Дават 300 хил. евро за луксозен дом с три спални

На луксозния сегмент от пазара най-голямо е търсенето на жилища с две и три спални.

Клиентите предпочитат по-големи пространства за хол и трапезария

Наемите за апартамент с две спални са средно около 1000-1300 евро на месец

Над 486 хил. евро за самостоятелна къща

Средните цени на жилищата с две спални от средно висок и висок клас са между 180 хил. и 230 хил. евро, показват данни на консултантска компания на пазара на имоти. Именно тези апартаменти са най-търсени в този сегмент от пазара. Цените на луксозните апартаменти с три спални най-често са в границите от 240 хил. до 300 хил. евро. Конкретната цена на имота зависи от много фактори като локация, наличието на място за паркиране, дали апартаментът е в затворен комплекс или в отделна сграда.

Средните цени на къщите висок и средно висок клас от редови тип, тоест няколко еднакви къщи с общ двор в затворен комплекс, са между 320 хил. евро и 450 хил. евро, показват данни на консултантите. Средните цени на самостоятелните къщи от този сегмент от пазара са над 486 хил. евро. Ръст на цените в луксозния сегмент от пазара има при първокласните имоти, към които има най-голям интерес.

При новите жилищни сгради се запазва тенденцията към планиране на по-големи пространства за общо ползване от семейството - хол и трапезария, както и за обособяване на работно помещение. Голям интерес има към жилищата с партерна тераса и към тези с обособен собствен двор.

На луксозния сегмент от пазара преобладава търсенето на жилища за лично използване. Плащането при покупката на имоти най-често се извършва със собствени средства, без необходимост от банков кредит.

Средният размер на наемите на апартаменти с две спални от луксозния сегмент от пазара е между 1000 евро и 1300 евро на месец, посочват консултантите. За апартамент с три спални средният размер на наемите е около 1600-1800 евро. За самостоятелна къща наемите са над 2150 евро на месец. Пазарът на жилища под наем се развива активно. Има ръст на наемите в отговор на високата инфлацията. Най-много нарастват наемите на имоти с три и четири спални - с около 10-12% за година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти