ТИР с медицински материали се хвърли в дере Произшествието стана на главния път Велико Търново-Русе

Екатерина Захариева ще участва в Съвет “Външни работи” в Брюксел

Десетки ранени след пожар в дискотека в Италия

Николай Нанков поставя начало на дискусия за новото райониране на страната

Йорданка Фандъкова: ЧЕЗ е стратегическо дружество, важно е да има гаранция за качествена услуга Столична община няма нищо общо със сделката, заяви столичният кмет

Две обвинения получи мъжът, който нападна сестра си и се барикадира в къща във Велинград

3000 снегорина са в готовност да чистят пътищата от снега

Бойко Борисов пред младежите в ГЕРБ: Опозицията казваше, че “асфалт не се яде” – хората сега сами искат да им строим магистрали (ВИДЕО)

БМВ откри нередности при софтуер за отработените газове

Задруга разработва критерии за качеството на храните В Сдружението на производителите членуват над 40 фирми

Олимпийските игри в ПьонгЧанг са посетени от над 1.3 милиона души

Деница Сачева: МОН има ясна стратегия за развитие на иновативните образователни методи

Мариано Рахой: Испания трябва да промени модела за финансиране на автонономните области

Доналд Тръмп: Въоръжаването на учителите зависи от властите на отделните щати

САЩ искат санкции върху 33 кораба и 27 компании заради нарушаване на ембаргото върху КНДР

В Европейската космическа агенция чакат присъединяването на България

Антонио Фортунато

В Европейската космическа агенция очакват България да стане техен член, за да може страната ни да участва в програмата за полети на хора с Международната космическа станция. Това обяви в Пловдив Антонио Фортунато, заместник-директор по операции на европейските астронавти на борда на Международната космическа станция (MKC) към Немската космическа агенция (DLR).

“За съжаление в момента България не участва в програмата за полети на хора с Международната космическа станция, но се надявам в най-скоро време това да се промени. Зная, че България е стартирала процеса за присъединяване към Европейската космическа агенция и формално страната ви е направила първата стъпка, за да започне да работи по тази програма за полети на астронавти. Присъединяването ще бъде обявено, след като българският парламент ратифицира споразумението за присъединяване към Европейската космическа агенция”, заяви Антонио Фортунато по време на визитата си в града под тепетата. В планетариума на Природонаучния музей той изнесе лекция, в която запозна пловдивчани какво представлява Международната космическа станция, каква е ролята на Европа в тази мисия и какво всъщност работят астронавтите.

“Много обичам космическите полети, но предпочитам да съм стъпил здраво на твърдата стара Земя. В Космоса астронавтите имат уникална възможност да опознаят себе си по-добре. И да осъзнаят ролята на нашия вид Homo sapiens във Вселената. По необходимост астронавтите стават по-задружни, а това е може би най-човешкото качество”, коментира още Антонио Фортунато. Той е аерокосмически инженер с магистърска степен от Международния космически университет в Страсбург. Основното му работно място е в Центъра за полети в Кьолн.

“Когато пък подготвяме излитане на Международната космическа станция сме в Байконур (Казахстан), а при кацане сме в степите край Караганда, където извършваме операция за издирване на космическата капсула с космонавтите. Колкото и да им харесва в Космоса, май любимите на всички астронавти думи са: “Момчета, прибираме се вкъщи!”, допълва Антонио Фортунато. Той и екипът му отговарят за ежедневната комуникация с астронавтите, за организацията и спазването на дневния им график – поправки по станцията, научни експерименти, разходки в открития космос, физически управнения, почивка и др.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.