Георги Шопов - Глас за пример

Той е завършил живопис, но спечели най-големия конкурс за музикални изпълнители - “Гласът на България”, излъчен по бТВ. Казва се Георги Шопов и вече официално е най-живописният рокер, стъпвал на родна сцена и най-разбиващият художник в галериите.

Дългото, мълчаливо и напрегнато очакване да бъде обявен за победител в шоуто превърна и зрителите в свидетели на една негова травма - тиковета. За тях си има причина и тя трябва да бъде урок за всеки, който е решил да стане родител. За нея след малко.

Жоро е познат на варненската публика. Познат е и на рок феновете. Той свири по клубовете, не спира. Не спира да пее, рисува и да бъде добър баща.

На 43 години е. Завършил е живопис във Велико Търново, но страстта му към музиката надделяла.

Роден е в Кърджали, но той и майка му се местят във Варна по-късно. Бащата липсва, но липсата не е достатъчна и нанася почти фатален удар на момчето по-късно.

“Още докато бях в 8-ми клас в училище “Митко Палаузов” в Кърджали, учителката ми усети, че имам някаква дарба и е споделила с дядо ми. Оттам ходих на уроци, след това ме записаха в училището по изкуствата в Кърджали, “Владимир Димитров - Майстора”. Там бяхме смесена паралелка, музиканти и художници. И всъщност оттам тръгна и музиката. Всяко междучасие ходихме на пианото и всеки който може да пее, пееше, който може да свири, свиреше. И така в този момент някак ми се “включи копчето” и ми се стартира музиката”, разказва пред БНР Георги.

Отгледан е от майка си, но мъжката опора получава от двама много близки в живота му хора.

“Аз не съм растял с баща. Дядо ми и моят вуйчо ми дадоха мъжкото. Бащата обаче е важен фактор за израстването на едно момче. Детето копира поведението”, казва той.

Като дете все очаквал срещата с онзи Мъж. Запознават го с баща му и получава порция от обещания. Надеждата, че липсващият човек в семейството най-накрая ще се върне в живота му го заредило с надежда, много надежда.

Катастрофата получил на свой рожден ден. Жоро очаквал баща си, който обещал, че ще дойде. Чакал, чакал, чакал... Онзи така и не се появил. Пораженията от убитата надежда са налице. От напрежението и стреса, Георги получил силни тикове, които видяхме и на сцената на “Гласът на България”. Но видяхме и човек, който никога, никога не се отказва и успява да пребори и болката и щетите от погазената надежда.

“Дядо ме научи на трудолюбие, отношение към всички живи същества, към това да бъда добър. Учил ме е чрез неговия опит и ми го е показвал. Това научава най-добре. Занимавахме се с животновъдство, с растения, с домати, всякакви посеви, с цветя. На пазара продавахме зюмбюли. Всичкото това съм го изживял с него, заедно сме го правили. Това ме е формирало като човек, който обича земята, природата, обича всичко живо”, допълва победителят и допълва: “Обичам това, което нося в себе си и, слава на Бог, че ми го е дал! Музиката е по-живото изкуство, но с рисуването са като братче и сестриче. Не познавам ноти. Пълен слухар съм.” 

И като силен човек, той може да обича само една музика: “Рокът си е рок. И ще бъде и след нас. Това е истинска музика.”

Жоро е благословен с прекрасно семейство и цялата му любов, дори участието в шоуто и наградата, са единствено заради семейството.

Съпругата му се казва Ива, също е музикант. Запознават се в пианобар, където тя пее. Минути по-късно се влюбват и осъзнават, че са един за друг. Преди три години се ражда дъщеря им Виолета.

“Никога не съм се съмнявала в неговите възможности като музикант!” - категорична е Ива.

Георги се записва в “Гласът на България” заради малката им дъщеря, за да й даде добър пример.

В началото Михаела Филева блокира Жоро, за да не попадне при Иван Лечев.

“Когато чуя добър рок, добър глас, който знам, че ще отиде там (при Иван) няма как да не го блокирам. Освен това те спасявам от цялата конкуренция на рок музиканти, които задължително отиват при него”, поясни Мишето. Рокерът обаче избра другия мъж сред менторите - Влади “Балади” Графа.

Още преди да може да говори, още преди да произнесе каквото и да е, Георги е решил - дарява наградата, дарява парите, а статуетката иска да разиграе на търг, но не с търкащи се билетчета, а на явен търг, а парите иска да отидат при нуждаещи се деца.

“Идеята да бъде направен търг за тази наградата и парите да отидат за деца, които се нуждаят от трансплантация на органи, ми хрумна преди около два месеца. Бях у дома, гледах щастливото си семейство, домът беше пълен със смеха на дъщеря ми и си казах, че много деца нямат този шанс и тогава се заклех пред бога, че ще даря всичко, което спечеля в “Гласът на България.” След такива думи няма нужда от епилог. Честито, Жоро!

Пътят е негов

Няма нито едно слабо изпълнение до този момент. Това, което има в него трябва да го поддържа, защото има огън и той се предава на всички. Жоро е стъпил на път, който е негов. Такъв глас и тембър са дар от Бога. Това, което притежава, никой не може да му го отнеме.

Иван Лечев, музикант 

Истински рокаджия

Жоро е рокаджия с много силен глас, със стабилно пеене. Лично аз никога не съм имал такъв изпълнител в своя отбор и се радвам, че той избра този отбор.

Владимир Ампов - Графа, продуцент и изпълнител

Рок-звезда

Няма като Жоро! Този пич е рок-звездата на Варна от години. Всеки път, когато сме там, го търсим в кой лайв-клуб пее. Колко пъти сме осъмвали с кавърите му...

Захари Карабашлиев, писател

Уважителен, мил и талантлив

Жоро е в музиката отдавна. Добър, уважителен, мил и възпитан човек с талант... Повечето музиканти в България го познават, защото е пял на много места, в много заведения, които всеки от нас е посещавал... Не е лесно да пееш всяка вечер - трябва си гърло и богат репертоар, а и... специални отношения с публиката!

Мария Мутафчиева, “Мери бойс бенд”

В името на отца

Жоро винаги е заявявал, че участва в “Гласът на България” заради дъщеря си. “Исках да є покажа как трябва да се бори и да бъде силна. Емоцията снощи беше толкова силна, че в един момент мозъкът сякаш блокира от чувства. Казват ми “спечели “Гласът на България”, но го приех само като информация. После осъзнах какво ми се е случило. Чух и са майка ми, а тя щеше да припадне от вълнение”, сподели победителят. “Искам дъщеря ми да расте щастливо и да знае, че тате винаги ще помага. Това ме амбицира да се запиша в последния ден. Казах й, че направя това заради нея”, разказва певецът.

Коментари

Задължително поле