В Еквадор отглеждат сладко кафе, като оставят зърната да изсъхнат на дървото

Една от 15-те страни в света с плантации и на двата основни сорта Арабика и Робуста

Властите дават субсидии за специални плантации

Правят предимно нес от реколтата

Материалът е изготвен с помощта на COFFERO, които можете да откриете на www.coffero.com

“Труд” представя поредица от публикации “Тайните на кафето”. В нея ще ви запознаваме с любопитни и малко известни факти за любимата на милиони гореща напитка. Ще има място и за новости относно добива, преработката, пазарите и модерните трендове и рецепти при консумация и сервиране на кафе. Следващата статия - идната събота!

Еквадор може да се похвали, че е една от 15-те страни в света, които отглеждат едновременно плантации със сортовете Арабика и Робуста. От една страна това е плюс за страната, защото има разнообразие на вкусовете, но от друга – Еквадор не може да се похвали с най-хубавото света, като отчасти това е така, защото четиридесет на сто от продукцията му е Робуста, което се смята за по-нискокачествената реколта от зърна. Голяма част от реколтата се изнася извън страната.

Кафеените зърна се отглеждат в няколко различни по климат и географска обособеност региони, което води до реколта и от различни сортове, и с различни характеристики. Уникалната география на южноамериканската държава помага на храстите да раждат обилно кафе. Страната е обградена от два крайбрежни района по Тихия океан и високи възвишения в планините на Андите, простиращи се и над съседна Колумбия.

Високите райони в тихоокеанската държава са с умерени валежи и са прохладни през по-голямата част от годината, докато крайбрежните райони са топли и тропически, с плодородни, вулканични почви. Наред с кафеените зърна, страната е известна и с производството на какао, банани, манго, цитрусови плодове, захар, авокадо и ориз. Кафеените зърна често се засаждат заедно с тези други култури, което също се отразява на вкуса на произведеното кафе.

За да запазят разходите си ниски, производителите изсушават голяма част от реколтата на дървото преди брането. Терминът, описващ този естествен процес на местно ниво, се нарича cafe en bola. Това кафе обикновено се влага в производството на разтворимо кафе, а около 83% от износа на страната е чрез натурално обработената реколта.

Колумбия е един от основните вносители на кафето от Еквадор, тъй като производителите на разтворимо кафе там плащат по-добра цена от местните. Това е така, защото колумбийското кафето е по-скъпо, поради силата на националната марка на чуждите пазари.

Кафетата от Еквадор започват да оживяват на пазара и потенциалът им за качество расте, стават по-сладки и започват да се предлагат по-сложни кафета, които предлагат по-интересна и приятна киселинност.
Текст под снимка: Високите райони в тихоокеанската държава са с умерени валежи и са прохладни през по-голямата част от годината, докато крайбрежните райони са топли и тропически, с плодородни, вулканични почви.

Във високите Анди

Био реколта отглеждат в Интаг

Регионът Лоя с най-голям потенциал за качество

Долината Интаг е най-популярният район за отглеждане на био реколта. Тази високоандска селскостопанска общност е специализирана в отглеждането на сорта Арабика, но без добавени химикали, като зърната зреят под сянката на местните дървета. Тази извисена зона е известна с отглеждането на кафеени зърна Арабика, които имат перфектен баланс на киселинност, сладост и горчивина, докато провинция Пичинча в Северозападния регион на страната отглежда предимно сорта Робуста. Този регион предлага най-сложното и разнообразно кафе, с висока киселинност, тяло и наситен аромат. 

Близо 50% процента от Арабиката на Еквадор се произвежда в региона Манаби. Но почти цялото кафе там расте под 700 метра надморска височина, което означава, че тази зона няма необходимата височина да произвежда отлични кафета.

Около 20% от Арабиката, произвеждана в страната, идва от планинския регион на юг – Лоя и от географска гледна точка той има най-голям потенциал за качество. Повечето от фокуса на сектора за специално кафе е насочен там. Районът обаче е с труден климат и неведнъж е имало нападение от кафеен червей. 

Ел Оро е крайбрежен регион в Югозападната част на страната включва част от планинската верига на  Андите, като произвежда по-малко от 10% от годишното производство на Еквадор. Основният акцент върху кафето е около град Зарума. Надморска височина тук е една от най-високите – 2100 метра.

Зърната идват сравнително късно

Изнасят повече олио и скариди 

Пият голямо количество нес

Кафето идва сравнително късно в Еквадор, пристигайки около 1860 г. В провинция Манаби. Производството на кафе се разпространява в цялата страна и около 1905 г. износът за Европа започва от пристанището на Манта. След опустошителна болест по голяма част от реколтата от какао през двайсетте години на миналия век фермерите започват да се фокусират върху кафето.

Износът започва да расте от 1935г. И от 220 000 торби нараства и става до около 1,8 милиона торби през  1985г. Световната криза за кафе през 90-те години предизвиква неизбежен спад на производството, но до 2011г. производството се връща към около един милион торби годишно. Докато през 70-те години на миналия век кафето е било основната експортна култура на Еквадор, по-късно бива заменено от олио, скариди и банани.
Интересен факт е и, че еквадорците консумират повече разтворимо кафе, отколкото друг тип кафе.

За да увеличат износа

Правителството подпомагало земеделците

Заменят ориза с плантации на кафе

През последните години в Еквадор малък брой производители успешно се заемат със специалните практики за отглеждане на био Арабика. Те изследват селскостопанските практики и инвестират в технологии за обработка, сушене и съхраняване на кафето Те са започнали да заменят други култури – като ориз и банани със сортовете Арабика, Typica, Bourbon, SL-28, Catuai и дори Gesha, като за тази цел са получили субсидия от държавата. 

Правителството стимулира кафе производството, тъй като според доклада на Международната селскостопанска служба на САЩ (FAS) за 2017/2018 г. местните са събрали реколта от само 87 000 ха кафе, въпреки че в страната са засадени 200 000 ха.

Именно тази субсидия е помогнала на еквадорските производители да подобрят качеството на своите култури и така могат да станат по-конкурентоспособни на международни състезания и специални търгове за кафе. 

Факти

Скъпоценен камък в Тихия океан

Докато кафето се произвежда в Еквадор от доста време, има кафе специалисти които смятат, че сега си струва това начинание, считайки тази страна за скрит скъпоценен камък и пълна с потенциал. Със сигурност Еквадор притежава нужната география и климат за производство на изключителни кафета и ще бъде много интересно е да се види дали инвестициите от страна на специалната кафе индустрия ще доведе до някои страхотни нови кафета, от които страната ще печели в бъдеще.

Рядко се намира кафе, проследимо до едно имение. По-често се стига до група от производители или понякога се случва износител да е събрал от няколко производители. Въпреки това, че може да идва от голям брой фермери, все пак резултатът в чашата може да е отличен.

Високата надморска височина е важна за растението

Напитката е най-скъпа на Галапагоските острови

Но там се произвежда сравнително малко реколта

Чинчип Замора е провинция на изток от Лоя и има достатъчна надморска височина, за да произвежда страхотно кафе, макар и само четири процента от производството на Арабика в страната да  е съсредоточено тук. Биологичните плантации са сравнително често срещани в тази област. Надморската височина е до 1900 метра, а брането на реколтата е в нетипично време от май до август.

Районът на Галапагос произвежда сравнително малко количество кафе на островите, като неговите привърженици твърдят, че климатът там имитира много по-голяма надморска височина, позволявайки да се отглежда по-висококачествено кафе. Кафетата като това могат да бъдат изключително скъпи и рядко се получава съответствие между качеството в чашата и цената.

Еквадорските кафета увеличават известността си в средите на специализираната кафе индустрия и докато ниско разположените региони са по-малко вероятно да произвеждат страхотни кафета, то по-високите притежават голям потенциал.

Коментари

Задължително поле