Гал Гадот: Всяка жена  е чудо

Гал Гадот

Дъщерите ми са моето богатство 

Моята героиня е икона на феминизма 

Обичам да вдигам тежести и да тренирам тежко 

Гал Гадот тръгна от израелската армия и стигна до върха на Холивуд. В последните години тази стегната и стройна бойна дама се затвърди като една от най-големите звезди на планетата след колосалния успех на “Жената чудо”. Тази есен се очаква да излезе продължението. Между двата филма Гадот стана лице и тяло на някои от най-големите световни марки. А наскоро стана ясно, че ще вземе и 20 милиона долара хонорар за екшъна “Red Notice” с Дуейн “Скалата” Джонсън. Междувременно участва и в “Смърт край Нил” по Агата Кристи. Гал Гадот е бивша Мис Израел и е била в елитните спецчасти на израелската армия. След военната си кариера става световен супермодел, а после решава да се пробва в киното и да преследва актьорската си мечта. И успява.

- Гал, как живее “Жената чудо” по време на пандемия?
- В момента съм една много, много щастлива жена, която няма търпение да се прибере при семейството си всяка вечер. Работата ми като актриса и ангажиментите ми към “Жената чудо” ми дават много, но сега децата са моя живот. Второто определено промени динамиката на цялото семейство. Искам да съм сигурна, че и двете ми дъщери получават достатъчно любов и грижи и нито една не се чувства пренебрегдата. Прекарвам страшно много време с тях. Що се отнася до обръщението “Жената чудо” - за мен всяка жена е чудо.

- Милиони фенове очакват продължението “Жената чудо 1984” през есента. Как премина работата по филма?
- Трябва да кажа, че изобщо не се усеща като продължение, а като самостоятелен филм. Целият стил е различан, всичко изглежда ново. Няма толкова много връзки с първата част, но определено ще допадне на феновете на комикса и на екранизациите. Но си е самостоятелна, автономна творба.

- Как се променя вашата героиня?
- В първия филм изследвахме нейната наивност. Сега тази наивност я няма. Тя не е толкова лесна за манипулиране. Има опит. Помъдряла е. По-зряла е. В новия филм ще станете свидетели на забележителна еволюция на “Жената чудо”.

- Какъв е ключът към успеха на този женски супергеройски персонаж?
- “Жената чудо” е образ, създаден преди 75 години, но чак сега имахме възможността да разкажем историята за голям екран. Имам предвид пълната и истинска история на персонажа. Момчетата си имат Батман и Супермен. Сега Жената чудо ще бъде техният еквивалент за момичетата, които може би се нуждаят от такъв ролеви модел. При всички положения смятам, че този филм се отрази добре на индустрията, на публиката и на културния климат като цяло. Филмът промотира ценности като любов, състрадание и приемственост. Светът може би се нуждае от тях сега. Нека забравим цинизма.

- Четете ли комикси?
- Не бих казала, че съм голям фен на комикс културата, тези рисувани книжки за костюмирани супергерои никога не са били част от моя живот. Но в момента, в който получих ролята, веднага започнах да ги чета. Но нямаше как да абсорбирам цялото комиксово наследство на този образ. Говорим за огромно количество истории и арки. Идеята е да не затъвам в цялото море от информация, а да се фокусирам върху една конкретна, кохерентна арка, към която да се придържам. А сценарият винаги е моята библия. Аз трябва и искам да играя според написаното в него. Сценарият е рафиниран текст, в който изкристализират всички характеристики и качества на образа. И оттам аз вече се придържах стриктно към сценария.

- Феминистки филм ли е “Жената чудо?
- Със сигурност героинята е икона на феминизма и аз се надявам, че тя ще вдъхнови всички, които ще гледат новия филм. Има известно неразбиране за това какво означава феминизмът. Дори много жени понякога схващат погрешно термина и начина, по който се използва. Всъщност всички трябва да се смятаме за феминистки и феминисти. Фактът, че аз съм актриса и съм тук, е благодарение на феминисткото движение преди десетилетия. Феминизмът за мен е това да имаш избор, свобода и равенство. Това е. И смятам, че “Жената чудо” репрезентира именно тези ценности. Тези толкова базови човешки ценности. Тя не се интересува от това кой какъв пол. Тя е израснала и се е формирала като личност на един остров без мъже. Когато тя вижда мъже, смята, че те са точно като нея. На мен ми харесва тази идея. Имах възможността да се срещна с Линда Картър в Ню Йорк и веднага разбрах защо тя е играла ролята преди време. И двете пресъздаваме един и същ образ, но в различен контекст.

- Какво знаехте за нея?
- Проучих персонажа още за “Батман срещу Супермен”, в който бях нещо като гостуващ образ и имах малко екранно време. Сега вече е различно. Цял филм, посветен на моя персонаж. Имахме възможността да задълбаем в особеностите и детайлите на образа, да открием коя е тази жена, да изградим историята на нейния произход и възход.

- Опитът от израелската армия помага ли ви за екшън ролите?
- Физическата подготовка за първия “Жената чудо” продължи шест месеца и беше брутална. Правих много различни неща - вдигане на тежести, каскадьорска хореография и яздене на кон. В армията аз натрупах много опит за реални битки и придобих сериозни милитаристични умения, но не бих казала, че това ми помогна толкова точно за ролята на “Жената чудо”. Но със сигурност ми дава увереност за екшън ролите, които ми стават нещо като запазена марка. След майчинството си бях взела почивка, но постепенно започнах отново да влизам във форма с кардио. Проблемът е, че наистина мразя кардио тренировките. Предпочитам щангите и гирите. Обичам да вдигам тежести. С тях много бързо успях да си върна мускулния тонус.

- Важна ли е за вас националната идентичност?
- Винаги ще обичам и защитавам страната си. Една от причините да го правя е, че все още има много антисемитизъм по света. Израел е прекрасно място. Имах страхотно детство, а после прекарах чудесни години в армията. Това е нещо, което отличава израелските жени. За мен беше изключително преживяване и опит, който промени живота ми и ме превърна в човека, който съм сега. Армията ми даде много.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта