Георги Кадиев, кандидат за кмет на София: Аз съм ляв кандидат и предлагам такива политики, а над лявото няма монопол

- Г-н Кадиев, казахте, че сте ляв кандидат, но не отнемате ли така гласове от г-жа Манолова?

- Хората не са глупави, гледат ни, слушат ни, четат програми и решават за кого да гласуват. Ако не ме харесват, няма да гласуват за мен, както и да се наричам. Аз съм ляв кандидат, защото предлагам леви идеи и решения и стремежът ми е да наложа леви политики и да спечеля леви гласове. Г-жа Манолова сама твърди, че е граждански кандидат. Около нея са куп десни партии. Финансовата част от програмата й е писана от Бисер Манолов- икономист, когото уважавам и харесвам, но е ултрадесен като разбирания и член на ръководството на дясна партия. Няма как той да напише лява програма. А ако финансовата част на програмата е дясна, няма как останалата част да е лява.

- Възприемате ли тезата, че в София няма лява и дясна общинска политика?

- Напротив, има много лява и дясна общинска политика. Да, ремонтът на улица или тротоар не е лява и дясна политика. Но ще изброя няколко мои предложения, които са леви: лява и зелена политика е безплатен градски транспорт, както Талин направи. Лява политика е финансова подкрепа за млади работещи и учещи майки в първите месеци след раждане, ако искаме да има деца. Лява политика е повече социални кухни и повече средства за програма "Асистент за независим живот", от която се ползват 800 души в неравностойно положение, а имат нужда 10 хиляди души. Лява политика е общината да строи общински жилища, както Виена го прави, докато Столична община разпродава фонда си. Ляво е да строиш общински детски градини, не да даваш ваучери за частна детска градина.

Ляво е да пазиш комуналните услуги общински, не да ги даваш на концесия и Вълка да си купува поредния майбах. Ляво е да пазиш паметниците на борбата срещу нацизма, не да ги пращаш в музея и не да правиш референдуми за тях. Моята задача, и задача на листата общински съветници, която водя е да защитаваме и налагаме тези политики.

- Не се ли сблъсквате и с БСП на това поле?

- Никой няма монопол над лявото. Подкрепих няколко кандидати за районни кметове на БСП, защото заслужават. Но в същото време за мен БСП беше слаба опозиция на г-жа Фандъкова в последните 4 години, осигури й пълен комфорт, а в определени случаи направо се нареди на масата с баницата, като най-фрапантният пример е внесен доклад за смяна на ръководството на Топлофикация-София, с който дружеството бе на практика дадено на концесия на известна енергийна групировка. В резултат дружеството задлъжня със 180 млн.лв. само за 2 години, дълговете му стигнаха до 862 млн.лв., и в момента го тикат към приватизация от същата тази енергийна групировка. Мислите ли, че този доклад е случайност? Затова и задача и предизвикателство пред мен е да гарантирам, че същото няма да се случи с листата, която аз водя, и която също е от леви хора.

- В програмата ви има финансова подкрепа за новородени деца. Как ще го направите?

- Ражданията в София спаднаха от близо 20 хил. деца през 2009 до 13 хил. деца през 2018. Явно мерките на държавата не дават резултат и ако искаме да я има България, трябва да добавяме мерки. Това, което предлагам е финансова помощ от 1000 лв. на месец за всяка работеща или учеща майка в първите 3 месеца след раждането. Сумата ще е около 30 млн.лв. на година. Източването само от Топлофикация-София и концесията за чистотата за година е три пъти повече. Кой заслужава повече, децата или олигарсите?

- Защо безплатният градски транспорт е толкова водеща Ваша теза?

- Защото мръсният въздух убива всички нас. Защото мерки от типа намаляване цена на билет, бял, зелен, червен билет са безсмислени. Статистиката показва, че въпреки новите линии на метро и градски транспорт, броят пътувания в него не се увеличава, не намалява броят автомобили, задръстванията стават по-големи, въздухът – по-мръсен. В момента от всяка точка на София до центъра и обратно с кола ще ви струва 2-3 лева за бензин, и толкова са и два билета за градски транспорт. Затова виждам едно-единствено решение да накараме хората да слязат от автомобилите: пътуването с градски транспорт да е безплатно, а с кола- скъпо. И това са мерките, които предлагам: безплатен градски транспорт, повишени данъци на дизелови и бензинови автомобили, за да компенсират финансовата загуба от безплатния транспорт, по-високи цени на синя и зелена зона, за да построим буферни паркинги, забрана на стари дизелови автомобили в центъра, както е в Атина, десет пъти повече миене на улици, защото сегашните 4 пъти на година са подигравка, забрана за горене на дърва и въглища, повече линии и превозни средства, паник бутон във всеки автобус и на всяка спирка. Столична община е най-големият замърсител на София с бедздействието си и тук вината на г-жа Фандъкова е огромна.

- Не Ви ли е страх да обявите вдигане на данъци? Как ще спечелите гласове така?

- Или дишаме чист въздух, или караме евтини дизелови бараки. Вие кое избирате?

- Но другите кандидати обещаха да няма вдигане на данъци?

- Защото са десни. Ето ви типичен пример за дясна политика. Или защото се опитват да угодят на всички, което така или иначе е грешка. Никой не обича непопулярни мерки, но понякога политиците трябва да ги предлагат, когато са за общото благо. Средният данък за автомобил в София е около 100 лв. на година. Ако трябва ще го удвоим, но ще знаем защо- за да дишаме чист въздух. Просто е- или слизаме от автомобилите и минаваме на градски транспорт, или умираме от белодробни заболявания.

- Това достатъчно ли е?

- Не, разбира се. Чистотата на въздуха косвено се пази и от спирането на презастрояването и запазването на зелените клинове. През 2009 не гласувах Общия устройствен план на гл.арх. Диков, впрочем единствен от 61 общински съветника, защото беше видимо до какво води. 10 години по-късно протест след протест и строеж след строеж в градинки и паркове, плюс планове за небостъргачи навсякъде. Ако стана кмет, веднага ще възложа работа по нов Общ устройствен план.

- Казахте, че детските градини са друг приоритет в програмата Ви?

- Четох 4-ите програми на г-жа Фандъкова от 2009 досега. Четох 4-ите мои програми от 2009 досега. И при двамата това стои като основен приоритет, и се повтаря година след година и мандат след мандат. Тотален провал на г-жа Фандъкова да реши проблема. Имам чувството, че нарочно го правят и чакат да се реши от само себе си с намаляването на раждаемостта. Корупцията при записване на деца в градина стигна 5 000 лв. на дете. Представете си 1000 родители да платят, това са 5 млн.лв. в джобовете на корумпирана администрация. Защо да строят градини? Познавам зам.-кмет на Столична община, която не успя да запише собствените си близнаци в детска градина. Абсолютен срам. И решението е веднага ускорено строителство на градини, ама не „строим десет, имаме планове за още шест“, защото така доникъде няма да стигнем. И не ваучери за частни детски градини, сега и тях ли да издържаме?

- Защо написахте във фейсбук, че ще намалите възнагражденията на общинските съветници?

- Защото сегашното е безобразие. Заплатите на общинските съветници бяха 180 лв. на месец до 2013. Тогава в парламента внесох и защитих закон за увеличение на този лимит, защото е демагогско да очакваш качествена работа за 180 лв. на месец. Ама те се оляха. В момента има общински съветници с доход от над 5 хил.лв. на месец, и това на непълен работен ден: 1200 лв. на месец заплата, 800 лв. на месец „представителни разходи“, които масово си осчетоводяват за бензин, и по около и над 3 000 лв. за участие в надзорни съвети и съвети за управление. И всички партии са на яслата- и ГЕРб, и БСП, и ДСБ, и ВМРО и който се сетите. Ето тука съм съгласен, че няма леви и няма десни! Затова аз и колегите от листата общински съветници поехме ангажимент: лимит на всички възможни възнаграждения на общински съветник, равен на средната за Столична община месечна заплата. Това е обществена дейност, не хранилка.

- Кого ще подкрепите на балотаж?

- Първо нека видим кой ще е там, защото ние всички се борим за участие в него. Очевидно няма как да подкрепя г-жа Фандъкова, след като 10 години съм бил неин опонент и съм се явявал 4 пъти срещу нея, нали? Хората с право биха ме попитали кога съм бил честен: през последните 10 години или сега? Няма как да подкрепя и арх. Игнатов, който само преди 2 години твърдеше, че няма такова понятие като „междублоково пространство“ и как небостъргачите имали място навсякъде в града. Защо да му вярвам днес, когато твърди, че няма да разрешава строителство? Друг кандидат бих подкрепил при едно условие: ако изпълнява ангажиментите за безплатен градски транспорт, финансова помощ за майките, нов ОУП и моментално уволнение на управата на Топлофикация-София.

Избори 2020. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Задължително поле