В четири градa купуват най-много имоти със заеми

Четирите най-големи града в страната държат близо 60% от направените ипотеки през първото тримесечие.

По данни на Агенцията по вписванията

Доходите там са по-високи

В София са сключени 34,25 на сто от всички направени ипотеки през първото тримесечие на годината, показват данни на Агенцията по вписвания. Това е нов рекорд на дела на ипотеките, които са направени в столицата. За същия период на миналата година стойността беше 32,97%, а в предходните години се движеше между 26 и 30 на сто.

Делът на ипотеките, сключени в четирите най-големи града на страната, постоянно нараства през последните години. В София, Пловдив, Варна и Бургас през първото тримесечие на годината са сключени близо 60% от всички ипотеки, показват данни на Агенцията по вписванията. Преди няколко години тези четири града имаха под 50% от пазара на ипотеки в страната. През първото тримесечие на 2019 г. делът на четирите града нарасна на 54,17 на сто, а през миналата година достигна до 57,17%.

Основната причина за това е, че доходите в големите градове са по-високи. Това позволява на жителите им да купуват повече имоти със заеми, които могат да изплащат. Заради пандемията нарастват и сделките със селски къщи. Но при повечето сделки със селски имоти купувачите имат налични необходимите пари и не прибягват до взимането на ипотечни заеми. Ако им е необходима малка сума, за да доплатят цената, често взимат потребителски заем. Една от причините за това, е че банките предпочитат ипотеки на жилища в големите градове, където пазарът е много активен, а не на селски имоти.

Ниските лихви по ипотечните заеми са една от причините за доброто представяне на пазара на имоти. Именно при отпускането на ипотечни заеми има най-голям ръст. Като тази тенденция започна още преди пандемията, но продължава и през последната една година. В резултат имотният пазар в страната отчете най-силното си първо тримесечие за последните шест години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти