Сотир Цацаров: Нямам основания да не подкрепя Иван Гешев

От 1 юли догодина минималната пенсия ще бъде 250 лева

Въведоха воден режим в две села във Варненско

Община Шумен събра 84% от налозите

Италианската полиция откри един тон кокаин в контейнер с банани

Съсипаха я тая държава – любимо клише на българина

Отпаднаха близо 40 % от кандидатите за матроси

Откриха Седмия международен форум „Балканите – език, история, култура“ във ВТУ В двудневната среща ще вземат участие около 60 учени

Бъдещето на еврото представи в Стопанска академия инвестиционният банкер Гордан Кер

Двама мъже опитаха да оберат хасковлия, след като го заплашиха с нож

Шампионите от „Санк Петербург“ играят „Лебедово езеро“ два пъти

Изследват кръвната захар на 1147 ученици в Търново по проект на Ротари Клубът тази вечер прави благотворителна акция за реализирането на „Плод за капка кръв”

Обемът на язовир „Асеновец“ спадна на 10 млн. при капацитет от 28 млн. кубика ВиК взема вода и от Тунджа, няма да има режим в Сливен

Ремонтите по АМ „Струма“ приключват предсрочно

Проверяват бюлетините за съветници от 97 секции в Шумен

Георги Кадиев, кандидат за кмет на София: Аз съм ляв кандидат и предлагам такива политики, а над лявото няма монопол

– Г-н Кадиев, казахте, че сте ляв кандидат, но не отнемате ли така гласове от г-жа Манолова?
– Хората не са глупави, гледат ни, слушат ни, четат програми и решават за кого да гласуват. Ако не ме харесват, няма да гласуват за мен, както и да се наричам. Аз съм ляв кандидат, защото предлагам леви идеи и решения и стремежът ми е да наложа леви политики и да спечеля леви гласове. Г-жа Манолова сама твърди, че е граждански кандидат. Около нея са куп десни партии. Финансовата част от програмата й е писана от Бисер Манолов- икономист, когото уважавам и харесвам, но е ултрадесен като разбирания и член на ръководството на дясна партия. Няма как той да напише лява програма. А ако финансовата част на програмата е дясна, няма как останалата част да е лява.

– Възприемате ли тезата, че в София няма лява и дясна общинска политика?
– Напротив, има много лява и дясна общинска политика. Да, ремонтът на улица или тротоар не е лява и дясна политика. Но ще изброя няколко мои предложения, които са леви: лява и зелена политика е безплатен градски транспорт, както Талин направи. Лява политика е финансова подкрепа за млади работещи и учещи майки в първите месеци след раждане, ако искаме да има деца. Лява политика е повече социални кухни и повече средства за програма „Асистент за независим живот“, от която се ползват 800 души в неравностойно положение, а имат нужда 10 хиляди души. Лява политика е общината да строи общински жилища, както Виена го прави, докато Столична община разпродава фонда си. Ляво е да строиш общински детски градини, не да даваш ваучери за частна детска градина.

Ляво е да пазиш комуналните услуги общински, не да ги даваш на концесия и Вълка да си купува поредния майбах. Ляво е да пазиш паметниците на борбата срещу нацизма, не да ги пращаш в музея и не да правиш референдуми за тях. Моята задача, и задача на листата общински съветници, която водя е да защитаваме и налагаме тези политики.

– Не се ли сблъсквате и с БСП на това поле?
– Никой няма монопол над лявото. Подкрепих няколко кандидати за районни кметове на БСП, защото заслужават. Но в същото време за мен БСП беше слаба опозиция на г-жа Фандъкова в последните 4 години, осигури й пълен комфорт, а в определени случаи направо се нареди на масата с баницата, като най-фрапантният пример е внесен доклад за смяна на ръководството на Топлофикация-София, с който дружеството бе на практика дадено на концесия на известна енергийна групировка. В резултат дружеството задлъжня със 180 млн.лв. само за 2 години, дълговете му стигнаха до 862 млн.лв., и в момента го тикат към приватизация от същата тази енергийна групировка. Мислите ли, че този доклад е случайност? Затова и задача и предизвикателство пред мен е да гарантирам, че същото няма да се случи с листата, която аз водя, и която също е от леви хора.

– В програмата ви има финансова подкрепа за новородени деца. Как ще го направите?
– Ражданията в София спаднаха от близо 20 хил. деца през 2009 до 13 хил. деца през 2018. Явно мерките на държавата не дават резултат и ако искаме да я има България, трябва да добавяме мерки. Това, което предлагам е финансова помощ от 1000 лв. на месец за всяка работеща или учеща майка в първите 3 месеца след раждането. Сумата ще е около 30 млн.лв. на година. Източването само от Топлофикация-София и концесията за чистотата за година е три пъти повече. Кой заслужава повече, децата или олигарсите?

– Защо безплатният градски транспорт е толкова водеща Ваша теза?
– Защото мръсният въздух убива всички нас. Защото мерки от типа намаляване цена на билет, бял, зелен, червен билет са безсмислени. Статистиката показва, че въпреки новите линии на метро и градски транспорт, броят пътувания в него не се увеличава, не намалява броят автомобили, задръстванията стават по-големи, въздухът – по-мръсен. В момента от всяка точка на София до центъра и обратно с кола ще ви струва 2-3 лева за бензин, и толкова са и два билета за градски транспорт. Затова виждам едно-единствено решение да накараме хората да слязат от автомобилите: пътуването с градски транспорт да е безплатно, а с кола- скъпо. И това са мерките, които предлагам: безплатен градски транспорт, повишени данъци на дизелови и бензинови автомобили, за да компенсират финансовата загуба от безплатния транспорт, по-високи цени на синя и зелена зона, за да построим буферни паркинги, забрана на стари дизелови автомобили в центъра, както е в Атина, десет пъти повече миене на улици, защото сегашните 4 пъти на година са подигравка, забрана за горене на дърва и въглища, повече линии и превозни средства, паник бутон във всеки автобус и на всяка спирка. Столична община е най-големият замърсител на София с бедздействието си и тук вината на г-жа Фандъкова е огромна.

– Не Ви ли е страх да обявите вдигане на данъци? Как ще спечелите гласове така?
– Или дишаме чист въздух, или караме евтини дизелови бараки. Вие кое избирате?

– Но другите кандидати обещаха да няма вдигане на данъци?
– Защото са десни. Ето ви типичен пример за дясна политика. Или защото се опитват да угодят на всички, което така или иначе е грешка. Никой не обича непопулярни мерки, но понякога политиците трябва да ги предлагат, когато са за общото благо. Средният данък за автомобил в София е около 100 лв. на година. Ако трябва ще го удвоим, но ще знаем защо- за да дишаме чист въздух. Просто е- или слизаме от автомобилите и минаваме на градски транспорт, или умираме от белодробни заболявания.

– Това достатъчно ли е?
– Не, разбира се. Чистотата на въздуха косвено се пази и от спирането на презастрояването и запазването на зелените клинове. През 2009 не гласувах Общия устройствен план на гл.арх. Диков, впрочем единствен от 61 общински съветника, защото беше видимо до какво води. 10 години по-късно протест след протест и строеж след строеж в градинки и паркове, плюс планове за небостъргачи навсякъде. Ако стана кмет, веднага ще възложа работа по нов Общ устройствен план.

– Казахте, че детските градини са друг приоритет в програмата Ви?
– Четох 4-ите програми на г-жа Фандъкова от 2009 досега. Четох 4-ите мои програми от 2009 досега. И при двамата това стои като основен приоритет, и се повтаря година след година и мандат след мандат. Тотален провал на г-жа Фандъкова да реши проблема. Имам чувството, че нарочно го правят и чакат да се реши от само себе си с намаляването на раждаемостта. Корупцията при записване на деца в градина стигна 5 000 лв. на дете. Представете си 1000 родители да платят, това са 5 млн.лв. в джобовете на корумпирана администрация. Защо да строят градини? Познавам зам.-кмет на Столична община, която не успя да запише собствените си близнаци в детска градина. Абсолютен срам. И решението е веднага ускорено строителство на градини, ама не „строим десет, имаме планове за още шест“, защото така доникъде няма да стигнем. И не ваучери за частни детски градини, сега и тях ли да издържаме?

– Защо написахте във фейсбук, че ще намалите възнагражденията на общинските съветници?
– Защото сегашното е безобразие. Заплатите на общинските съветници бяха 180 лв. на месец до 2013. Тогава в парламента внесох и защитих закон за увеличение на този лимит, защото е демагогско да очакваш качествена работа за 180 лв. на месец. Ама те се оляха. В момента има общински съветници с доход от над 5 хил.лв. на месец, и това на непълен работен ден: 1200 лв. на месец заплата, 800 лв. на месец „представителни разходи“, които масово си осчетоводяват за бензин, и по около и над 3 000 лв. за участие в надзорни съвети и съвети за управление. И всички партии са на яслата- и ГЕРб, и БСП, и ДСБ, и ВМРО и който се сетите. Ето тука съм съгласен, че няма леви и няма десни! Затова аз и колегите от листата общински съветници поехме ангажимент: лимит на всички възможни възнаграждения на общински съветник, равен на средната за Столична община месечна заплата. Това е обществена дейност, не хранилка.

– Кого ще подкрепите на балотаж?
– Първо нека видим кой ще е там, защото ние всички се борим за участие в него. Очевидно няма как да подкрепя г-жа Фандъкова, след като 10 години съм бил неин опонент и съм се явявал 4 пъти срещу нея, нали? Хората с право биха ме попитали кога съм бил честен: през последните 10 години или сега? Няма как да подкрепя и арх. Игнатов, който само преди 2 години твърдеше, че няма такова понятие като „междублоково пространство“ и как небостъргачите имали място навсякъде в града. Защо да му вярвам днес, когато твърди, че няма да разрешава строителство? Друг кандидат бих подкрепил при едно условие: ако изпълнява ангажиментите за безплатен градски транспорт, финансова помощ за майките, нов ОУП и моментално уволнение на управата на Топлофикация-София.

Избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.