Дават 900 евро за наем в Талин

Наемите в Естония са нараснали най-много в сравнение с останалите страни от ЕС.

Естонците вярват в имоти, а не на фондовия пазар

Идват много чужденци

Наемите на жилище в Талин, столицата на Естония, са около 900 евро на месец. Наемите в малката Прибалтийска страна са се увеличили над три пъти от 2010 г. насам, най-големият ръст на наемите сред страните от ЕС през този период, показват данни на Евростат, цитирани от Файненшъл Таймс.

Сред причините за бързото покачване на наемите са технологичните компании, които развиват дейност в Естония. В най-големите градове в Естония наемният пазар е доминиран не от млади хора, както в много други европейски страни, а от технологични служители, които предимно се установяват в страната от чужбина, привлечени от работните места и благоприятния данъчен режим.

В Естония преобладаващата част от хората живеят в собствен дом. Само 18% от хората живеят под наем, което е рязък контраст с по-ниските нива на жилищна собственост в Западна Европа. Но този модел е характерен и за редица страни като България, Румъния, Унгария и Полша.

„Естонците вярват много повече в имоти, отколкото в инвестиции на фондовия пазар“, казва брокерът на недвижими имоти Ерко Вакс. В централните и най-популярни квартали на Талин около 70% от наемателите са технологични специалисти, предимно от Китай, Индия и Турция. Местните хора обикновено не наемат жилища в най-популярните райони, тъй като наемите в тези квартали са твърде високи.

Високите цени на имотите водят до това, че все повече млади хора, които нямат наследен апартамент, не могат да си купят собствен дом и са принудени да живеят под наем.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти