Автобус на градския транспорт се удари в стълб в София

Вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс поздрави България за направеното на всички нива

Къща в Търново, в която се е крил Левски, отваря врати за посетители в деня на обесването му Домакините са подготвили богата експозиция с любопитни факти

Премиерът Борисов: Цялата ми енергия отива да направя нещо добро за страната и да я представя добре

Димитър Желязков-Очите: Единственото, за което се притеснявам, е здравето ми, обвиненията към мен са несериозни

ВМРО подкрепя Ангел Джамбазки за водач на листата за евроизборите

Министър Кралев се срещна с кмета на Бургас Димитър Николов Обсъдиха възможностите за изграждане на нов стадион в морския град

Нови имена в епоса „Дюн“ Джейсън Момоа и Джош Бролин се присъединяват към проекта

Емил Радев: От днес документите за гражданско състояние ще се признават в целия ЕС, без да се налага заверка и апостил

Започна срещата на министър-председателя Борисов с вицепрезидента на САЩ Майкъл Пенс

Вицепремиерът Марияна Николова ще бъде патрон на Вазовите празници

Премиерът на Бавария Маркус Зьодер към Борисов: Изключително сме впечатлени как пазите външната граница на ЕС

ТИР и кола се удариха край Новачене, един човек загина

Каракачанов: Смятам, че колегите от ГЕРБ са съгласни, че България повече не може да си затваря очите пред проблемите с циганите

Награждават Ципрас и Заев в Мюнхен за Споразумението в Преспа

Гювечето – от нищо нещо

Има един непретенциозен кухненски съд, който може да спаси домакинята от всяко затруднение – керамичното гювече. В него се приготвят всякакви продукти – месо, колбаси, сирене, зеленчуци. И най-важното – можете да изкомбинирате това, което е останало в хладилника. За да не изсъхне ястието, гювечето трябва да се пече под капак или фолио в умерена фурна. Ако ще чуквате отгоре яйце, то се слага най-накрая при вече изключени реотани. Същото важи и за настъргания кашкавал. Поднася се горещо!

С кайма

46-1Необходими продукти:
500 г кайма
5 яйца
2 с.л. кисело мляко
1 средно голям картоф
1 филия сух хляб
1 домат
1/2 пакетче краве масло (60 г)
олио
черен пипер, сол

Начин на приготвяне:
Накисваме хляба във вода. Отцеждаме го и го натрошаваме. Обелваме картофа и го настъргваме на ситно ренде, отцеждаме го. Смесваме каймата, 1 яйце, киселото мляко, хляба, настъргания картоф, сол и пипер на вкус. Омесваме ги добре. Правим 4 топки от сместа. Поставяме ги в 4 намаслени гювечета, така че каймата да допира плътно стените им. В средата на каймата правим вдлъбнатина. Там слагаме 2-3 късчета обелен домат и бучка масло. Печем гювечетата 30 минути в силно загрята фурна. След това чукваме по 1 яйце във всяко гювече и допичаме до готовност.

С колбас

46-2Необходими продукти:
100 мл доматен сок или 4 домата (консерва)
200 г сирене
200 г гъби
2 кисели краставички
100 г колбас по избор (салам, кренвирш или друг)
олио
2 яйца

Начин на приготвяне:
На дъното на две гювечета капвате малко олио, след това слагате нарязаните домати или доматения сок. Прибавяте натрошеното сирене и нарязани на кубчета кисели краставички, гъби и колбас. Захлупвате с капачетата и слагате във фурната за около 30 минути на 200 градуса. 5 минути преди да стане готово, изваждате гювечетата и чуквате отгоре по едно яйце, след това връщате обратно във фурната (без капачетата) до изпичането на яйцето.

С няколко вида месо

46-3Необходими продукти:
2 ч.л. сол
4 щипки чубрица
2 щипки босилек
50 г масло
50 г сирене топено
50 г кашкавал
2 яйца
1 морков
1 глава кромид лук
1 шепа броколи
3 картофа
2 щипки черен пипер млян
2 стръка магданоз
1 червена чушка
2 парчета наденица или дебърцини
150 г пилешко месо

Начин на приготвяне:
Нарязваме пилешкото месо на малки късчета и го запържваме съвсем леко с малко подправка за пиле. Според индивидуалните предпочитания може да се запържат и другите продукти. В по-голяма купа смесваме нарязаните на кубчета картофи, чушката, моркова, броколито, кромида, дебърцините и пилешкото. Овкусяват се със сол, черен пипер, чубрица и босилек и се разпределят в гювечетата. Отгоре нареждаме по няколко тънки филийки топено сирене, чукваме по едно яйце, слагаме настърган кашкавал и маслото. След като се изпекат, се поръсват с пресен магданоз.

С пилешко и зеленчуци

46-4Необходими продукти:
300 г пилешки гърди
4 яйца
300 г кашкавал, настърган
3 домата
5 печени чушки, обелени
3 моркова
1 глава лук, нарязана на ситно
щипка сол, черен пипер, чубрица

Начин на приготвяне:
Измийте и почистете месото. Нарежете го на едри кубчета. Овкусете с черния пипер и солта. В тиган, загрят на средна температура, запържете пилешкото, докато добие златиста коричка. Нарежете лука на ситни кубчета. Доматите и чушките се нарязват на ситно, морковите се настъргват. Прибавете зеленчуците към месото. Нека да се готвят за около 7-8 минути или докато омекнат. Добре е доматите да бъдат добавени последни, за да не се скашкат. Овкусете с чубрицата, по желание добавете още черен пипер и сол, разбъркайте добре. Сместа се прехвърля в гювечета. Във всяко гювече се чуква по едно яйце и се слага да се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна. Минута преди да извадите гювечетата от фурната, поръсете с кашкавал.

Тюрлю гювеч

46-5Необходими продукти:
500-600 г свинско месо, може и овнешко или телешко
50-100 мл олио
3-4 глави лук
4-5 домата
4-5 чушки
1-2 патладжана
100 г бамя
4-5 картофа
100 г зелен фасул
1 ч.л. червен пипер
2-3 люти чушки
магданоз
сол на вкус

Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на парчета и се посолява. После се слага в гювечета с капачета заедно с мазнината. В зависимост от това колко е мазно то, преценявате колко олио да добавите. Месото се пече на умерена температура, докато стане полуготово. Към него се прибавят червеният пипер и нарязаните зеленчуци. Картофите и лукът – на колелца, а патладжанът – на кубчета. Добавя се малко вода и отново се поставя във фурната. Гювечетата се посоляват и се пекат, похлупени с капачетата, докато зеленчуците омекнат, а после се отхлупват, докато картофите придобият златист цвят. След като ястието стане готово, към него се прибавя ситно нарязаният магданоз.

Пилешка кавърма

46-6Необходими продукти:
1/2 кг пилешко филе
2 глави лук
1 стрък праз
200 г гъби
1 морков
2 зелени чушки
3-4 домата
2 с.л. олио
сол, черен пипер
мащерка

Начин на приготвянe:
Месото се нарязва на средни по големина парчета, лукът и празът – на ситно, гъбите – на резени, морковът – на кръгчета. Всички тези продукти се задушават в горещото олио под капак за 10 минути заедно с подправките. След това се смесват с доматите, разбъркват се и се разпределят в две гювечета с капачета, които се слагат във фурната и ястието се пече на среден огън 40 минути.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.