Володя Стоянов: Проста музика за прости хора устройва властта

- Володя, в края на август ти предстои участие в юбилейното 25-о издание на големия фолклорен фестивал “Пирин фолк”- Сандански. С какви песни ще се представиш?

- През 2001 г. спечелих “Пирин фолк” с моята песен “Старият бунар”, а сега за юбилейното му издание ме поканиха да изнеса рецитал. Освен нея ще изпълня “Син ти иде, Македонийо” и “Македонско сърце, лудо носам”. Ще подкрепя и детския музикален фестивал. В момента подготвям нов албум и нова песен - “Чеган”, която е посветена на 100 години от Първата световна война и е за героите от епопеята край Дойран.

- Защо народната ни музика се харесва толкова много на чужденците?

- Родният фолклор е една невероятно богата палитра от различни фолклорни области и песни. Ние в България сме единственият космополитен народ, който може да изсвири музиката на своите съседи, но никой от тях не може да изсвири нашата. Нашата музика стига до сърцето и се приема от хората по света. Така например моята песен “Изгоро моя, небесна” така развълнува един 65-годишен потомък на Шекспир, че той започна да реве като малко дете. След като ме беше чул как я пея и после специално дойде във Варна да ме вземе с чартър до Англия, за да я изпея и там. Каза ми - момко, не знам какво пееш, не знам вашия език, но усещам, че е Космос! Това говори красноречиво. Написах тази песен в съновидение свише и сигурно затова въздейства така.

- Фолклорът ни лекува ли?

- Казах още през 96-а година, че нашата музика може да лекува и най-вече психически може да спаси човека. За напрежението на съвременния живот най-добрата процедура е музиката, стига в нея да няма агресия. Музиката трябва да гали.

- Може ли агресивната музика да пали агресия?

- Сигурно и това оказва влияние. Настръхвам, като се сетя за случая с това убито момиче в асансьора - 11-годишно дете и то от 15-годишно момче! Колко е паднала границата на престъпленията. Може би трябва да се направи такъв тест, каква музика слушат такива младежи, какви книги четат и дали въобще са прочели една книга? Така такива неща, може би могат да бъдат предотвратени като се обучават младите в правилната посока.

- Виждаш ли таланти сред модерните в момента поп и хип-хоп изпълнители на фона на попфолка?

- Не, ще се върна назад във времето, когато Джон Ленън се обяви против войната, системата и манипулацията на общества. Днес, от доста години се пуска в ефира една и съща музика, в един такт - до втръсване, като рапа и чалгата. Тези два стила са за много ниско ниво на култура и са елементарни за човек, който разбира от музика. Преди музиката беше стигнала до високи нива, например групи като “Пинк флойд” караха човек да се замисли, а това създава общества, които са опасни за системата и съвременния ред. А управляващите искат по-прости хора, на нивото на чалгата и рапа. Така и чрез музиката идеално се владеят обществата в днешно време и те са в някакъв транс.

- Пред таланта на кой роден изпълнител се прекланяш?

- Няма да забравя Димитър Янев и хубавите му песни, сред които “Имала майка едно ми чедо”. Костадин Гугов също - прекрасен изпълнител. С Любка Рондова имах щастието да се познавам лично, тя също допринесе за съхраняване на родовата ни памет. От естрадните изпълнители бях почитател на Вили Кавалджиев, а Емил Димитров също много уважавам. Той дори дойде една вечер в “Кошарите” и сподели болката си от навлизането на чалгата. Тогава даже имах щастието да го почерпя от любимото му питие - водка с кола. Всички го гледахме със страхопочитание, защото той е направил велики песни, а ние по онова време - почти нищо. Всяко време ражда своя голям творец.

- Имаш четири дъщери - с какво се занимават?

- Едната е в Италия, а другите са в София и всички работят в телекомуникациите - с компютри и съвременни технологии. Аз лично умишлено не работя с компютър, дори нямам профил във фейсбук, защото не искам да ми пречи на свободата, която имам в своята мисъл.

- Какво би питал някой роден политик?

- Бих задал следното - като отидете в Швейцария или някоя развита държава на Запад, защо не приложите тук това, което виждате и усещате там. Вече от 10 години сме в Европейския съюз и е крайно време нашият жизнен стандарт и всичко останало да бъде на ниво. Ние сме от древните народи, които са дали култура на света и политиците ни трябва да се борят повече, както например го прави Виктор Орбан. По-смело и твърдо трябва да казваме в Брюксел: Г-н Х., нашият народ е 3 милиона работещи, колкото един ваш квартал в Берлин например, или в Париж, искаме по-висок жизнен стандарт, за да може населението на България да превъзмогне демографския срив. Също така трябва и младите хора с по-будни позиции у нас да правят повече неща за България.

- Ти си пял често пред Георги Илиев. Коя беше любимата му песен и докато си работил в заведенията през тези години, имало ли е ситуация, в която живота ти е бил в опасност?

- “Отвори татко, тежки порти” му беше любима на Георги Илиев, Бог да го прости. Той винаги беше с усмивка и искаше всички около него да се смеят и да са добре, тъжен човек на масата нямаше. Факт е, че те с брат му Васил знаеха много песни наизуст. Иначе винаги е имало опасни ситуации, но вярвам, че човек си има ангел пазител. Факт е, че всяка вечер до сутринта съм пял пред тези хора и е нормално да имало много такива случки. В книгата ми “Животворник от песни” съм разказал някои от тях.

- В “Шоуто на Слави” често имитираха твоя образ. Случвало ли се е да се обидиш на Виктор Калев за някоя от тези имитации?

- Не, приключил съм отдавна тази тема и не коментирам. Според мен при всички положения това бяха поръчани имитации, не знам от кого. Изведнъж виждаш как в шоуто осмиват не само мен, но и други хора, които дават за културата и България и имат сериозни позиции. Е, актьорите са едни изпълнители, а някой друг е поръчал този образ.

- Ти си от Петрич и често си посещавал Ванга, която е обичала да й пееш. Тя хареса ли песента, която й посвети?

- Когато написах “Балада за леля Ванга” и на 11 август й я занесох, тя само сложи отгоре ръката си и каза - Много арна песна! Ванга почина точно на същата дата след година. Песента я пея почти на всеки мой концерт и казвам на всички българи, че Ванга е вплетена в невидимата плащеница, защитаваща майка България, заедно с цар Борис, Свети Иван Рилски и всички будители. Там са също и Левски, и Ботев и бдят над нас.

- Има ли случка, която си запомнил много ярко от многобройните ти срещи с Ванга?

- Много са. Ванга знаеше всекиму какво да каже и обединяваше хората. Всички имаха респект към нея. Отиде например при нея някой перко с мускули, а тя може да беше жена около 60 кила, но му вика - смири се в себе си, какво гарез държиш, какво ще отмъщаваш! Смири се, нямаш право на това, само Господ взима и дава живот, ти нямаш право! Много мъдри неща казваше. Или на някой, който иска да открие имане и я питаше - Лельо Ванге, копам и искам да изкарам злато. А тя му казваше - Ти закопал ли си там нещо, че искаш да изкараш, какво копаш?

- На теб лично легендарната пророчица всичко ли ти позна?

- Да. Ванга спаси моята дъщеря Гергана, когато й беше заседнала семка в трахеята и само тя видя това, а лекарите преди това не можеха да установят причината, за да й помогнат. Това за мен доказва, че тя е абсолютен феномен, който няма равен на себе си, силна и земна жена, с чувство за хумор. Беше библейски образована и смирена в себе си. Заслужава това внимание, което има и до днес, на нейния храм в Рупите и продължават да се стичат хора от цял свят. Нейното място няма как да бъде заето, липсва ни много и заради куража, който ни даваше. Тя провеждаше една положителна психо-релаксация на българския народ, всеки успокояваше и му казваше с различни притчи и думи - радвай се на живота!

- Какво ти е дало духовното общуване с Ванга?

- На мен ми е дало много и искам да го предам и на другите. Сега изграждам духовен център в Петрич, където не само аз, но и други хора, постигнали духовни просветления, да изнасят беседи на деца и подрастващи. Трябва да се развие вътрешната енергия в повече хора, защото тя е закърняла и постоянно атакувана отвън чрез медиите, а и не само. Вътре в нас има една божествена частица и ако се даде повече вяра и любов, ние може да постигнем завидни резултати и за максимум 10 години да станем като Швейцария. Ако например успеем за 10 години у нас да не се краде - ще отидем много напред.

- Мислиш ли, че вярата може да твори чудеса?

- Уверен съм в това. Като достигнеш чиста вяра, ти можеш и със затворени очи да се телепортираш и да надникнеш в Космоса и пак да се върнеш. Аз съм ходил в Златолист, където е живяла Преподобна Стойна и за нея се знае, че е имала такива феноменални способности. Тя например е казвала на най-близките жени около нея, че може да им се стори, че не е жива, но всъщност е заспала и да не я събуждат в следващите няколко дни, като през това време не е пиела вода и се е хранила само с мисълта си. В тези дни тя е пребивавала в различни светове и после се е завръщала. А за Ванга имам информация от първа ръка, че също е можела да влиза в паралелния свят, където са духовете. На един мъж, който е отишъл при нея и искал да отреже черешата в двора си, му казала - няма да я пипаш, там дедо ти всеки ден си почива - духа на дедо ти си стои там! Гледам го я, ето го пред мен - с мустаци, тук седи, и му е забранила да я реже.

- Кои нейни думи или съвет си повтаряш най-често?

- Ванга казваше - правете добро, да ви найде добро, не правете лошо! Също така - обичайте се и бъдете заедно. Запомнил съм от нея и това - никога да не мразим Русия, заради всичко, което е направила в нашата история - освобождението, Шипка... Ако не беше Шипка, нямаше да има България! Тези неща са знакови за съществуването и продължението на нашия народ и трябва да бъдем поне малко признателни, ако имаме добра памет.

- Любимата ти мисъл?

-Тя си е моя мисъл, че силният, духовно извисен човек, ще те признае, а слабият духом и всякак, ще посочи някой друг.

Нашият гост

Популярният фолклорен изпълнител Володя Стоянов-Войводата започва кариерата си като вокалист на рок-група “Граничар” през 1979 г., с която печелят първо място в националния музикален фестивал под егидата на МВР. През 90-те години решава да се насочи към българския фолклор и да го популяризира по различен и съвременен начин като създава ново течение във фолклора, наречено “инти-фолк” - от интелигентен фолк, в което включва и рок-елементи. През 1993 г. Володя решава да напише музика по емблематичното стихотворение на П. К. Яворов “Мера според мера” и песента се превръща в голям хит, който той изпълнява и до днес. През 1995-а година обичаният изпълнител, заедно със Здравко Георгиев и Стоян Джамбазов - Джемби, сформира група “Щуро маке”, с която записва голяма част от авторските си песни, след които - “Син ти иде, Македонийо”, “Пет века”, “Без любов не се живее”, “Старият бунар, “Мандолина свире, сърце кине” и много други, станали класика във фолклорната ни музика. Володя Стоянов е носител на много награди, сред които отличието за “Изпълнител на годината” през 2007, 2008 и 2009 г., издал е 16 албума със свои песни.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта