Дефицит на домове в Копенхаген

В Копенхаген предлагането на жилища под наем е ограничено.

Наемите стават непосилни

Искат над 7100 долара за квадрат

Жилищата в Копенхаген са твърде скъпи за голяма част от местните жители заради малкото предлагане на пазара на имоти. Затова много хора живеят под наем, но вече и наемите са твърде високи за доходите им, пише “Файненшъл Таймс”. Заради високите продажни цени на жилищата в Копенхаген много местни жители нямат шанс да се сдобият със собствен дом. Средната цена на апартамент в датската столица, преизчислена в щатски долари, е над 7100 долара за кв. м.

Заради високите цени на имотите нараства търсенето на жилища под наем. В резултат собствениците вдигат наемите. Младо семейство с две деца живее под наем в района Лингби-Таарбек, на 10 км северно от центъра на Копенхаген, когато собственикът им съобщава, че вдига наема на апартамента. Затова започват трескаво да търсят друго жилище. Най-евтиното подходящо жилище, което семейството успява да намери, е с месечен наем от 2481 долара. “Не искахме да се местим от квартала, защото това щеше да означава децата да напуснат училището си. Но се оказа, че просто няма налични места за живеене”, разказват съпрузите.

Пазарът на жилища под наем допълнително затруднява наемателите заради условията, които поставят собствениците. Наемането на апартамент изисква голяма първоначална сума, защото собственикът иска депозит в размер на няколко месечни наема. Наред с това собственикът изисква плащане на наема за няколко месеца напред, а понякога и на битовите сметки. Това прави преместването в ново жилище много трудно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти