с усмивка и искаше всички около него да се смеят и да са добре, тъжен човек на масата нямаше. Факт е, че те с брат му Васил знаеха много песни наизуст. Иначе винаги е имало опасни ситуации, но вярвам, че човек си има ангел пазител. Факт е, че всяка вечер до сутринта съм пял пред тези хора и е нормално да имало много такива случки. В книгата ми “Животворник от песни” съм разказал някои от тях.

– В “Шоуто на Слави” често имитираха твоя образ. Случвало ли се е да се обидиш на Виктор Калев за някоя от тези имитации?
– Не, приключил съм отдавна тази тема и не коментирам. Според мен при всички положения това бяха поръчани имитации, не знам от кого. Изведнъж виждаш как в шоуто осмиват не само мен, но и други хора, които дават за културата и България и имат сериозни позиции. Е, актьорите са едни изпълнители, а някой друг е поръчал този образ.

– Ти си от Петрич и често си посещавал Ванга, която е обичала да й пееш. Тя хареса ли песента, която й посвети?
– Когато написах “Балада за леля Ванга” и на 11 август й я занесох, тя само сложи отгоре ръката си и каза – Много арна песна! Ванга почина точно на същата дата след година. Песента я пея почти на всеки мой концерт и казвам на всички българи, че Ванга е вплетена в невидимата плащеница, защитаваща майка България, заедно с цар Борис, Свети Иван Рилски и всички будители. Там са също и Левски, и Ботев и бдят над нас.

– Има ли случка, която си запомнил много ярко от многобройните ти срещи с Ванга?
– Много са. Ванга знаеше всекиму какво да каже и обединяваше хората. Всички имаха респект към нея. Отиде например при нея някой перко с мускули, а тя може да беше жена около 60 кила, но му вика – смири се в себе си, какво гарез държиш, какво ще отмъщаваш! Смири се, нямаш право на това, само Господ взима и дава живот, ти нямаш право! Много мъдри неща казваше. Или на някой, който иска да открие имане и я питаше – Лельо Ванге, копам и искам да изкарам злато. А тя му казваше – Ти закопал ли си там нещо, че искаш да изкараш, какво копаш?

– На теб лично легендарната пророчица всичко ли ти позна?
– Да. Ванга спаси моята дъщеря Гергана, когато й беше заседнала семка в трахеята и само тя видя това, а лекарите преди това не можеха да установят причината, за да й помогнат. Това за мен доказва, че тя е абсолютен феномен, който няма равен на себе си, силна и земна жена, с чувство за хумор. Беше библейски образована и смирена в себе си. Заслужава това внимание, което има и до днес, на нейния храм в Рупите и продължават да се стичат хора от цял свят. Нейното място няма как да бъде заето, липсва ни много и заради куража, който ни даваше. Тя провеждаше една положителна психо-релаксация на българския народ, всеки успокояваше и му казваше с различни притчи и думи – радвай се на живота!

– Какво ти е дало духовното общуване с Ванга?
– На мен ми е дало много и искам да го предам и на другите. Сега изграждам духовен център в Петрич, където не само аз, но и други хора, постигнали духовни просветления, да изнасят беседи на деца и подрастващи. Трябва да се развие вътрешната енергия в повече хора, защото тя е закърняла и постоянно атакувана отвън чрез медиите, а и не само. Вътре в нас има една божествена частица и ако се даде повече вяра и любов, ние може да постигнем завидни резултати и за максимум 10 години да станем като Швейцария. Ако например успеем за 10 години у нас да не се краде – ще отидем много напред.

– Мислиш ли, че вярата може да твори чудеса?
– Уверен съм в това. Като достигнеш чиста вяра, ти можеш и със затворени очи да се телепортираш и да надникнеш в Космоса и пак да се върнеш. Аз съм ходил в Златолист, където е живяла Преподобна Стойна и за нея се знае, че е имала такива феноменални способности. Тя например е казвала на най-близките жени около нея, че може да им се стори, че не е жива, но всъщност е заспала и да не я събуждат в следващите няколко дни, като през това време не е пиела вода и се е хранила само с мисълта си. В тези дни тя е пребивавала в различни светове и после се е завръщала. А за Ванга имам информация от първа ръка, че също е можела да влиза в паралелния свят, където са духовете. На един мъж, който е отишъл при нея и искал да отреже черешата в двора си, му казала – няма да я пипаш, там дедо ти всеки ден си почива – духа на дедо ти си стои там! Гледам го я, ето го пред мен – с мустаци, тук седи, и му е забранила да я реже.

– Кои нейни думи или съвет си повтаряш най-често?
– Ванга казваше – правете добро, да ви найде добро, не правете лошо! Също така – обичайте се и бъдете заедно. Запомнил съм от нея и това – никога да не мразим Русия, заради всичко, което е направила в нашата история – освобождението, Шипка… Ако не беше Шипка, нямаше да има България! Тези неща са знакови за съществуването и продължението на нашия народ и трябва да бъдем поне малко признателни, ако имаме добра памет.

– Любимата ти мисъл?
-Тя си е моя мисъл, че силният, духовно извисен човек, ще те признае, а слабият духом и всякак, ще посочи някой друг.

Нашият гост
Популярният фолклорен изпълнител Володя Стоянов-Войводата започва кариерата си като вокалист на рок-група “Граничар” през 1979 г., с която печелят първо място в националния музикален фестивал под егидата на МВР. През 90-те години решава да се насочи към българския фолклор и да го популяризира по различен и съвременен начин като създава ново течение във фолклора, наречено “инти-фолк” – от интелигентен фолк, в което включва и рок-елементи. През 1993 г. Володя решава да напише музика по емблематичното стихотворение на П. К. Яворов “Мера според мера” и песента се превръща в голям хит, който той изпълнява и до днес. През 1995-а година обичаният изпълнител, заедно със Здравко Георгиев и Стоян Джамбазов – Джемби, сформира група “Щуро маке”, с която записва голяма част от авторските си песни, след които – “Син ти иде, Македонийо”, “Пет века”, “Без любов не се живее”, “Старият бунар, “Мандолина свире, сърце кине” и много други, станали класика във фолклорната ни музика. Володя Стоянов е носител на много награди, сред които отличието за “Изпълнител на годината” през 2007, 2008 и 2009 г., издал е 16 албума със свои песни.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (17)

 1. Защото и властта, или хмм ‘управниците“ни от последните 27 г са прости, по-точно елементарни-примитивни хора:)) Може и преди да е имало подобни, но не се бъркаха така много и не налагаха така брутално техните хммм “вкусове“..Да нашият край е много духовно място:) това лято бяхме на Рупите и даже се топнахме в лечебната бяла кал – единствена в света, така казват за нея..Изключително красиво и духовно място.. Препоръчваме го на всички, даже на чалгаджиите..Много благодарим на Володя за интересното интервю:))) Жив и здрав и много щастлив, той и семейството му:)!!! И да, Гугов беше любим певец на Мама, БОГ да я прости!!!

 2. Ванчо Калпазанчо, Затуй Избягах от ВАС, ЗАЩОТО СТЕ ДОЛНИ И НЯМАТЕ. ..ГОРДО. АЗ…!!! АМЕРИКА Е ВЕЛИКА СТРАНА И ВСЕКИ КАЗВА ТОВА, КОЕТО МИСЛИ СЕГА…!!! А ВИЕ НЯМАТЕ ДОСТОЙНСТВО И СТЕ ТИКВАРИЯ + ПОМИЯРИЯ. ..!!!

 3. Не щеме Слава и Пари, Искаме Мозъкът ВИ да се Просветли…!!! С Труд и Старание, дори Журналистите ще Получат Признание…!!!Будь Здоров.

 4. Песните на Володя са Мехлем за Душата, кога Македонец напусне Страната…!!! Будь Здоров.

 5. Следват Песни на Володя…!!! Лека нощ, Деца, ще слушаме до Сутринта, но Майките пазете, защото през нощта стават Чудеса…!!! Будь Здоров.

 6. Драги Господа, Невъзможно е Това …Дон Педро – Роден по Майка от Дойран Македонец да Става Мръсен Тиквонец…!!!

 7. Дон Педро Всите Денонощно Слушат и Знаят, а за Вaнчо Калпазанчо Нехаят…!!! Будь Здоров. .от Африка, Сахара, Судан,Йемен, Турция, Либия, Египет, Средния Изток, Нил, Ефрат, Всички Четат Дон Педро, Брат…!!! Дори и Доналд и Путин знаят за Такова Съкровище да замечтаят…!!! Будь Здоров./ не щеме слава и пари…четете до зори /

 8. Тиквонци ще останете от Сега до Края на Света…!!! Надежда всяка оставете и Глави в Тиквария Заровете…!!! Будь Здоров, Петров

 9. Браво Володя, твоето място е в министерството на образованието, да спасиш младото поколение от ЗВУКОВИЯ тормоз нямащ нищо общо с музиката.

 10. Към нецензурни: Прочетохте ли внимателно интервюто? Къде ВОЙВОДАТА споменава написаното в заглавието? Защо се хващате на манипулациите на журналистката? Некоректно от нейна страна е да поставя неизказани от Войводата думи. Напротив! Нивото му на изказ е високо, познаващ всички стилове музика. Той е автор, който много умело вписва рок във фолклора. Хубаво е, преди да се дава „компетентно“ мнение, да се чете внимателно и се вниква в казаното. А, ВОЛОДЯ СТОЯНОВ – ВОЙВОДАТА е автор, музика и текст, чиито песни са хитове – НАЙ-ДОБРОТО във фолклора! Слушайте внимателно!

 11. Написаното в заглавието не е стила на Володя Стоянов. Журналистката да се извини за гафа. Такива трябва веднага да бъдат уволняване. СРАМ ЗА ЖУРНАЛИСТИКАТА!

 12. ВОЙВОДАТА Е НАЙ-ГОЛЕМИЯ!!! БРАВО, ВОЙВОДО! ВОДИ НАРОДА С ПЕДНИТЕ СИ! ТОЙ ТЕ ОБИЧА!

 13. Моля, автора на заглавието да се извини на Володя Стоянов-Войводата. Никой няма право да настройва обществото срещу когото и да било с неизказани думи. Вижте какви са първите коментари. Така ли възпитаваме младото поколение, скъпа журналистико – с манипулация и лъжи? Питам се кой болен мозък би сътворил такова заглавие, след като е прочел интервюто на войводата? До кога ще неглижираме достойните ни хора? До кога ще се правим, че те не съществуват? А Войводата е един от тях, който прави качествена култура. Текстовете на песните му са с дълбоко съдържание, които те карат да се замислиш, и както самият той казва: „Моите песни са за главата, а не за краката“.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.