В Стара Загора търсят старо строителство

Цените на жилищата в Стара Загора са между 500 евро и 800 евро за кв. м, но за обзаведени апартаменти в центъра стигат и до 1300 евро за кв. м.

Дават от 500 до 1300 евро/кв. м

Предпочитани са “Три чучура” и “Железник”

Купувачите на имоти в Стара Загора търсят предимно старо строителство. Около 65% от сделките в града са с имоти в сгради, строени преди 2009 г., коментираха брокери. Предпочитани са апартаментите с две спални. Кварталите с най-голям интерес са “Три чучура” и “Железник”, те са с добра инфраструктура и близо до центъра на града. Заради ситуацията с Covid-19 нарасна и интересът към покупка на малки къщи с двор в курортното селище Старозагорски бани, Малка Верея и Пряпорец.

Стара Загора е град, който се движи добре икономически, заплатите са високи, заради големите международни компании, локализирани там, а интересът към него е на локално ниво, посочват брокери от града в Южна България.

През първото тримесечие на 2020 г. покупко-продажбите на жилища в Стара Загора нараснаха с над 10%. Реализираните сделки са 1062 на брой, спрямо 953 за същия период на предходната година. В периода април-юни сделките са по-малко - 823, но това е много добър резултат на фона на мерките, които бяха взети срещу разпространението на Covid-19. А след това пазарът бързо се възстанови. През третото тримесечие вписаните продажби на жилища са 1320, което е ръст с над 25% спрямо последния период преди кризата - първото тримесечие на 2020 г. А през последното тримесечие на миналата година регистрираните сделки са 1297.

Средната цена на имотите в Стара Загора се движи около 650 евро за кв. метър, като апартамент в града може да се купи за суми между 500 евро и 800 евро за кв. метър. В сайтовете за обяви има и предложения за жилища с цена 1300 евро кв. метър, като става въпрос за обзаведени, тристайни апартаменти в центъра на града, посочват брокери.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти