Гинекологът проф. д-р Иван Козовски, управител на Медицински център за асистирана репродукция „Варна ООД“, пред „Труд“: Изборът на екип от пациента стимулира корупцията

Защо сурогатното майчинство е забранено, а смяната на пола – не?

Толкова много пари се отделят за здравеопазване, а резултатът от здравната реформа е само задълбочаване на проблемите. Защо стачкуват медицинските сестри, как да се решат проблемите със стерилните двойки, със сурогатното майчинство, къде ни води джендър идеологията. По тези въпроси разговаряме с известния и уважаван гинеколог проф. Иван Козовски.

- Никога в историята на България държавата не е отделяла толкова много пари за здраве, но резултатът е печален. Каква е причината за това, докъде стигна прословутата реформа, професор Козовски?

- За здраве наистина се отделят много пари. И тези пари се разпределят – представете си - между 345 здравни заведения в страната. 345 – повтарям! Докато в напредналите страни като в Скандинавието, в Израел има най-много по 70-80 здравни заведения. Това е основната причина за изтичането на средствата и за обяснението защо здравеопазването ни е на този хал. А иначе причините са много повече от една.

- Защо никой не се вслушваше в недоволството на медицинските сестри, които от години говорят за проблемите си и така се стигна днес до този истински колапс, до обявяването на стачка? И само в заплащането ли е проблемът?

- Ето във втория ви въпрос е разковничето на проблема. Заплатите са много важно нещо, но всичко може да се разреши, ако сестрите поискат по време на протестите си нещо много важно. Първо, общинските болници да не са търговски дружества. Второ, частните болници да не се финансират от държавата. Трето, да се забрани докторите да гастролират в повече от две болници – например една в София и една в провинцията. И четвърто, да се намали броя на болниците. Повярвайте, че ако тези четири неща се изпълнят, пари ще има. Но трябва да имаш топки, за да изпълниш тези четири условия. Нищо не пречи на сестрите да опитат и да настояват за това.

- А защо не ги чуваха толкова години, професоре?

- Питайте ръководителите на здравното ведомство, питайте правителствата, които си заравяха главите в пясъка, когато чуеха справедливите искания на медицинските сестри, на акушерките. По тази причина те напускат и заминават за чужбина, където заплащането им е 7-8 пъти по-високо. Всяка година около 5-600 акушерки и сестри си тръгват от България. Женските и детските консултации не работят качествено. Но има и друго, което се вижда. В здравните заведения има висока степен на корупция.

- Какво ви дава основания да твърдите това?

- Според мен така нареченият „избор на екип“ по начина, по който се прави, стимулира корупцията. Екипът се формира от управителят на заведението... по-натам всеки може да продължи какво следва. Наистина, трудно можеш да се справиш в тази огромна бездна, от която въобще не се знае как да се излезе. Пари има, не е да няма, но се пръскат за други цели. В здравеопазването много се краде, злоупотребява се с лекарствата, които са оскъпени в пъти повече, а нашите пациенти ходят до Румъния, Гърция и Турция, за да си ги купят на по-нормални цени. И държавата нехае.

- Да се върнем на проблема с медицинските сестри и техните искания. Какви заплати получават те на Запад, знаете ли?

- В България заплатите им са по няколкостотин лева – най-често около 500, а те трябва да бъдат поне 4-5 пъти по-високи. В Германия медицинските сестри взимат между 1500-2000 евро. Сигурно ще ме репликирате, че трудно ще стане нормалното заплащане у нас. Да, трудно ще е, но трябва да стане. На лекарите заплатите също трябва да се увеличат драстично. На Запад те получават минимум 3-4 хиляди евро, а тук - около 800-1000 лева. Пак ще дам пример с Германия, където най-ниската заплата за лекарите е около 3000 евро – това са 6000 лева. Сравнете ги с тукашните 800 лева и ще видите за какво става дума. Разбира се, изключвам онези лекари – те не са много, които взимат други суми.

- Какви са здравните кадри, които напускат – най-вече млади или по-опитни?

- Трудно може да се направи такова разграничение, но голяма част от напускащите са хора, които са наистина перфектни в работата си, които имат много добри качества и са истински професионалисти. В страната на много места вече има недостиг на медицински сестри и на лекари. И това не е моя констатация.

- Проблемът с общинските болници е огромен – много от тях имат милиони левове задължения. Как да се реши въпросът?

- Казах ви по-горе – болниците да престанат да бъдат търговски дружества. Много трудно може да се реши проблемът с тях. Първо, трябва да се види как са работили и как са се натрупали. Много е модерно в последните години да се отдават терени от общинските болници на частни заведения, т. нар. болница в болница. Това обаче трябва незабавно да се прекрати, защото е погрешна политика, генерираща престъпления. Няма нищо лошо да се отдаде под наем на някакво друго отделение, но то не трябва да има съвместна дейност с болницата. Та това означава на една територия да функционират две болници с еднаква дейност. Тази практика бе търпяна от здравните ни шефове години наред, държавните пари се точеха и на никого не му правеше впечатление. Та за този проблем се сигнализира от години, но министерството си беше заровило главата в пясъка. Чак сега видяха, когато ситуацията стана нетърпима – много болници натрупаха милиони задължения, на персонала не се плащаха заплати, а самите заведения са в колапс. Да си го кажем - пред закриване. Това си е едно безотговорно престъпление.

- Не малка част от болниците вече са закрити...

- Наистина смятам, че част от здравните заведения трябва да бъдат закрити, а частните болници да минат на самоиздръжка, така, както е в Румъния. У нас те са около 100. Останалите са държавни и общински болници. Окръжните болници обаче трябва да бъдат спасени и да се направи необходимото за това. Колкото и ужасно да звучи за хората, но държавата не може да търпи 345 болници, та ние сме под 7 милиона.

- Този въпрос освен финансов, е и морален. Как да кажеш на хората в по-малките населени места, че ще останат без болнични заведения?

- България вече намалява драстично откъм население и на много места живеят толкова малко хора, че няма персонал за здравните заведения. Общински болници са пред фалит заради натрупани задължения. Много трудно може да се реши този казус, защото веднага започват недоволства. В по-малките населени места трябва да има спешни кабинети, които да са с бърза връзка с центъра, да има линейка, общопрактикуващи лекари, които задължително да са със специалност. Но наистина - не може да има 345 болници, като поликлиниките са отделно, те не влизат в тази бройка.

- Демографският срив също е част от проблема. Освен това някои етноси у нас са толерирани финансово. Това до каква степен източва парите за здраве?

- Няма да е нищо ново, ако кажа, че сме в демографска катастрофа и тук е истинската ни драма. Всяка година България намалява с 50-80 000 души. Прирастът на населението е отрицателен, но при циганския и турския етнос той е положителен. Така че основната причина за намаляване на хората у нас се дължи на българския етнос. За много от циганите важи неписаното правило за безплатни медицински услуги. Това също влияе на здравния бюджет на болниците. Знаете ли – това е изключително обидно. Този принцип на солидарност колкото е морален, толкова е и неморален. И това важи за много неща, които се случват сега у нас, че и в Европа – имам предвид бежанския казус.

- Боледуват ли много съвременните млади жени у нас, какви са репродуктивните им проблеми?

- Най-големите им проблеми са възпаление на яйчниците и маточните тръби след прекаран аборт. На тези жени трябва да им се обясни, че първото дете не трябва да се премахва. Възпаление на маточните тръби е основните причини за стерилитета. В онези години преди промените през 1989-а абортите при омъжените жени бяха забранени. Но ражданията бяха двойно повече колкото днес. На година се раждаха по 140 000, а през 50-те и 60-те и по 180 000 деца. Сега в България вече има 50 инвитро центъра. Ако се подобрят показателите и във всеки център има поне 40% бременност след трансфер на ембриони, ще се раждат няколко хиляди деца повече. Това е някакъв резерв за подобряване на раждаемостта.

- Колко семейство в България чакат за инвитро процедури?

- Нямам точна статистика, но стерилитетът в семействата и в тези живеещи на семейни начала, е около 150 000, че и повече. 10-12% от двойките страдат от стерилитет. И основната причина се дължи на предшестващ аборт. Разбира се на второ място са гинекологични заболявания, особено възпаление на яйчниците. Не бива да отминаваме и едни друг проблем – в България все още е висок процентът на смъртността при новородените. На Запад тя е двойно по-малка от при нас. Умират и не малко родилки. В няколко мои публикации недвусмислено съм доказал, че голяма част умират поради лекарска некомпетентност, небрежност и безхаберие. Това не може да се прощава. Дойде време да бръкнем в тази дълбока рана, за да я изчистим. Много е вярна поговорката, че рибата мирише от главата.

- Вините българските здравни управници?

- Здравните управници продължават да вършат много глупости. Първо, от незнание и недостатъчна подготовка. Но второто е по- страшно: от страх се съобразяват с властимащите, за да избегнат всякакви противоречия. За третото се досещате: следват личния си интерес и да не загубят службата си.

- Вие отдавна се борите сурогатното майчинство да бъде разрешено у нас, какво стана с този проблем?

- Сурогатното майчинство е забранено с една изключително примитивна наредба на Министерството на здравеопазването. Аз се борих многократно това да се разреши, защото наистина има случаи, които изискват това. Има жени без матки, а имат яйчници, което показва, че такава жена подлежи на сурогатна бременност. Например майката на такава жена, сестра й или някой друг могат да помогнат. Това е разрешено в Англия. Огромно количество сурогатни бременности има в някои американски щати. Обаче ще задам следният въпрос: сурогатното майчинство е забранено, но смяната на пола не е. Дори напоследък тази тема е толерирана. Никой от властимащите не смее и да гъкне срещу тая перверзия. Изключвам разбира се индивидуалните случаи, които може да се каже, че се нуждаят от това – хора хермафродити. И тази смяна на пола влиза в насажданата със страшна сила джендър идеология. Вече спрях да броя колко пола има според нея – броих до 73, а после им загубих дирите. Това е луда и извратена работа!

- Е, всички знаят, че сте отрицателно настроен към различните. Но днес вече е XXI век и нещата се променят със страшна сила, професоре? Както се казва, „совите не са това, което са“?

- Знаете ли, светът се управлява от хомосексуалисти. Но уточнявам - казвам това и в пряк, и в преносен смисъл. Има една индианска поговорка, в която се твърди, че Господ е дал на човека два края - глава и задник. И съобразно с който край иска - така живее.

- Веднага ще ви обвинят в дискриминация.

- Вижте, всичко това е една перверзия. В редки случаи е болестно състояние. Имал съм такъв случай в лекарската си практика. Мъж падна от колело и си загуби тестисите. Той действително се превърна след това в гей. Но не съм съгласен, че е генно обусловено. Има и друго много важно - порицано е както в Библията, така и в Корана. Хомосексуализмът обаче е много опасен в политиката. Защото такива хора стават зависими и решенията, които трябва да вземат, са подвластни на ориентацията им. Тази зависимост кара човек да върши много големи компромиси във всяко едно отношение. Все пак съм лекар и зная много повече от тези, които днес хвърчат като пеперудки по телевизиите и казват как нямало страшно да си обратен или безполов.

- Проблемът с Истанбулската конвенция обаче стои и чака ратифициране от страна на България.

- Затова нашите управници трябва да се озъбят на такива евронареждания. Всяка страна има своите традиции и ценности. Еднополовите бракове са безобразие. Да възпитаваш децата безполово е лудост! И тези хора, които го насаждат, не са луди, а са много добре заплатени. И не им пука, прикривайки жаждата си за пари, зад мнима демокрация, борба за равенство – нещо, което никой не отрича, или пък право на избор. Детето да реши какъв пол ще бъде?! Ама това сериозно ли го мислят? Гледат те в очите и ти казват: днес си жена, утре си мъж, други ден някой от трансджендърските глупости, а сигурно и че може да се почувстваш коза или плъх. Гледам такъв човек и не мога да повярвам, че това е наистина реално. Аз съм лекар от 50 години и мога съвсем отговорно да кажа, че такива хора имат болни мозъци. Това е гавра с децата и с човечеството.

Нашият гост

Професор Иван Козовски е известен акушер-гинеколог, дипломира се в Хумболтовия университет в Германия. Обявен за “Медик на 2000 г.” в България. Бивш депутат в 39-ото Народно събрание от НДСВ. Сега е управител на Медицински център за асистирана репродукция “Варна ООД” в град Варна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта