Георги Георгиев - Адвокат на столицата

Георги Георгиев е от забележително активните хора, с дар слово, които публично заявяват, че ще решат даден проблем и го правят - необичайна практика у нас, която изпитва до краен предел мнителността на българина към политиците. Традиционно към председателя на Столичния общински съвет има големи очаквания и от свои, и от чужди. В последните почти две години на тази позиция е адвокат с успешна кариера, преподавател в Алма матер и общественик.

За Георги Георгиев казват, че след като навлиза в политиката, освен да е добър оратор, прави и следващата крачка, като облича думите с действия. Някои все още се чудят, защо доказан и успешен юрист, на когото не му се налага да работи в Общината, избира делата на столицата пред останалите. Отговорът е, че Георгиев иска да подреди града. За своите 37 години, които навършва днес, заслужено го описват като политик извън мейнстрийма. Той самият казва, че смисълът на политиката е да привлечеш най-добрите в дадена област, за да дават най-добрите решения за хората.

Не страда от излишни комплекси, казват приближените му, не го спират и сериозните предизвикателства. Очакваше се, че професионалният му ентусиазъм ще стихне след някой и друг месец начело на СОС, но той продължава да е лично ангажиран с каузите, които си е поставил за цел да реализира. Шегува се, че е новобранец, от последната реколта общински съветници, но не спира да търси нови политики за града.

Една от тях е може би най-амбициозната - идеята София да стане безопасен град за шофьорите и пешеход­ците. Осъществяването на такава, на пръв поглед утопична трансформация в столицата, минава през няколко етапа и включва предложенията на Георгиев за подобряване на пътната безопасност.

В началото това бяха просто идеи, които трябваше да добият юридически облик, но сега вече има одобрена от градския парламент програма с 20 мерки и проектозакон, внесен в Народното събрание. Чака се работещ парламент, който да задвижи възможността да се глобяват нарушители на пътя с общинските камери. А дотогава - вече са поставени 32 електронни табла за скорост, има безплатни опреснителни курсове за шофьори, засилено осветление и нова маркировка на пешеходни пътеки.

Дошъл е редът и на пешеходците. Актуална е борбата на Георгиев да дойде краят на “танцуващите” плочки - поне 700 000 кв. м тротоари следва да се ремонтират във всички столични райони. Освен това в последната година и малко столицата се изчисти и от всякакви будки по спирките, от парковете, а тази чиста градска среда е заслуга на шефа на СОС, признават и опонентите му в градския парламент и казват, че буквално е изринал Наредбата за преместваемите обекти и продължава напред.

За градските дела Георгиев разчита на диалог. Особено в социалната дейност - среда, която се нуждае от меки стъпки. Юристът печели казусите и тук, отчитат резултатите от каузите му за деца със специални образователни потребности, хората с алцхаймер и деменция. Нов импулс дава той и през услугата “Правна клиника” за жени и деца, жертви на домашно насилие.

Всъщност за пръв път Георгиев успява да изведе безплатната възможност адвокатите, които защитават пострадали жени в съда, да бъдат от най-добрите и непобедими в зала професионалисти.
Шефът на СОС продължава да говори с хората за техните проблеми и казва, че най-важни са решенията, от които по-пряко зависи всекидневието на гражданите. Наясно е, че е въпрос на воля машината да заработи в тяхна полза, както и че не се интересуват дали даден проблем е в правомощията на градската управа или на държавата - а нещата просто трябва да се случват.

Диалогичен, винаги подготвен, обоснован и не на последно място с чувство за хумор, което ценят и политическите му опоненти. Шегува се, като казва, че някои от проектите, които подхваща и довежда до край, стават толкова добре, че “не си личи, че ние сме ги правили”.

Пред него има още много работа, която трябва да свърши и още много проблеми, на които да измисли умни решения. Но предстоят и кметски избори, а неговото име неофициално е спрягано за избора на ГЕРБ. Какво ще се случи на вота наесен, тепърва предстои да се разбере, но дотогава, а вероятно и след това - на първо място ще е работата, а чак след това политиката. Това е веруюто на адвокат Георгиев, когато го попитате за делата на София.

С Георгиев се работи с лекота

С Георгиев се работи с лекота, защото той е успешен човек, който няма излишни комплекси. Той е абсолютният пример за това, че авторитет се следва, а власт се налага. Той няма нужда да се налага и няма нужда да си добавя допълнителна стойност, защото е достатъчно доказал се човек, компетентен в нещата, които прави. Георгиев е един изключителен пич, с който се радвам, че животът ни срещна.

Симеон Колев, общински съветник 

Умен съперник

Георги е знания, професионализъм и всичко това, съчетано с амбиция. Той не е обичайният днешен политик от мейнстрийма. С него в последните години сме водили много спорове, разбира се, конструктивни преди всичко и предвид различните ни политически възгледи. С него разговорите и дебатите са интересни. Той е умен съперник и най-приятното у него е чувството за хумор, което има. Всичко това е много полезно предизвикателство за мен. Впечатляващи са ентусиазмът и енергията, с които се старае да бъде полезен и да помага на хората. Това все пак е и отговорността на всеки политик, тъй като сме избрани от хората, за да им служим. Мисля, че Георги добре осъзнава това и наистина се опитва да дава, но знае, че комуто много е дадено, от него много се иска.

Иван Таков, председател на БСП-София

Изключителен председател на Общинския съвет

Смятам, че е един изключителен председател на Общинския съвет на първо място, защото това е много ветровита длъжност, в което аз съм се убеждавал неведнъж в двата ми мандата на общински съветник. Много е сложно, изискват се много и човешки, и професионални качества да правиш баланс. В лично качество на първо място трябва да се отбележи забележителното му чувство за хумор и толерантността. Това е рядко, защото човек, който е в политиката, лесно заляга в окопи - самата игра го увлича в това. Да можеш да запазиш дистанцията на мъдростта и на иронията, е много важно, особено когато си пръв сред равни, какъвто е той като председател на СОС.

Любен Дилов - син, депутат

На лекции в Алма матер

Георги Георгиев стана председател на СОС в края на септември 2021 г., след като през 2019-а бе избран за общински съветник. Завършил е “Право” в Алма матер, защитава и докторска степен. И сега, ако не е в Общината, отново е в университета, само че вече за да преподава “Търговско право” на бъдещите юристи. На лекциите му ходят и студенти, които не учат неговата дисциплина, но им харесва начинът, по който Георгиев преподава.

За него свободното време е лукс, който все по-рядко си позволява. Случва се често колегите му да го подканят и направо да си мечтаят да излезе извън столицата през почивните дни, за да имат и те мира от негови сигнали за проблеми, чието решение ще изисква веднага.

Ако все пак открадне няколко часа за себе си, обича да играе тенис или пък чете любим автор като Никос Казандзакис.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети