Генерал-лейтенант Андрей Боцев, началник на отбраната пред „Труд“: Няма кандидати за войници

Предстои горещо лято за войската - участие в национални учения и в мащабни маневри със съюзниците от НАТО. Едновременно с това трябва да се решават и сериозни проблеми - реализация на проектите за превъоръжаване, недостигат и кадри във формированията. А няма друг, по- добре запознат с тези въпроси от военен №1 в държавата

- Изглежда лятото ще е напрегнато за войската, г-н генерал. Какви мащабни учения очакват армия ни?

- Тази година България е домакин на няколко от най-големите международни учения на Алианса, които се провеждат в изпълнение на мерките за сигурност в Черноморския регион. В края на юни стартира най-голямото за тази година учение “Saber Guardian 2017”. То включва 18 други учения, в които участват личен състав и техника от 23 държави от НАТО и страни-партньори.

- С каква численост и обхват са маневрите „Сейбър гардиън“?

- Учението се провежда едновременно на териториите на Унгария, Румъния и България, и се ръководи от Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа. В него са привлечени до 40 000 военнослужещи, като у нас ще се развърнат до 6 000 души, до 1200 единици сухопътна техника и въоръжение и до 80 военни въздухоплавателни средства от съюзнически и чужди въоръжени сили. Акцентът е колективна подготовка за водене на съвместна отбрана, повишаване способностите и подобряване на взаимодействието на съюзниците и партньорите на НАТО при развръщане на съвместните сили.

- Какво участие ще запише в него Българската армия?

- Ние ще участваме общо с до 4 000 души личен състав, до 50 единици бойна техника – бойни машини на пехотата, танкове, артилерийски установки, с до 80 единици спомагателна колесна техника, 2 хеликоптера, 2 щурмови самолета Су-25 и един изтребител МиГ-29. Самолетите и хеликоптерите ще изпълняват задачи и по време на ученията “Peace Sentinel” и „ШАБЛА-2017“.

- Г-н генерал, оптимист ли сте за реализацията на трите проекта за превъоръжаване на армията? Според мен закъснението е видимо.

- На заседанието на КСНС на 30 май т. г. бе постигнато съгласие, че ефективното противодействие на основните рискове и заплахи изисква адекватно финансиране на сектора за сигурност. Трябва да се ускори реализацията, и то едновременно, на проектите за модернизация при спазване принципа за балансирано развитие на трите вида Въоръжени сили. В МО е изготвен доклад до Министерския съвет за преразглеждане на финансовите параметри на вече приетите проекти за ВВС и ВМС. Както и за приемане на проект за инвестиционен разход за модернизация на пехотата. В момента докладът е в процес на междуведомствено съгласуване. Имам уверение, че то ще приключи в близко време.

- Бяхте командир на пехотата, когато проектът за придобиване на нова бойна бронирана машина не влезе за разглеждане в миналото редовно правителство, а беше готов. Защо се получи така, защо чак сега се обсъжда?

- Това, което зависеше от нас, военната експертиза, бе извършено в срок. Проектът бе подготвен и изпратен за разглеждане в Министерския съвет още през март 2016 г. За съжаление, не бе взето решение за неговото стартиране. Документите бяха изпратени за съгласуване до всички ведомства. Получихме обаче становища от министерствата на финансите и на образованието и науката с отказ за съгласуване. Аргументите на финансовото бяха, че едновременно са стартирали много проекти за модернизация на Въоръжените сили и е необходим значителен финансов ресурс, който не е планиран. Удовлетворен съм, че в сегашното правителство има консенсус по въпроса за поддържане и придобиване на нови способности на Сухопътните войски. Има политическа воля да стартират заедно трите проекта.

- Какъв е остатъчният ресурс на изтребителите МиГ-29, с които летим и охраняваме небето си? Норматив в НАТО е на един изтребител да има по 1,5 пилоти. А ние сме много над този показател, но в отрицателен смисъл, защото нямаме самолети и много летци се струпват да летят на една машина, тъй като нямаме достатъчно самолети, което не е добре.

- Проблемът датира от години, много е сериозен и едва ли е новина, че армията, и в частност ВВС, страдат от хроничен финансов недостиг. Системното недофинансиране доведе до изчерпване ресурса на бойната авиация. Това означава, че трябва да се похарчат много пари, за да бъде възстановен. Няма друг изход, иначе не можем да вдигнем самолетите във въздуха. ВВС са високотехнологичен, но и много скъп вид въоръжени сили. Това е принцип и трябва да го спазваме, ако искаме да имаме бойна авиация. В периода 2016 г. - 2017 г. бяха сключени договори, които осигуряват минимално количество изправна авиационна техника. Това обаче не е решение в дългосрочен план. То няма да доведе до развитие на нови способности или подобри съвместимостта на нашите въоръжени сили с тези на НАТО и ЕС. За да си изпълняваме ангажиментите по линия на „Air policing” за охрана на въздушното ни пространство, от особено значение е успоредно с осигуряване на летателната годност на изтребителите МиГ-29, да се вземе решение за реализиране на проекта за превъоръжаване на ВВС с нов тип боен самолет. Колкото до въпроса за пилотите – проблемът е, че класните ни летци, истинските професионалисти, подготвени за действия при всички видове условия, действително са малко. Освен това и са достигнали пределна възраст за съответното звание. Това вече е проблем, тъй като не ни стигат ресурси за подготовка на младите пилоти. За да имаме истинска бойна авиация, са необходими подготвени специалисти, изправни самолети, гориво и средства за поддръжка.

- По колко часа летят бойните ни пилоти, след като в пакта изискването е за 180 часа, а санитарният минимум, под който не трябва да се слиза, е 80 часа? А ние сме значително под този норматив.

- Факт е и не мога да отрека, че пилотите ни летят малко, на критичния минимум, дори и под него. Затова е необходима модернизация на изтребителната ни авиация. Съгласен съм, че годишният нальот е важен показател за натренираността на летателните екипажи, но нека не забравяме, че членството ни в НАТО налага и изисквания за оперативна съвместимост и пълно интегриране на нашите въоръжени сили. Смятам, че с придобиването на нов тип боен самолет, нашите пилоти ще покрият изискванията на НАТО за санитарния минимум летателни часове.

- Според пътната карта за новия многоцелеви изтребител, приета от миналия парламент, през декември 2016 г., трябваше вече да имаме сключен договор за доставка. Сега сме юли 2017 г., а още дори не са започнали преговорите. Това забавяне фатално ли е?

- Парламентът одобри проекта за този инвестиционен разход на 02.06.2016 г. За същата година бяха предвидени и финансови средства. Закъснението е очевидно. Това се отразява не само на ВВС, а на отбранителните ни способности въобще. Надявам се до края на тази година да имаме сключен договор.

- Не мога да не ви попитам за скандала, който се разрази за този проект, тъй като на първо място бе класиран изтребителят „Грипен“. Командирът на ВВС ген. Цанко Стойков, който е и председател на комисията, заяви по Би ти Ви, че никой не им е оказвал влияние или натиск. Министър Каракачанов пък по Нова ТВ сподели, цитирам го дословно: „Съмнения за корупция нямам, докато те не бъдат доказани и нямам право да говоря неща, които не са доказани.“ Което е мъжка, честна позиция. Според вас оказвано ли е влияние върху нея?

- Мнозина се изказаха по темата. Малцина от тях обаче са експерти в тази област. Не бих искал да коментирам „политическите състезания на пистата“. Само ще подчертая, че политиците трябва да са сигурни и могат да разчитат, че военната ни експертиза е обективна и професионална. Трябва да й вярват. Особено, когато става дума за ключово важни за националната сигурност техника и въоръжение. Затова призовавам дебатът да бъде концентриран не върху съмнения, хипотези и марки на техниката, а да бъде конструктивен и национално отговорен.

- Какъв е кадровият вакуум в системата за отбраната? В отговор на депутатски въпрос министър Каракачанов обяви, че общо са 8100 вакантните места - 5600 щатни плюс 2500 за доброволни резервисти? Така ли е?

- Така е. За съжаление този некомплект продължава да се увеличава. Миналия месец проведохме конкурс за вакантни места в Карлово, Казанлък, Стара Загора и Пловдив. Обявихме близо 490 места за попълване. Знаете ли колко души подадоха документи - 170. Тава прави по 0,3 кандидата за едно място. От тези 170 души до конкурс бяха допуснати 156. От тях изпитите издържаха и се класираха 103 - за 490 вакантни места. Това е реализация 21%. И този конкурс, както и предишните, за сетен път показа неумолимата истина – със сегашните условия на труд военната професия не е достатъчно привлекателна.

- По колко души средно на месец напускат строя?

- Средно между 70-80, без служба „Военна информация“ и служба „Военна полиция“. Това са документи на офицери, които минават през мен. Тези за сержантския и войнишкия състав са в правомощията на преките им командири.

- Казахте, че няма мераклии за войници. Защо?

- Основната причина е ниското заплащане. Начинаещ войник започва със стартова заплата от 608 лв. Вие за тези пари ще станете ли войник – при ненормиран работен ден, с ограничени граждански права, без право на допълнителни доходи и т.н. Тук става дума за въоръжени защитници на Отечеството, на които държавата ще разчита в кризисна ситуация. Как с тези доходи се храни семейство, като в повечето случаи войнишките съпруги или съпрузи са безработни. Не стигат и служебните квартири. Заплатите в отбраната са замръзнали на ниво от 7-8 години.

- Какво ще предприеме военното ръководство, за да се спре отлива на бойци и командири? Какви са очакванията ви от „бюджет-2018“?

- Повишаването на интереса към военната служба и задържането на хората е сложен комплекс от мерки. Най-важната е увеличение на възнагражденията. Не се ли случи това, ситуацията ще се влоши още повече. Просто трябва да се промени базата, върху която се изчисляват заплатите в силовия сектор. Тук вариантите са два. Първият е да се повиши. Но това може да стане със Закона за държавния бюджет за 2018 г. В момента тя е 380 лв. и не е променяна с години. Вторият вариант е базата да се изравни с минималната работна заплата, която е 460 лв. Но и този вариант пак се решава със закона за държавния бюджет. Иначе мерките са много и са комплексни. Залегнали са в план от 2016 г. за преодоляване на некомплекта от личен състав. Но за да сработят и има ефект от тях, необходимо е време.

Иска ми се да подчертая и нещо много важно. Средствата за персонал трябва да се дават на база длъжностно разписание, тоест колкото трябва да са хората по щат. Не както е сега – според списъчния състав, колкото служат. Как командирите да назначават нови кадри и да попълват вакантните длъжности, след като им се отпускат средства за заплати само за тези, които са в наличност. Освен това трябва да се индексират и квартирните пари, за тези които живеят на свободен наем. На пазара наемите непрекъснато скачат и тази тенденция е устойчива. След заседанието на КСНС от 30 май т.г., МО разработи и изпрати на министър-председателя, министъра на финансите и секретаря на съвета по сигурността към Министерския съвет „План на МО за интегрирано развитие на сектор „Сигурност” и разпределение на ресурсите по отделните държавни органи и структури за периода 2018 – 2022 г.“. Според документа в направление „Разходи за персонал“ е необходимо да се увеличават предвидените в средносрочната бюджетна прогноза средства. Целта е да се осигури финансов ресурс за назначаване на 1300 души през 2018 г. и по 800 всяка година до 2022 г. Така въоръжените сили ще достигнат числеността, заложена в плановете.

- Парламенът прие на първо четене поправка във във военния закон, според която Комисията по отбрана ще излушва кандидатите за генерали и адмирали. Разговаряхте ли с висшия команден състав, какво е мнението на генералите?

- Разбира се, че разговарях, обсъждахме този казус. Мнението на генералите е, че тази поправка в закона е несъвместима със сегашната правно уредена и установена от дълги години процедура за удостояване на офицерския състав с висши военни звания и длъжности. И без нея комисията по отбрана разполага с правомощия и винаги може, когато поиска, да изслуша по определени въпроси всеки един военнослужещ.

Нашият гост

Генерал- лейтенант Андрей Боцев е роден на 26.11.1959 г. в Гоце Делчев. Завършил е ВНВУ “В. Левски” във В. Търново, Военна академия “Г. С. Раковски”, както и генерал-щабния факултет на академията. Изкачил е най-високото стъпало на армейската йерархия, като е започнал от командир на взвод и е преминал през всички основни командни длъжности на бойните части. Семеен с две деца.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта