Министър Димов: Сметището в Свищов е прекратило своята дейност и трябва да бъде рекултивирано

Волен Сидеров: НФСБ и ВМРО обмислят вариант за притискане на ГЕРБ с помощ от Цветан Цветанов

Белият дом обсъжда намаляване на данъци за избягване на рецесия

Защо на някой бащи им позволяват да присъстват на раждането на детето им?

Експерти по сигурност: Ако Мартин Трифонов е бил наблюдаван, убийството в Сотиря нямаше да се случи

Зам.-кметът на Ботевград: Няма опасност за гражданите след пожара в склад за вторични суровини

Шефът на Спешния център в Сливен за смъртта на Кристин: При установени нарушения ще бъдат взети мерки 

Виктор Орбан: Вярвахме в обединението на Европа и то се случи

Криминалистът Ботьо Ботев: Случаят „Негован” няма свой аналог в историята на България

Срещата на Г-7 може да завърши без комюнике заради различия за климата

Тръмп се шегува в Туитър – купува Гренландия без небостъргачи

Арабската коалиция нанесе удари срещу военни мишени в йеменската столица Сана

Борис Джонсън е изпратил писмо до Туск, предлага алтернативни договорки за ирландската граница

Много слънце и жега днес

Обявяват кандидатите за стратегически инвеститор на АЕЦ „Белене”

Гъши дроб Torchon, патица конфи с пюре от картофи

Започваме новата седмица с нов майстор в кухнята на „Зодиак“. Този път тя е запазена за изисканите ястия на Петър Янков – собственик и шеф готвач на ресторант Petrusе в София. Той ви показва как да се насладите и у дома на проверените и вкусни рецепти за ценители, които той приготвя с любов и внимание за своите гости.

 

Гъши дроб Torchon 

Необходими продукти:22-2
гъши или патешки дроб клас   300-400 г
коняк или бренди, за предпочитане над 10 г. 50 мл
мадейра   30 мл
сол и пипер на вкус

За гарниране: 
червени чушки    2 бр.
захар    50 г
оцет   20 мл

Начин на приготвяне: 
Оставяме гъшият дроб на стайна температура за около 30 мин., за да омекне. След това отстраняваме вените и ципите. Разстиламе го върху стреч фолио и мариноваме с мадейрата, коняка, солта и пипера. Оставяме в хладилник за 3 денонощия.
След това го оставяме отново да омекне на стайна температура. Навиваме на руло и го прехвърляме в тензух или памучна кърпа, като завиваме от двете страни с канап. Затопляме вода на 90 градуса и пускаме рулото дроб за 90 секунди. Вадим в купа с лед и вода. След като се охлади, поставяме в хладилник за две денонощия.
Гарнираме със сладко от червени чушки, което приготвяме, като направим карамел от захарта, червените чушки, оцета и 200 мл вода. През 10-15 мин. добавяме по малко вода, като чушките трябва да достигнат „стъклен“ вид. След това оставяме да изври цялата вода, за да остане на карамел.

Патица конфи с пюре от картофи 

Необходими продукти: 22-3
патешки бут    1 бр.
патешка мас    500 г
сол и пипер на вкус
картофи   200 г
масло    50 г
прясно мляко  100 мл
млечен грах 50 г
домати 1бр.
тъмен бульон от патешки фенер  200 мл
черен трюфел

Начин на приготвяне:
За патицата конфи – в малка тенджера затопляме патешката мас на 70 градуса, като добавяме овкусения с пипер и сол патешки бут. Готвим 4 часа. Изваждаме го и го отцеждаме на хартия. Запичаме патицата с горелка или във фурна на максимални градуси за не повече от 2-3 мин.
За конфитираните домати – обелваме домата и режем на шест парчета. Махаме вътрешността и слагаме в тавичка. Подправяме със сол, захар, пипер, чесън, мащерка и зехтин. Печем във фурна на 90 градуса за 1,5 часа.
За пюрето – в 100 мл вода и 50 мл прясно мляко сваряваме предварително обелените картофи и добавяме сол. След като се сварят, отцеждаме, добавяме 20-30 г студено масло и 50 мл студено мляко. Бъркаме, докато се получи пухкаво пюре. Добавяме ситно нарязан черен трюфел на вкус.
За граха – в тиган задушаваме за 1-2 мин. млечен грах с масло, бяло вино, пипер и сол.
За соса – в касерола добавяме предварително направен бульон от патешки фенер, като добавяме студено масло и разбъркваме енергично на средна температура до получаването на „лъскав“ хомогенен сос. Гарнираме с лентички от черен трюфел.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.