Гаврата на Мила Роберт с трибагреника взриви България

Мила Роберт предизвикала силен гняв в обществото на “София прайд”.

Остри реакции след изцепката на певицата на гей парада

Опетняването на знамето на Република България е в нарушение на чл. 108, ал. 2 от Наказателния кодекс

“Не съм гей, но някой ден, може би, кой знае”, казва певицата

Два бяха вариантите как да реагираме спрямо скандалното поведение на госпожица Мила Роберт, предизвикала силен гняв в обществото, като си позволи да поругае българския трибагреник на оглушително промотирания и тази година “София прайд”.
Вариантите включваха пълното пренебрежение и игнориране, но и “елате, я вижте”. Може би първото най-заслужаваше “цветната”, както обича да нарича себе си, млада дама. Колко пък да е млада? 27 години на този свят трябва да са абсолютно достатъчни, да си намерил мястото си под слънцето и да имаш поне повърхностни познания върху законите на Република България. От тези 27 първите 7 обаче са най-важни, а най-страшен е дефицитът в тях.

Какво всъщност се случи?

На видеото от годишното събитие от прайда, разпространено първо в социалните мрежи, се вижда как Роберт е на сцената на шареното събитие с рокля на райе с цветовете на българския трибагреник. В един момент тя я съблича със замах, за да цъфне в целия си блясък в дреха с флага на ЛГБТИ+ обществото. Междувременно захвърля с пренебрежителен патос националния флаг с акт, който може да бъде подсъдим.

Въпросното деяние представлява опетняване на знамето на Република България и е в нарушение на чл. 108, ал. 2 от Наказателния кодекс. Той гласи: “Който по какъвто и да е начин опетни герба, знамето или химна на Република България, или знамето или химна на Европейския съюз, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба до три хиляди лева”.

Любимият ден в годината на г-ца Неглиже

Кой даде криле на не толкова прочутата певица да прави, каквото си иска? Безценно ефирно време в национален ефир, например? Събота сутрин, пиеш първото си кафе и за фон отсреща той - царят телевизор. Цветна дама с жълто-оранжево потниче с апликация кошутка, лилаво шалче и розови панделки, се усмихва от ефира на Българската национална телевизия и разказва за новата си песен. Стилно издържана в лилави джапанки, тип чехли, нескромно обяснява как кариерата ѝ върви добре и че “брандът ѝ е да бъде неглиже”. Всъщност основният повод за участието в иначе рейтинговото предаване “Денят започва с Георги Любенов” е, че за първа година ще има честта да закрие “София прайд”, като се хвали, че тази година и майка ѝ Ваня Щерева ще дойде, което било много готино. “Не съм гей”, уточнява Мила Роберт и допълва: “Но някой ден, кой знае - one day, maybe, I don't know!”, обяснява на българо-английски тя. В превод за не толкова модерните като нея “един ден, може би, не знам”. Пояснение, което категорично може да обърка главите и съзнанието за полова принадлежност на будните тийнейджъри пред екрана и което е крайно укоримо.

“Аз обичам Исус мега много”

“Настроението, както тази година ще е извън този свят. На мен това ми е любимият ден от годината, защото виждам как всичките тези хора там се чувстват в безопасност, по начин, по който не се чувстват всеки ден”. И това внушение не отговоря на истината, раздирани до месо с бръснарски ножчета и жертви на насилие стават хетеросексуални български жени, за представителите на гей обществото, вечно онеправдани и недооценявани, скоро не сме чували.

“Не мисля, че цветните хора пречат по някакъв начин на християнското семейство. Християнското семейство го има, между другото аз обичам Исус мега много!”, възкликва г-ца Мила, което трябваше да предизвика умиление в драгия зрител и да обогати, предполагам, речника на подрастващите “мега много”. След промоцията на новата песен, призива към млади и стари да дойдат на прайда, в ефир настана време за включване и на живо от събитието контрапункт на прайда - Шествието на семейството. Заедно с анонса на репортерката ефирното време за един от организаторите Кристиян Шкварек и известната по цял свят певица Деси Добрева, отделеното време за тях е точно 3 минути и 30 секунди, сочи справка във видео секцията на сайта на БНТ. За Мила Робeрт бяха отделени повече 10 минути. Рекламодатели и партии, участвали в изборите, могат да посочат точно колко “златно” и прескъпо е въпросното ефирно време, ако решиш да си платиш. Като стана въпрос за пари, подкрепата за организацията на събитието, наречено “прайд”, от години е доволно подплатено финансово от спонсори, посолства и посланици се състезават кой да е на първа линия.

Реакцията на гаврата с флага

“Мила Роберт излезе с къса рокля с трибагреника, която ефектно съблече и хвърля на земята, за да се покаже ЛГБТИ флагът. Това е не просто проява на лош вкус, но и гавра с един от символите на националното достойнство. Не разбирам колко ограничен поглед трябва да имаш, за да противопоставяш по този начин националната и сексуалната идентичност. Това само настройва повече враждата между двата лагера и допълнително угнетява напрежението”, коментира във Facebook потребителката Диляна Стоянова, добавяйки, че “София прайд” води грешни битки. “Апропо, прокуратурата още ли не се е самосезирала за гавра с национален символ? Щото помня, че преди време погнаха една чалгаджийка за това, че се появи в рокля с цветовете на националния трибагреник”, пише друг потребител.

Родственик на Талев със сигнал в прокуратурата

Сред обидените е и Димитър Панчев, потомък на писателя Димитър Талев.

“В събота тя си позволи да поругае един от националните символи на България - знамето на страната ни. Това престъпление, което според Наказателния кодекс се наказва с лишаване от свобода до две години. Надявам се певицата да отиде в Сливенския затвор, а не да се отърве с глоба до 3000 лв. По-скоро обаче ще плати пари, защото е обществена личност. Сезирах властите за това отвратително престъпление и наглото й поведение”, заяви Панчев, който лично подаде сигнал срещу Робърт в прокуратурата. “Дано има възмездие, това беше гнусна и долна постъпка”, отсече Панчев, който е родственик на автора на “Железният светилник” Димитър Талев.

От младежката организация на ВМРО също не останаха със скръстени ръце по темата. “Изпълнителката гордо посочи шарените одежди, с което показа пълното си пренебрежение и отричане от националния символ. С настоящия сигнал Ви уведомявам за извършено деяние, което представлява опетняване на знамето на Република България и е в нарушение на чл. 108, ал. 2 от Наказателния кодекс”, заяви на свой ред шефът на младежката организация на ВМРО Христо Иванов, който също е внесъл сигнал до прокуратурата. Той не скри огорчението си, че шествието се проведе гордо и цветно точно в деня на Черешова задушница, когато трябваше да бъде ден за смирение.

Извинението

“Искам извинение от всички, които са били обидени от моето изпълнение по време на София Прайд. Да, не трябваше да оставям роклята на земята, не съм целяла да бъде жест на неуважение и ако мога да върна времето назад - бих я сгънала прилежно”, написа Роберт в своето извинение социалните мрежи:

“Изпълнението ми на София Прайд и смяната на сценичния ми костюм целеше да вдъхне увереност на присъстващите за това, че имат нашата подкрепа и разбиране и да привлече вниманието на обществото към проблемите на ЛГБТИ хората. Те са български граждани и са обект на всекидневни обиди и заплахи. Хиляди млади и талантливи хора емигрират всяка година, защото не се чувстват в безопасност тук и това е проблем, за който трябва да говорим. Ако обидите и заплахите към мен са цената, която трябва да платя за това, че привлякох внимание към тази важна за обществото тема, то съм готова да я платя. Аз обичам България, живея и работя тук, въпреки агресията. Вярвам, че сме на тази земя, за да си прощаваме."

И все пак г-це Неглиже, кой ти каза, че можеш да си развяваш байряка, както ти скимне?

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения