Враца е № 1 по ръст на сделките

Сделките с имоти във Враца нараснаха с близо 13% за година.

Каварна е отличник за тримесечието

Най-голям ръст в сделките с имоти през 2018 г. е отчетен във Враца, сочат данни на Агенцията по вписванията. В града са реализирани 2926 сделки с недвижими имоти в рамките на година, спрямо 2591 за предходните 12 месеца. С ръст от близо 13% Враца заема първото място в класацията, като изпреварва Несебър и Варна, където се наблюдава повишение съответно от 8 и 6 на сто в броя на сделките. Покупко-продажбите на имоти за цялата 2018 г. нарастват сериозно и в Шумен и Хасково съответно с 4% и 3%, докато в Пловдив и София наблюдаваме по-малки повишения от 1,07 и 0,20 на сто.

Ако погледнем данните от Имотния регистър на Агенцията по вписванията само за последното тримесечие на 2018 г., се вижда че в 11 града на страната има ръст на сделките с имоти от над 10% спрямо същия период на предходната година. Каварна и Бяла Слатина оглавяват класацията с ръст на сделките през последните три месеца на 2018 г. съответно с 26 и 20 на сто. Следват Габрово, Кула, Самоков, Царево и Левски. Сред отличниците са още Враца, Кърджали, Сливница и Омуртаг.

Оказва се, че Враца не само е на първо място по ръст на сделките за цялата година, но е сред отличниците и през четвъртото тримесечие. Припомняме, че през последното тримесечие на миналата година стана ясно, че във Враца (град в най-слабо развитата част от България), германска компания планира да инвестира близо 22 млн. лв. и да наеме поне 300 работници, като броят им може да се утрои. Откриването на нови работни места ще доведе до повишаване на доходите на част от населението в града. А това ще се отрази и на пазара на имоти.

Коментари

Задължително поле