Дневен хороскоп на Алена за петък, 21.02.2020

На 21 февруари 2020 да почерпят

„Интер“ взе своето в Разград и с помощта и на ВАР

Златото със 7-годишен рекорд

Спряха движението на тирове по АМ „Хемус“ при км 34, в посока Варна

Божинов започва на чисто в Италия

Google пусна новата версия на Android

Български тираджия опитал да подкупи италиански полицаи с ракия и суджук

Разследват само две къщи за гости в Еленския Балкан Собствениците ползвали 600 000 лева европари не по предназначение

Лондонската полиция: Атаката в джамията не е тероризъм

До 10 980 лв. заплата за шеф в държавна фирма Годишните бонуси ще бъдат до около 40 хил. лв.

Шефът на спортния тотализатор: Бяхме пред катастрофа заради игрите на Божков Няма да бъдем по-слаби, нито в дизайн, нито в класата на игрите, обеща Дамян Дамянов

БСП-София ще отбележи Деня на защитника на Отечеството с поднасяне на венци и цветя на два паметника

Джулиан Асанж моли Франция за политическо убежище

Фирмите ще тестват софтуера за продажби

Депутатът от ВМРО Александър Сиди пред „Труд“: В парламента няма идеални хора, той е извадка на народа Аз се замислям чия всъщност кукла на конци е Марешки

Министърът на околната среда и водите Нено Димов, кметът на пловдивския район „Южен“ Борислав Инчев и депутатът от ВМРО Александър Сиди дадоха старт на два проекта, финансирани от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. Единият от тях е за изграждането на фитнес пощадка на открито на ул. „Димитър Талев“ до бл. 1122. Другият е за поставянето на ударопоглъщаща настилка на площадка в кв. „Коматево“ и озеленяване.

– Какво ще се подобри в състоянието на околната среда в Пловдив с реализацията на проектите, чийто старт дадохте, г-н Сиди?
– Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда дава възможност на местните администрации да подобрят зелената инфраструктура в населените места. Чрез тези два проекта ще подобрим състоянието на зелената система в район „Южен” – няма да повишим качеството на въздуха, няма да оправим водите, няма да спрем глобалното затопляне. Видяхме, че него по някакъв начин успя да го спре Тръмп и лятото не е лято. Ние просто ще подобрим условията на живот в две точки в район „Южен” и гледаме на това като на добро начало.

– Споменахте проблема с водите, а Пловдив е град, чийто воден проект се забави с много години. Разчитате ли на някакво съдействие от страна на министър Нено Димов?
– Да, и този проект най-сетне ще започне – след близо 12 години. Тук обаче трябва да кажа, че диалогът с Министерството на околната среда е прекрасен, но на политическо ниво – докато си говорим с министър Димов, който е от квотата на ВМРО в кабинета. Но на ниво администрация нещата често не се случват заради безхаберие. За малко щяхме да пропуснем сроковете за приемане на Програмата за подобряване на качеството на въздуха в Пловдив. Важното е, че вече има такава програма, тя в никакъв случай не е добра, но поне началото е поставено. Може би защото в случая става дума за преки плащания към гражданите, от които няма как да се открадне. Просто хората, които в момента се отопляват на твърдо гориво, ще получат средства, за да се отопляват по по-екологични начини.

– Означава ли това, че не работите добре с община Пловдив?
– Не, работим добре с ръководството на общината, но когато става дума за администрацията, нещата невинаги се случват. Същото е и с Министерството на околната среда и водите – чиновниците се опитват да не работят и действат на принципа: Ако един проблем можеш да го оставиш за утре, остави го за вдругиден.

– Във вашата т. нар. Малка коалиция обаче не оставяте скандалите нито за утре, нито за вдругиден. В последните дни представители и на трите партии непрекъснато повтарят как всичко е наред и нямате никакви проблеми, но все пак беше ли премината границата с това бутане и блъскане в парламента и намесата на Марешки, който дойде да брани Волен Сидеров?
– Личното ми мнение е, че това е един голям цирк и че хората имат някакво странно усещане, когато насреща им светне телевизионна камера. Но бих казал, че големият проблем на държавата в момента е Марешки. В мига, в който той влезе в парламента, бизнесът с лекарства в България пострада и хората не си пият хапчетата – може би това е голямата причина нещата да са такива. Марешки се е фиксирал върху Красимир Каракачанов и на нас ни се струва, че е активиран по някаква причина. Това, което той прави, не е нормално. Не може всички да са добри, а Каракачанов да е най-лошият. Фикцията на представителя на мутрополитиката и олигархията в парламента, да напада човека, който съвестно си върши работата, доста намирисва. Аз се замислям чия всъщност кукла на конци е Марешки. Замислете се и вие! Но ако се върнем на бутането, то не беше някакъв бой или жесток скандал. Странното и неприемливото за мен беше, че там имаше медии. Кой и как ги е извикал, аз не знам, нито защо Марешки се появява да „спасява“ Волен Сидеров. Това е върхът на лицемерието – срещу Марешки има дело за побой, но той излиза на трибуната и казва: Аз не искам да бъде бит нито един български гражданин. Така, че цялото това нещо е цирк, усилен от медиите.

– Случката обаче е факт, при това – огласен от председателя на вашата парламентарна група.
– Те са големи мъже, а и няма ранени. Все пак в дългата история на ВМРО е имало и смъртни случаи, но днес отдавна сме научили урока си и продължаваме напред с други действия.

– Общо взето, ако няма жертви, всичко е наред. Не се ли връщаме обаче в 90-те години, когато един едър пловдивски депутат призоваваше за обесване на полилея в парламента? Не трябваше ли да сме изживели това?
– Не, защо? Очакваме в Народното събрание да има изключителни и само високо интелигентни хора с невероятно добър морал и възпитание ли? Народното събрание е представителна извадка на народа. Там има всякакви хора – с академичен изказ, но и такива, които си решават проблема по начина, по който биха го направили бай Пешо и бай Тошо в някое село. Това е нормално.

– Не ви ли е неприятно обаче, че такива неща се случват основно в малката ви коалиция?
– В нашата малка коалиция хората са с изявени характери и дори агресивни на моменти, когато защитават своите каузи. Не очакваме внезапно някой да се превъзпита. Но искам да подчертая, че съм много впечатлен от Волен Сидеров, който се явява обединител в коалицията в момента и въобще в този мандат изглежда съвсем различно от това, което знаем за него. А и ние от ВМРО играем ролята на умиротворители и успяхме да вкараме всички противоречия там, където им е мястото – на коалиционен съвет. Защото в последната година имаше конфликт ВМРО – НФСБ, „Атака” – ВМРО, „Атака” – НФСБ, но те се решават през медиите, което не е правилно. В това роля има и лидерът на ВМРО – винаги е бил балансьор. Той вижда напрежението и провижда как то да бъде потушено, пак подчертавам – не през медиите.

– И с намесата на Бойко Борисов.
– Да, винаги. И впрочем ми хареса фразата му, че заради нашите лидери не може да се направи на воевода.

– Трите партии ще се явите ли заедно на изборите за европарламент догодина?
– Едва ли има лидер от тримата, който може да отговори на този въпрос сега.

– Обявихте, че през ваканцията на парламента във ВМРО ще пишете Закон за борба с фалшивите новини. Струва ли ви се изпълнимо нормативен акт да се справи с този проблем и има ли подобна практика някъде по света?
– Отговорът не е еднозначен, но все трябва да се започне отнякъде. Това, което се случи пред последните месец и половина – два, е просто ненормално. Когато напишеш една фалшива новина, че еди-кой си е имал интимни контакти с някого, това нарушава личните права на този конкретен човек, но нищо повече. Жълтите вестници са активни в правенето на фалшиви новини дълго време, но те не са безадресни – имат редакции, имат екипи. Тоест има хора, от които може да бъде потърсена отговорност. Но в последните седмици се тиражират новини като тази, че се избиват животните в Странджа, за да бъдат заселени там мигранти. Следите на това водят към политически сили, които всячески се опитват да дойдат на власт. Аз тази безумна жажда не я разбирам, може би защото ВМРО е в политиката от дълго време, но винаги извън властта, и винаги сме се опитвали да говорим реално. Разбира се, като политици понякога казваме част от истината и са ни обвинявали, че когато говорим за бежанците, усилваме страховете на хората. Не знам, може и така да е, но в крайна сметка думите ни отпреди 7-8 години се оказаха истина – бежанската вълна към Европа е факт. Тоест, дори и когато казваме част от истината, все пак се базираме на някакъв факт. А с фалшивите новини е съвсем различно – когато бахме в Шарково с Ангел Джамбазки, хората ни казваха: „Вие искате да избиете нашите животни, за да се обезлюди този край и да го населите с мигранти. Знаем, че в момента в Харманли чакат 45 000 мигранти, докарани със самолети от Германия.“ Попитахме кой им е казал това и един от местните свещеници отговори: „Корнелия Нинова.“ Тя също беше там, питахме я и тя отрече да е казвала подобно нещо. Не знам дали го е казала, или не, но страшното е, че хората вярват на написаното в интернет. А това е безумна новина – капацитетът на лагера в Харманли е 3300 души, при това в кризисна ситуация, и 45 000 няма как да се съберат там. А в този момент в Харманли имаше 200 души. Този тип новини целят дестабилизация, хората да си кажат: „Ето, правителството е лошо и е сключило неизгоден за България договор за прием на мигранти.“

– Нормативен акт, който посочва фалшивите новини по някакъв начин, обаче не е ли някаква форма на явлението, в което държавата мисли, вместо хората? Все пак, ако човек не умее сам да преценява, не би ли трябвало да бъде оставен на собствената си наивност или заблуденост?
– Принципно е така, но положението напоследък стана много страшно. Има няколко институции в медиите – БНТ, БНР, в. „Труд“, в. „24 часа“, за които се знае, че информацията се проверява, преди да се публикува. Но преди няколко седмици, след края на световното първенство по футбол, излезе измислената новина, че президентката на Хърватия е продала всички държавни коли. Това се оказа лъжа, но тази новина я бяха качили и някои от големите медии в България, тоест и те не са застраховани и може да станат жертва на неверни информации. Така че, ние в никакъв случай няма да се опитваме да налагаме цензура със закона, макар че границата е много тънка. Просто искаме ясно разграничение. Аз самият имам сайт и понеже според някои хора имам нелошо чувство за хумор, пиша някакви текстове с хумористично съдържание, различно от истината. Но съм написал там, че това е авторски текст и той отразява само моето мнение. Това, което ще се опитаме да направим със закона, е сайтовете, които публикуват такива измислени или забавни новини, да бъдат задължени да съобщават с големи букви, че това е само авторска фикция, нечия идея, която не отразява истината. Читателят трябва да е предупреден, че подобни статии не почиват на факти. Сред тези информации има и забавни – като новината, че е отлетяла чинията на Бузлуджа. Така че нямаме намерение да спираме такива неща – те са част от шарения ни свят, но просто трябва да се знае кое е истина и кое – не.

– Разчитате ли коалиционните ви партньори от ГЕРБ да ви подкрепят за този закон?
– Много се надявам. Ние пишем този закон с помощта на медийни експерти, които са наясно с границата между ограничаването на фалишвите новини и цензурата. Впрочем трафикът, който се генерира с помощта на фалшиви новини, е незаконна дейност – на практика се печелят пари с измама. Просто този измама не е описана в Наказателния кодекс. Със сигурност има начин да се преборим с фалшивите новини и технически похвати сайтовете за измислени информации да бъдат посочени като такива. Ясно е, битката не е само наша, а на целия свят, но какво пречи ние да бъдем пионерите?

– За финал да се върнем на Пловдив. Кметът на район „Южен“ Борислав Инчев, който е от ВМРО, ли ще е кандидатът на Патриотите за следващите местни избори?
– Не мога да ви кажа това, всичко е въпрос на разговори. Но винаги съм смятал, че трябва да се даде път на младите.

Нашият гост

Депутатът от ВМРО Александър Сиди е на 36 години. По образование е юрист. Член е на ВМРО от 18 години. Бил е ръководител на Младежката програма във Велико Търново. През 2009 г. – в тежките времена след разцеплението във ВМРО, става регионален координатор за Пловдив и успява да стабилизира организацията. От началото на мандата на местната власт до избора му за народен представител в 44-ото Народно събрание е общински съветник в Пловдив.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Не са извадка на народа, защото не народът ги вкарва в кандидатдепутатските листи. Народът няма избор, може само да не гласува, за да не носи отговорнист за предложените негодници, или да пусне бюлетинки и после да псува вкараните в парламента от партийните лидери.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.