Дарения от 100 000 лв. събра фондация в Свищов

Средствата са за подпомагане на студенти, докторанти и специализанти

Фондацията „Проф. д-р Минко Русенов“ привлича млади таланти в икономиката

Дарения от над 100 000 лева е събрала през първата година от основаването си Фондацията „Проф. д-р Минко Русенов“ към Стопанската академия „Димитър А. Ценов“ в Свищов.

Благородната идея за учредяването на неправителствената организация се родила при организиране честването на 65-годишнината от създаването на първата българска академична катедра по финансови науки от проф. Минко Русенов. Успехите през изминалите десетилетия са завидни, а възпитаниците на свищовската финансова школа са над 25 000.

„Имахме и добрия пример с Фондация „Проф. д-р Велеслав Гаврийски“, която носи името на създателя на първата българска катедра по застрахователни и осигурителни науки - катедра „Застраховане и социално дело“. Получихме и съгласие от преките наследници на патрона на Фондацията дъщерите и сина му - доц. д-р Лена Русенова от УНСС, проф. д-р Стефана Русенова от СУ „Св. Климент Охридски“ и доц. д-р Васил Русенов от Университета в Ливърпул“, сподели ръководителят на катедра „Финанси и кредит“ на Стопанската академия проф.д-р Андрей Захариев.

С подписването на учредителните документи се ангажирали десет преподаватели от катедрата като за председател на УС е избран проф. Захариев, за председател на контролния съвет проф. д-р Румяна Лилова и за настоятел на фондацията, първородната дъщеря на патрона на сдружението проф. Стефана Русенова.

„Така стартира работа академичната фондация, призвана да набира средства за подпомагане на студенти, докторанти и специализанти. За обновяване на академичната инфраструктура - кабинети и лаборатории за обучение по „Финанси“ в академията“, обяснява проф. Захариев.

Патронът на фондацията проф. Минко Русенов е роден в Троян през 1912 г. През 1931 г. завършва Държавната търговска гимназия в Свищов. От 1936 до 1940 г. е студент в първия випуск на Висшето търговско училище „Димитър А. Ценов“. През 1941 г. е привлечен за редовен асистент по политическа икономия, а през 1952 г. вече е професор по финансови науки. Тогава създава и катедра „Финанси и кредит“, която ръководи до 1966 г. През периода 1955 до 1964 г. е ректор на свищовското висше училище, а две години след мандата си, проф. Русенов става главен редактор на единствения тогава по рода си в България седмичник „Икономически живот“. Под неговите грижи се утвърждават изтъкнати професори и доценти като проф. Делчо Порязов, Радослав Ангелов, Методи Христов, Цветан Коцев, Радко Радков, Велчо Стоянов, както и дългогодишният ръководител на катедра „Финанси“ в УНСС доц. Стоян Александров.

В Свищов с дарения от успели търговци и предприемачи са изградени и достолепно се издигат емблематични сгради за дунавския град. За съжаление, именно дарението на Димитър А. Ценов и носещият неговото име „на вечни времена“ дарителски фонд, който е гласуван трикратно с нарочен закон от Народното събрание на царска България, е злочестно национализиран и влят в Бюджета на Народна Република България през 1948 г.“, припомня проф. Захариев.

Той допълва, че при тогавашен мащаб на парите с приходна част на държавния бюджет от 70,5 млрд. лева, национализираните „фондове и учреждения“ дават над 4% от приходите или 2,905 млрд. лв. сред които със значителен принос е и Фонд „Димитър А. Ценов“.

„Това е и причината с нарочна инициатива чрез писмо с подписите на всички 18 ръководители катедри в свищовската академия до премиер-министъра, председателя на парламента и ресорни министри да се потърси държавническа подкрепа за приемането на Законопроект за възстановяване на Фонд „Димитър А. Ценов“, споделя проф. Андрей Захариев. Той разкрива, че постъпилите във Фондацията дарения през изминалата година са основно от „Банка Пиреос България“ АД и застрахователна компания „Бул Инс“. Фондацията е подпомагана и с множество лични дарения от преподаватели и общественици, сред които по-крупните суми постъпват от дъщерите на патрона на фондацията, от проф. д-р Делчо Порязов - ректор на Стопанската академия в Свищов през 1972-1974 година, от преподаватели от катедрата и др.

„Вече трета поредна година изготвяме и годишен календар на катедрата. Последното издание ще бъде в достатъчен тираж, осигуряващ лично копие за всеки наш студент, абсолвент и докторант“, изтъква проф. Захариев.

Той информира, че ежегодните конкурси на стипендии имат както пряка връзка с волята на дарителите, осигурили средства за съответните инициативи, така и с цялостната политика на Фондацията за привличане в Свищов на млади таланти в областта на икономиката и управлението. Освен традиционните конкурси за именни стипендии на „Банка Пиреос“, предстоят и конкурси за стипендии „Бул Инс риск мениджър“ и „Професия банкер-счетоводител“.

„С тях разширяваме кръга от специалности и студенти, кандидати за стипендии като освен специалност „Финанси“, включваме и възпитаниците на традиционните за академията специалности „Счетоводство и контрол“ и „Застраховане и социално дело“. Традиционно работим и с генерацията средношколци чрез ежегодно състезание „Банкиране, финансиране и бюджетиране“, което ще е със солиден награден фонд като досега са събрани 26 000 лева и две награди за отличени училища, както и 120 стипендии по 200 лв. за отличени участници в състезанието. Във фокуса на това състезание е развитието на предприемачески идеи у младите зрелостници, които да имат регионална насоченост, да създават работни места и да разчитат на подкрепа при реализацията от опериращи в страната банкови институции“, подчерта проф. Захариев.

Ръководителят на Фондацията отчита, че за студентския празник 8 декември през 2017 г. са изплатени трицифрени стипендии на абитуриенти от регион Свищов-Белене записали в редовна форма специалност „Финанси“. Финансисти от последния випуск на академията пък са дарили 1000 лв. за подпомагане на студент полусирак и студент с тежко инвалидизиращо заболяване.

Стипендианти са показали сериозни постижения по програмите на Фондацията. Те се определят като рентабилна инвестиция в човешкия капитал, в младите таланти финансисти, които само през последната една година са спечелили повечето от националните конкурси и награди в направление икономика, администрация и управления.

„Над десет са престижните отличия, донесени в Свищов от студенти и докторанти финансисти. Това показва, че грижата за младата генерация предприемачи, която да остане в България, а не да емигрира, е мисия възможна“, убеден е проф. Захариев. Той довери, че Фондацията води преговори с Пощенска банка и още две банки, чиито изпълнителни директори са обучавани от свищовската финансова катедра.

„Считаме, че концепцията за „Банката като университет“, където още от студентската скамейка банките работодатели селектират свои кадри и им осигуряват стажове и стипендии с перспектива за бъдеща кариера, е работеща“, казва в заключение проф.д-р Андрей Захариев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи