Папа Франциск поиска конкретни мерки в борбата срещу педофилията в църквата

София има нужда от два пъти повече нови жилища Нарастването на заплатите прави покупката на дом по-лесна

Калоян Паргов: Две години чакам анализ на причините за липсата на шофьори в градския транспорт

Банков скандал тресе Скандинавия След Дания и Швеция е замесена

Административният съд прекрати делата по жалби на роми от Войводиново

Бойко Борисов: Няма да позволим на БСП отново да фалират банки и ние да им ги оправяме През юли България ще влезе в чакалнята на Еврозоната, заяви премиерът

Белгия си търси дълговете от Кадафи Брюксел предлагал на Триполи съмнителна схема

Български производител вдига завод за над 40 милиона лева във Враца

Министърът на туризма награждава победителите от конкурса за детска рисунка „Моята ЕДЕН дестинация в България“

Джендър диверсия в българското училище Платформата за дигитализация е достигнала до 900 школа у нас

Мадуро затвори границата с Бразилия, за да спре хуманитарна помощ

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 22 февруари 2019

Осем съдии задържани в Литва

Германската икономика се нуждае от около 260 хил. чужденци

100 лв. глоба грози продавачи на кукуряк

В Струмяни строят граничния пункт “Клепало” Още от времето на Живков хората чакат да се отвори пунктът през планината

Заради 30-годишна мечта, местни жители денонощно „инспектират“ строителство на ново ГКПП с Македония

Нов ГКПП се строи в община Струмяни, който ще свързва България с Македония. Тежки машини са стоварени над село Микрево и вече работят по рехабилитацията на пътната отсечка, която ще води до бъдещия граничен пункт „Клепало“. Строителите работят неуморно, но и нямат избор, защото имат най-сериозната денонощна инспекция – местните жители.

„Всеки ден ходим и гледаме какво правят, до къде са стигнали, всичко ли е наред, абе истината е, че не можем да повярваме. Толкова дълго сме го мечтали това ГКПП, че сега чак се щипем дали не сънуваме, казва развълнуван възрастен жител от село Цапарево.

И допълва, че „от времето на Тодор Живков чакаме да се отвори пункта през планината и да си ходим на гости с роднините от Берово, в Македония. Делят ни някакви 30 км., а сега за да се видим трябва да обикаляме цели 130 км. А ей къде сме на един хвърлей камък. И пустата граница ни пречи да се почерпим, да попеем заедно, да си спомним хубавите млади години, а вече сме стари да издържаме на дълъг път“, разказва ни бай Борис.

И е прав, справка показва, че десетилетия наред политиците са обещавали и лъгали хората, че такъв пункт ще има. Използвали са 30-годишната мечта на местните за избори, залъгвали ги, че ще има пункт, подписвали са се даже споразумения, документи, бумаги, изчислявали колко е изгодно, какви инвестиции ще дойдат, приказвали как това ще спре обезлюдяването.

Хората вярвали и чакали, но заради ужасния път и липсата на поминък, този район на Малашевската планина за 27 годни е почти обезлюден. В 12-те планински села са останали едва около 1000 жители.

Всеки път по избори идвали кандидати и бъркали с приказките си в болната тема, но реално нищо не се случвало. И когато хората съвсем загубили вяра, че ще имат път с комшиите, премиерът Борисов подписа договора за сътрудничество с Македония и за броени месеци се отпуши казуса ГКПП-Клепало, който от мит и легенда е на път да се превърне във факт.

От месец май са стоварени в района багерите, камионите, строителите и се работи ударно. В община Струмяни хората не крият вълнението си. „Много се радваме, даже се черпихме с ракия с приятелите и комшиите, вълнението ни е огромно. Звъняха ни и роднините от Берово и питат – верно ли е почнало строителството, ама вие видяхте ли го с очите си. Сега постоянно си звъним по телефоните и даваме отчет до къде е стигнал пътя“, разказва Венци Янев от Микрево, който има роднини оттатък границата.

„Това е най-голямата болка и мечта на няколко поколения. Сега обаче се работи активно по първия етап. Рехабилитира се 15 км отсечка, ремонтът трябва да приключи до края на годината. Вторият етап обхваща от местността Илинден до ГКПП-Клепало, дълъг е пак 15 километра, от които 6,5 км са за рехабилитация на съществуващ стар път и разширяване на габарити. С останалите 8-9 км трябва да се изгради изцяло нов път, радостно е, че местността е равнинна и е по-леко за строителство, разказва ни кметът на община Струмяни Емил Илиев. И той признава, че получава всеки ден обаждания от Берово, Македония. Хората там се радвали, че най-после нещо се случва.

Това ГКПП е огромен шанс за промяна на профила и на двете погранични общини Струмяни и Берово. „Запитванията с цел инвестиционни намерения на бизнеса заради новия пункт вече започнаха“, признава кметът. На това се разчита и районът да се съживи, да се отворят работни места и да се върнат поне част от младите, които са го напуснали преди време. Община Струмяни е една от малкото, която работи изключително активно по проекти с Македония. Но новия пункт ще даде шанс за огромен тласък за развитие на туризма, както и разкриването на нови цехове.

В момента македонската община Берово е хит сред българските туроператори. За там всяка седмица пътуват групи от Пиринско заради построените няколко големи луксозни хотели. Масово нашенци правят в Берово семинари, тиймбилдинги, а най-развит е кулинарния туризъм или простичко казано, пътува се, за да се пие хубава и евтина жълта ракия и да се похапнат вкусни овиячи и плескавици. А македонците пък търсят у нас стоки за дома и добро образование, мечта на всеки трети наш комшия е детето му да учи висше образование в България. И още – в последните години се отчита бум на посещенията на македонци в зимния ни курорт Банско. И още едно ГКПП ще съкрати пътя на туристите до нашите дестинации. Пътният възел за община Струмяни на новата АМ „Струма“ вече е готов, остава само да се асфалтира, така, че връзката между КПП и магистрала е налична. А местният бизнес очаква това да доведе хора и пари в общината, както и да повиши цените и търсенето на земи в района.

От македонска страна от години е построен пътя и сградата на новото ГКПП-Клепало. Но в очакване българите да свършат своята работа, пункта им започна да се руши. Сега и там трябва да стартира рехабилитация, но македонците заявиха, че нямат грижа и ще стегнат всичко в срок. А регионалният министър Николай Нанков обяви,че очаква в края на 2020 година ГКПП-Клепало да заработи.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Селата се обезлюдиха, няма хора, няма живот…..но политиците ни живеят и се къпят в разкош….

  2. 2020! Някакъв навес за цяла петилетка?! Некадърници! Явно не минават трафиканти, иначе с нокти да сте го изкопали до сега.

    1. Там е планина , не е никаква равнинна местност , половината път до границата е черен път , а другата половина е гора и кози пътеки. Нов път в гората е едно , да преасфалтираш съществуваща отсечка е друго.

  3. Айде стига с тази Македония…….Има мноооого места в северна Бг и по поречието на Дунав и Добруджа на които е КРАЙНО време да се обърне внимание..

  4. Наталия, с Македония трябва да сме приятели, пътища трябва да има, защото това е стратегическо направление. Но и Вие сте права – България не е само югозапада. Видин, Лом, Монтана също се нуждаят от грижи. Плевен, Русе. То е вярно, че наследници на македонски българи има из цяла България, но не са само те.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.