Дават 150 хил. евро за имоти в курорт край Варна

В курортите край морето най-голямо е търсенето на студиа и двустайни апартаменти.

Най-голям интерес има към “Св. Св. Константин и Елена”

Много хора избират да живеят целогодишно близо до морето

Студиата и двустайните са най-търсени

Средната цена на двустаен апартамент в курорта “Св. Св. Константин и Елена” край Варна е около 82 хил. евро, а тристайно жилище струва 150 хил. евро, разказаха брокери на имоти. В “Слънчев ден” цените са значително по-високи.

С около 20-25% за година са нараснали цените на ваканционните имоти в България, показва анализ на компания за недвижими имоти. Значително поскъпване има в курортите край Варна. На първите места по ръст на цените са курортите “Св. Св. Константин и Елена”, “Слънчев ден” и “Златни пясъци”. Именно тези три комплекса привличат най-сериозен интерес от страна на купувачите. “Където има най-голям интерес, там е и най-голямото движение на цените”, казват брокери.

При избор на ваканционен имот купувачите държат на добра инфраструктура, добро строителство и разположение на сградите, както и на наличието на допълнителни удобства като басейн и градина. Много купувачи искат таксата за поддръжка да е ниска, но за хубави имоти в затворени комплекси това е трудно постижимо.

Ваканционните имоти край морето привличат много българи, но и чуждестранни купувачи. Напоследък се наблюдава тенденция все повече българи, живеещи в чужбина, да купуват ваканционни имоти, за да има къде да почиват през лятото, казват брокери. Наред с това много българи купуват ваканционни имоти, за да вложат парите си.

Високите цени на имотите не спират купувачите. Това се отнася както за българите, които искат да вложат парите си в имот, така и за чужденците. Жителите в района на Варна виждат морето всеки ден. Но за българите, които живеят в чужбина, и за чужденците притежаването на имот край морете, в който могат да ходят когато си поискат, е голямо предимство. Едно от нещата, които привлича чужденците, е доброто устройство на морските ни курорти. Затова и много от купувачите остават да живеят целогодишно във ваканционните имоти в България. Това се отнася предимно за хора, които могат да работят дистанционно.

И българи, и чужденци инвестират най-често в студиа и двустайни апартаменти в курортите. Освен на ваканционни имоти, остава силно търсенето и на апартаменти и къщи в рамките на самия град Варна и във вилните зони около него. Купувачите вземат по-бавно решение за покупка на имот тъй като са много взискателни и следят внимателно състоянието на пазара. При наемите на жилища пазарът в района на Варна също е стабилен, коментират брокери на имоти.

Лихвите са едни от най-ниските в ЕС

Купуват хора със спестени 30 на сто от цената

Тези с ниски доходи изчакват

Хората с високи доходи продължават да купуват къщи и апартаменти за семействата си.

Апартаменти и къщи купуват предимно хора с високи доходи, които имат спестени 20-30% от стойността на имота, разказаха брокери на имоти. Но тези хора не купуват на всяка цена. Те много добре знаят каква е ситуацията на пазара и искат качествено жилище за парите си.

Много хора с доходи под средните изчакват с покупката на жилище, тъй като разходите за живот нараснаха значително и така те имат по-малко средства, които могат да отделят за изплащане на жилищен кредит. Това е правилното решение, казват кредитни консултанти.

Ипотечните заеми обикновено са с дълъг срок и затова не е добре хората да поемат твърде голям риск при тегленето на такива заеми. Добре е хората с ниски заплати да изчакат докато ръстът на доходите догони повишението на цените на имотите през последните години и тогава да пристъпят към покупка. Но тези хора никога не са били най-активни на пазара на имоти.

Хората с високи доходи продължават да купуват къщи и апартаменти за семействата си. Всички искат да живеят в по-голям и хубав дом и тези, които могат да си го позволят, пристъпват към осъществяване на сделка. Има интерес не само към апартаментите в градовете, а и към ваканционни имоти и селски къщи. Положителен фактор за пазара на имоти са лихвите по кредитите, които остават едни от най-ниските сред страните от ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти