Гласят три закона срещу децата на България

Даниел Лорер и още трима от “Продължаваме промяната” заедно с двама от ДСБ са вносителите на скандалните промени в Закона за закрила на детето.

С предложения за промени в Закона за закрила на детето на ППДБ

Пари по Норвежкия механизъм осигуряват смелост на вносителите на промените

Разрешават смяна на пола при редки генетични заболявания

Забрана за смяна на пола на деца предлагат шестима депутати от ППДБ с проект за промени в Закона за закрила на детето, но според експерти в предложенията е оставена вратичка за привидно медицински изключения.

“Всяко дете има право на медицинска, психологическа, социална и експертна помощ по въпроси, свързани с пола му, които да укрепят психологическото му развитие и осигурят лечение при необходимост”, гласи една от новите разпоредби.

“Забранява се извършването на медицински дейности за промяна на фенотипните и други полови белези на генотипния пол на непълнолетни лица, освен в случаите, когато съществува сериозна опасност за живота и здравето им”, предлагат депутатите от ППДБ да се запише в Закона за здравето. Промените са през Закона за закрила на детето.

“На практика този законопроект представлява Троянски кон - привидно изглежда добре, в него има текстове, които защитават децата, има дори забрана за оперативна намеса, но крие вратичка, която отваря вратата на ада”, предупреждава адвокатката с над 20-годишен опит Ростислава Жекова. “Това е текст, който допуска изключение, привидно медицинско, според което ще могат да бъдат извършвани операции за смяна на пола на деца”, категорична е Жекова, която е активен член на Движение “Българско семейство”.

“Защо привидно да е медицинско? Защото по медицински причини се дават хормони, лекарства, изрязват или отстраняват органи при наличие на болест и за това не е необходим специален законов текст. Това става по т. нар. медицински протокол за лечение на съответната болест”, изтъква адвокат Жекова.

В мотивите към законопроекта шестимата от ППДБ посочват, че смяната на пола в България е де факто забранена и няма нито една такава операция или хормонална терапия за деца. След което развиват следната политическа теза: “Безотговорни политически сили са решили да извличат политически дивиденти, като разпалват страховете на хората, привнасяйки в дневния ред несъществуващи у нас проблеми. С тези си действия опитват, в предизборна обстановка, да посочат с пръст останалите политически сили, които макар да са против смяната на пола на деца, не могат да подкрепят абсурди квази-нормативни текстове, с които, наред с другите проблеми, се застрашават правата на децата с редки генетични заболявания и на българските лекари”.

От ППДБ визират друг проект за изменение и допълнение на Закона за закрила на детето, през който се променят и Закона за здравето, Закона за социалните услуги и Наказателния кодекс, внесен от “Има такъв народ” в началото на август. Предложенията на ППДБ са внесени на 11 септември - в деня, в който парламентарната Комисията по демографска политика, децата и семейството е трябвало да разгледа проекта на ИТН, но депутатката Елисавета Белобрадова е поискала отлагане.

“Проектът, внесен от ИТН, реално има правна сила и възможност да забрани пропагандата и манипулациите и операциите на деца за смяна на пола. ППДБ целят качественият законопроект да остане незабелязан от голяма част от обществото, да бъде заметен под килима”, смята адвокат Жекова. Тя няма общо с партията на Слави Трифонов, а в политиката е била кандидат за кмет и водач на листата за общински съветници на ВМРО в Хасково на местния вот миналата година.
 “Предложените промени отчитат индивидуалните права, медицинската етика и обществения интерес. Те осигуряват нужната защита на децата срещу влияния и тенденции, като същевременно запазват правото на здравна и психологическа подкрепа и лечение, в случай на доказана необходимост”, пишат вносителите Катя Панева, Ивайло Шотев, Даниел Лорер, Йордан Терзийски, Вяра Тодева, Ивайло Митковски.

“Текстът, който ППДБ искат да бъде въведен - “освен когато съществува сериозна опасност за живота и здравето им”, съществува в подобен вид в западното законодателство от няколко години и създава основни проблеми със смяната на пола на деца там”, предупреждава адвокат Ростислава Жекова.

Адв. Ростислава Жекова пред “Труд news”: Има текст Троянски кон за смяна на пола на деца

В най-скандалния от трите законопроекта за изменения в Закона за закона за закрила на детето се предвиждат промени и в Закона за здравето с един нов член 125б, като втората му част дава изключение - когато съществува сериозна опасност за живота и здравето на детето.

Този текст е Троянският кон, който отваря вратата на всички други забрани, които уж вкарва. Те казват, че се забранява да се извършват медицински дейности, промяна на фенотипа, освен когато съществува сериозна заплаха за живота и здравето на детето. Не става въпрос за болно дете, тогава лечението върви по други членове на Закона за здравето, има медицински протокол, децата се лекуват по него.

Този текст се слага заради психологичните проблеми, когато се оказва, че такива съществуват. Те обаче могат да бъдат подхранени у детето, така както е на Запад, където ставаме свидетели на такива случаи. Злоупотреби винаги са съществували в правния мир - недобросъвестни хора, които са готови да наранят други, за да извлекат полза, а това е вратичка. В този тип доктрина това не се пуска случайно.

В член 10, в ал. 5 говорят, че всяко дете има право на медицинска, психологическа, социална и експертна помощ по въпроси, свързани с пола. Какво прави социалната и експертната помощ по въпроса? В момента, в който родителят не е съгласен на детето му да бъде направена някаква интервенция за смяна на пола и социалните преценят, че е в интерес на детето, те имат право да действат за отнемането му. Един малък текст отваря всичко, те ще могат да ги настаняват за приемна грижа, докато интервенцията приключи.

Експертите пък са тези, които са на издръжка на норвежкия финансов механизъм и се опитват да прокарват едно антидетско и антисемейно законодателство. Те са готови на всичко, за да прокарат тези ангажименти, които поемаха в последните 10 години и сега го правят ва банк. Примерът с Илон Мъск е един от най-фрапантните, че може да натиснат всеки.

В друг законопроект с вносител Елисавета Белобрадова се казва, че всяко дете има право на защита от политическа пропаганда, неистини, предизборни политически партийни действия, които предизвикват страх и самота у детето, и се отразяват на семейната среда. Това означава, че ако аз коментирам с мъжа ми вкъщи опредена партия, но някой решава, че това е неистина и пропаганда, а детето е поставено в риск. Най-малко ще дойдат социалните да ме предупредят и че има възможност да ми го вземат.

Това е не само натиск да не просвещаваш детето си по някои теми, но и политически натиск по отношение на всеки един. Ако съдия има дело и то трябва да бъде решено по определен начин, но той смята да го реши по различен, най-лесният начин е да го притиснат през децата. Пуска се анонимен донос, казва се детето е в риск и то се извежда. Това е още една вратичка, която може да бъда използвана за репресии и подчинение на гражданското общество, както и на политиците.

С друго предложение на ППДБ

Атакуват и забраната за джендър пропаганда в училище

Партии внушавали напрежение и страх в децата и българското семейство

Още два отделни проекта за промени в Закона за закрила на детето са внесли на 11 септември депутати от ППДБ, в единия от които атакуват приетата от парламента забрана за джендър пропаганда в училище.

“Всяко дете има право на защита от политическа пропаганда, неистини и предизборни политически и партийни действия, които предизвикват страх, изолация и самота у детето и се отразяват на семейната среда. Редът за предоставяне на защита се осъществява по реда и от органите, предвидени в този закон”, гласи допълнението, подписано от Елисавета Белобрадова, Стела Николова, Иван Белчев, Александър Симидчиев и Любен Иванов.

Според мотивите в продължителната политическа криза партии фабрикуват проблеми, “които внушават напрежение и страх в децата и българското семейство”. Пример за това били последните промени в Закона за предучилищното и училищното образование, “които адресират несъществуваща пропаганда в учебните заведения”. В резултат според вносителите от ППДБ “ученици и учители очакват с притеснение за физическото и психическото си здраве началото на учебната година”. А предложеното допълнение целяло да осигури “защита на всички деца от нарастващата политическа агресия, насочена срещу тях.”

С третия законопроект от ППДБ предлагат нови механизми за закрила на деца в интернет, като основната идея е към съществуващата телефонна линия да се създаде и чат линия за сигнали и подкрепа при заплахи в интернет.

Професор Алексей Савов, шеф на Националната генетична лаборатория в “Майчин дом”, пред “Труд news”: Никога не е коментирана смяна на пол заради някакво заболяване

Не зная кои точно редки генетични заболявания, при които е допустимо да се сменя пола, са предвидили вносителите на промените в Закона за закрила на детето.

И дайте да видим какво е смяна на пол, това ми е любопитно. Смяна на пол е смяна на пол, иначе интервенции, като касаят, примерно отстраняване на яйчници, които заради генетичен дефект биха довели до туморни формации или корекция на външни полови органи, които не съответстват на съответния пол.

Законодателите не са прецизирали кои заболявания биха наложили смяна на пола. Ние се сблъскваме с различни подобни дефицити, но при тях не се налага да сменя пол директно, а по-скоро обясняваме защо има разлика между външните и вътрешните полови белези. Външните полови белези може да са като жена, но има липса на яйчници и матка. Или има такава формация, в която има смесица между яйчници и тестиси - т. нар. “овотестиси”. Но това не налага смяна на пол. В такива случаи най-често се налагат корекции.

Има заболявания, при които се налага стимулиране с хормони, но това също не е смяна на пола.

С нас генетиците не е дискутирано при кои интервенции по смяна на пола това е свързано със здравето на индивида.

Класически женски пол и класически мъжки пол да се променят заради някакво заболяване - такова нещо не е коментирано никога. Частично при определени разминавания се налагат корекции, но това не смяна на пола. При жени с У- хромозома, при които има опасност от развитие на туморен процес на яйчниците се налага оперативна намеса, но това е друго.

Радостина Александрова, професор от БАН: След пубертета половата дисфория отшумява

На генетично ниво полът се определя от половите хромозоми, но изявата му изисква множество фактори, кодирани - хормони, ензими, рецептори. Когато някой от тях не може да изпълни определената му роля, настъпват смущения. Биологичният пол се определя от първични и вторични полови белези и как се вписва в социалната среда. Тези два пола не винаги съвпадат, а причините за това са различни и все още са в процес на изучаване.

Т. нар. половата дисфория е рядко състояние, характеризиращо се със силно желание на индивида да бъде от пола, противоположен на този, определен при раждането му и с настояване, че наистина е от другия пол. Засегнатите транссексуални лица обикновено осъзнават съществуването на това противоречие до 5-годишна възраст.

Половата дисфория не бива да се бърка с нетипичното за пола поведение, при което тези, на които е определен мъжки пол при раждането, показват интерес към дейности, обикновено предпочитани от момичетата, и обратно. Според BJPsych Bull от 2023 г. изразено нетипично за пола поведение се среща при около 2-3% от населението, повечето от които не са транссексуални. Освен това, много деца, които показват полова дисфория преди пубертета, не продължават да го правят по време и след настъпването му.

Поставяне на “транссексуална диагноза” и терапевтичният подход (психологическа помощ, лекарствена терапия) изисква компетентно участие на специалисти в различни области. За момента не разполагаме с данни от големи дългосрочни проучвания с различни групи хора, при които е прилагано такъв тип лечение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения