Деца рисуват и пишат за св. Софроний през лятото

Врачанският митрополит Григорий участва в будителска работилница, посветена на небесния закрилник на епархията

Библиотеката във Враца отвори ателие за деца през ваканцията

Будителска работилница за деца с благословията на Врачанския митрополит Григорий отвори през лятото Регионалната библиотека „Христо Ботев“ в града. Детското ателие е посветено на небесния закрилник на епархията св. Софроний Врачански и се организира с подкрепата на Областната администрация и местния образователен инспекторат, а инициативата е на Митрополията.

„Много се радвам, че толкова много деца се включиха в работилничката. Софроний Врачански освен, че е светия на Българската православна църква, той е и наш - врачански светия, защото тук се е появил като архипастир, тук е бил ръкоположен за епископ с титлата Врачански“, сподели дядо Григорий пред пълната с деца от 5 до 17-годишна възраст зала на библиотеката. През цялото време докато децата показваха творчеството си, Негово Високопреосвещенство не скри усмивката от лицето си, а радостта му от любопитството на децата бе доказателство за доброто дело, което се случва през ваканцията за учениците. В библиотеката през юли вече се проведоха 2 будителски работилници за детско творчество, а в началото на август предстои да има още една.

Всъщност, те имат за цел да помогнат на децата да подготвят своите творби за участие в конкурса, посветен на небесния покровител на епархията. Конкурсът е за литература и изобразително изкуство и е на тема „Св. Софроний Врачански - ярък духовен пример от миналото към настоящето и бъдещето“. „Ще участвам в конкурса. Подготвям портрет на св. Софроний. Когато го завърша в цялостен вид ще го предам“, разказа една от участничките, показвайки това, което е нарисувала. Поводът за конкурса са три годишнини, свързани със св. Софроний Врачански. Тази година се отбелязват 280 години от рождението му, 225 години от ръкоположението му за епископ и 55 години от канонизацията му за светец.

В първото ателие участниците научиха много интересни факти за живота и делото на св. Софроний. Особено за периода от живота му, когато е бил епископ във Враца. Това се е случило през 1794 година, когато на 17 септември с. г. е ръкоположен за епископ под името Софроний. Децата буквално затрупаха дядо Григорий с много въпроси за врачанския будител - защо е важно да почитаме светиите, защо приемаме светеца-будител за духовен покровител на Врачанска епархия - питаха те и вдигаха ръце, за да ги види.

„Софроний е пристигнал в едно много трудно и тежко време съвсем различно от сегашното, не е имал място дори къде да се подслони. Той е бил първият, който е проповядвал тук на български език и хората са могли да се молят на достъпен език на Господа Иисус Христос“, каза на децата митрополитът. По-големите от тях пък искаха да знаят какви трудности е преживял през онези години възрожденецът, т.е. за годините, в които на Софроний Врачански е изключително трудно да изпълнява епископските си задължения. След случили се размирици във Враца с участието на войските на видинския паша Осман Пазвантоглу (1797 г.), епископът напуска града и се скита из Северозападна България, разбраха участниците в работилницата.

Дядо Григорий раздаде на всички деца иконка на Св. Софроний, разказа им какво отличава иконата от портрета и отбеляза, че свещеното изображение има някои задължителни елементи като ореол и наименование. Митрополитът благослови децата и ги насърчи да творят и да участват в конкурса, чийто краен срок е 1 септември.

В двете будителски работилници се включиха повече от 100 деца не само от Враца, но и от близките села Згориград, Паволче и Чирен. Най-малките бяха от детски градини и с голяма радост разпитваха дядо Григорий за всичко. „Много е важно, когато имаме местен светия, просиял в святост тук на това място, защото той никога няма да изостави тези свои духовни чеда, чиито предци е обгрижвал духовно приживе, и всеки ще усети неговата помощ и застъпничество. А той върши чудеса най-много на това място. Родният ни светия ще бъде помощник на всеки, който го призове, и най-много тези, които са в неговата епархия, на тези, които го обикнат и търсят неговата помощ.“ Това им каза накрая митрополит Григорий, след което последваха много снимки с участниците. Естествено, големите веднага пуснаха кадрите в социалните мрежи и получиха стотици харесвания от свои приятели.

Врачанската библиотека „Христо Ботев“ от няколко години провежда летни занимания с деца. Отначало те не вярвали, че ще има такъв интерес през тези месеци, когато учениците са във ваканция, но се оказва обратното. Всеки ден десетки деца идват за книги, а след като разбират за будителската инициатива, идват, за да се включат в нея. „За нас е голяма чест и истинско удоволствие да направим съвместно с Митрополията във Враца тези ателиета, които ще насочат вниманието на децата към миналото, към историята и към нашите ценности“, сподели директорката на библиотеката в града Силвия Врачовска.

За екипа на Регионална библиотека митрополит Григорий беше подготвил щедро дарение на детски книги и луксозно издание на Библията, които веднага намериха място на рафтовете. А най-малките деца показваха с радост подарените иконки на родителите си, които просто не вярваха какво чудо се случва с децата им.

Коментари

Задължително поле