Вятър събори щъркелово гнездо, хора им направиха ново (СНИМКИ)

Силен вятър събори и разруши голямото щъркелово гнездо, което дълги години краси софийското село Долни Богров.

Домът на щъркеловата двойка се намираше на метри от черквата, а богровци винаги са го смятали за местния колорит и бижу. 

„При една от февруарските бури гнездото падна и се счупи. Ситуацията беше много мъчна, защото сме свикнали да се любуваме на гледката. За щастие имаше хора, които реагираха веднага“, заяви пред „Труд news“ Недялка Бачева, треньор по кик-бокс и живуща срещу Божия храм.

Тя разказа, че боен отряд мъже и момчета, предвождани от кмета Благой Асенов, набързо запретнали ръкави и се захванали да изграждат ново убежище за грациозните птици, преди двойката да се върне обратно. И преди да видят, че домът им е разрушен.

„Отне ни около две седмици да го направим. Усилията си струваха“, разказа пред „Труд news“ кметът Асенов. 

Новото гнездо сега е преместено на съседния стълб, който е допълнително укрепен, за да удържа на природните капризи.  За целта доброволците първо изградиха железен ринг, в който бяха вплетени клечки, за да прилича максимално на оригиналното. Гнездото бе монтирано с помощта на кран. Буквално в двора на черквата, вече още по-близо до Бог.

След като новото гнездо бе поставено на метри от старото – богровци с трепет закачаха завръщането на белите щъркели. 
И чудото стана – преди броени дни изящната щъркеловата двойка се завърна от Африка. По стара българска традиция, за да приветства Първа пролет. В новия си дом, където ще гнездят бъдещето поколение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи