Поне 150 хил. евро за луксозен апартамент 60% от сделките стават на етап “в строеж”

Службите в няколко града се мобилизират за учение, включващо авария в АЕЦ „Козлодуй“ Учението ще наблюдават представители на МАЕ, Беларус, Украйна, Русия и Япония

Поет блъсна с кола човек на пешеходна пътека Недялко Йорданов опитва да избегне правосъдието

Търсят още 9 съдебни заседатели в Търговище

Арестуваха предполагаемия посредник в убийството на журналистката Дафне Галиция

И медия в Малта гръмна за скандала с Efbet

Бургазлии с подаръци за деца и възрастни в неравностойно положение Кампанията „Подари от сърце“ на Община Бургас насърчава благотворителността

Синдикатите не са отказват от общия национален протест заради болничните

Вицепремиерът Каракачанов подаде сигнал до главния прокурор за опити за създаване на македонско малцинство в България

Изграждат бази за собствено ползване Автомобилната индустрия е активна

Противниците на Гешев във ВСС три пъти се отрекоха от тезата, че избор с един кандидат не е избор

Вижте кадри от ареста на разбитата група за фалшиви документи (СНИМКИ и ВИДЕО)

АПИ: От утре се въвежда зимното поддържане на пътищата Пътната агенция мобилизира 3000 снегопочистващи машини

Шофьорка се преобърна с колата си в канавка

Ердоган: Ще търсим алтернативи, ако САЩ упорстват с условията за Ф-35

Джузепе Конте – Буревестник …

Извън стените на този дворец се намира една страна, която с право очаква ново управление и решения. Това, което е на път да се създаде, е правителство на промяната. С тези думи в сряда вечерта 53-годишният юрист и новобранец в политиката Джузепе Конте прие от президента на Италия Серджио Матарела мандата за съставянето на следващият кабинет на страната.

Изборът му е резултат на изглеждащото невъзможно на пръв поглед коалиционно споразумение между ляво-популисткото движение “Пет звезди” и крайно-десните евроскептици от “Лигата” (доскоро “Северна”, напоследък общонационална), които излязоха най-големите победители от произведените на 3 март парламентарни избори на Ботуша. И им отне над три месеца да намерят общ език върху противостоящите се по редица фундаментални въпроси предизборни платформи – от социалните, до финансовите въпроси. Но в крайна сметка изковаха икономическа програма, която да задоволи милионите привлечени под знамената и да изправи косите на експертите с планирани над 100 милиарда евро държавни разходи за следващите пет години.

Популистките платформи минават лесно, когато една от петте най-големи икономики в Еврозоната е и най-бавно възстановящите се от започналата през 2008 г. световна финансова криза. И за последното десетилетие свиването на производителността й е с шест процента от брутния вътрешен продукт на Италия, което от своя страна тласна допълнителни 3 милиона души под прага на бедността. Добавете към това и миграционният натиск от последните три години по южните брегове на страната и рецептата за самоналожена катастрофа е налице. Защото бъдещите управници на Италия – Луиджи ди Майо от “Звездите” и Матео Салвини от “Лигата” – в лицето вече на Джузепе Конте са обещали на избирателите си и покрай тях на всички италиански граждани, държавна субсидия под формата на минимален месечен доход в размер на 780 евро, за тези домакинства, чийто членове активно търсят работа.

Планирали са въвеждането на две нива на плосък данък – съответно на 15 и 20 % за бизнеса и данъчни облекчения в размер до 3 000 на годишна база за семействата. Само за първата година управление свиването на данъците ще коства допълнителни 12,5 млрд. евро на италианската държава. И тези идеи бледнеят пред общата схема, която очакват да реализират успешно.

Всичко това, разбира се, ако правителството на Конте се сформира. Защото получаването на одобрението на президента за поста министър-председател е само първата стъпка в един по-скоро тромав законодателен процес в Италия. Освен Конте, всеки един от кандидатите за министри ще трябва също да бъде приемлив за президента Матарела. Пост по пост. И всяко едно от спряганите досега имена за ключовите постове – от финансите, до външните работи – е повод за брожения. Окончателният състав на правителството ще трябва първо да положи клетва и после да премине през вот на доверие пред двете камари на парламента на Италия, където на теория “коалицията на аутсайдерите” има необходимото мнозинство да премине Рубикон-а. И оттам започва сериозното предизвикателство в реализирането на практика на поетите ангажименти. “Пет звезди” подложи на електронно гласуване коалиционното споразумение с “Лигата” и получи почти единодушната подкрепа на стотици хиляди свои членове. Които с ентусиазъм се включиха в онлайн блиц-гласуването в края на миналата седмица, за да потвърдят, че са съгласни с общите планове.

С което основателно достигаме до практически неизвестният в политическото пространство досега, както на Ботуша, така и в Европа, Джузепе Конте, предполагаемият следващ министър-председател на Италия и буревестникът на промени, които никой в ЕС не очаква с добро око.

Конте е роден на 8 август 1964 г. в селцето Волтурара Апула в южната италианска провинция Фогия. Там и завършва средното си образование, а през 1988 г. взема диплома по право от един от най-старите университети в Европа, “Ла Сапиенца” в Рим. И като цяло съдържателната информация за него се изчерпва дотук. За Джузепе Конте знаем, че се отдава на академичната кариера, която го отвежда последователно на преподавателски позиции в университети в Рим, Малта и Сасари, преди да се установи в този във Флоренция като професор по частно право. В публичното пространство се появи преди изборите през март, когато лидерът на “Пет звезди” Луиджи ди Майо спомена името му за възможен член на кабинета, като министър на публичната администрация. С всички танци около коалиционното правителство последните месеци, Джузепе Конте вече има шанса да е премиер.

… или “калинка”

Можете само да си представите като практически непознат кандидат за министър-председател, издигнат от нова и неутвърдена партия като “Пет Звезди”, яхнала вълната на народното недоволство, че Джузепе Конте е обект на допълнително внимание от страна на медиите на Ботуша, откакто името му се спряга за поста. И така последните седмици се наложи на Нюйоркският университет да отрича, че за г-н Конте има каквито и да е документи, че някога е “усъвършенствал знанията си” по право при тях, каквото и да пише в биографията му за 2013 г. Университетът в Кеймбридж пък предпочете да заложи на правото на конфиденциалност на бившите си студенти и да откаже да коментира дали Конте е извършвал “научни изследвания” там през 2001. От движението “Пет Звезди” настояват че става въпрос за клеветническа кампания, насочена към подкопаване на авторитета на техния кандидат за премиер на Италия. Помните ли?!

ЗА НЕГО

Той ще е експертът по дебюкратизиране
Кандидат-премиерът ни Джузепе Конте е експерт по опростяване, по дебюкратизиране и по организиране на административната машина – това е, което голяма част от бизнеса иска. Удовлетворен съм и се надявам, че никой няма да слага препятствия пред раждането на новия кабинет.
Матео Салвини,
лидер на “Лигата”

Въпреки това
е необичаен избор

Той (б.р. – Джузепе Конте) беше избран като неутрален, приемлив, компромисен кандидат от страна на Луиджи ди Майо, лидерът на движението “Пет звезди” и Матео Салвини председателят на крайно-дясната “Лига”, защото и двамата се оттеглиха от отговорната позиция. Но дори и така, той беше необичаен избор по много начини – г-н Конте е точно този вид типичен представител на утвърдения политически ред – елитаристичен, академик-технократ. Точно тази порода, срещу която “Пет звезди” се обяви изначално.
Ник Скуайърс,
кореспондент на
“Дейли Телеграф”

С него се бележи нова епоха
Назначаването на г-н Конте (б.р. – за министър-председател на Италия) слага началото на нова политическа епоха. Която можем наистина да наречем “Третата италианска република”. В която традиционните идеологии бяха победени от директната демокрация.
Луиджи ди Майо,
лидер на движение
“Пет Звезди”

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

 1. Ми то и Велика Британия се пенявеше: „Брекзит до дупка!“
  Ама – на! Дупката дойде! (По-скоро ще дойде на 20 януари 2019г)
  И сега стана: „Няма време!“
  А аз добавям – и пари!
  Ако до 20.01.2019 г. няма споразумение – следва „твърд брекзит“ -по-простичко казано граници с огради и пропусквателни пунктове (минимални на брой) навсякъде по границите с Европа!
  И изведнъж същите тези англичани с „Брекзит до дупка!“ запяха старата песен:
  Искаме още време за да успеем с брекзита! най малко до 2023 г. А тогава „ще видим“!
  Добри хора сме – ще им дадем време, ама дотогава – да си плащат вноските!
  те ти ги сега комиците плюс национално отговорните:
  Ще излезем от еврозоната, ако Европа не ни даде пари! (Ами излизайте! Всички знаят, че само след 5 години инфлацията ви ще стигне мащабите на Венецуаела!)
  Ама ще спрем да плащаме външния ни дълг! (Ами спрете! Тогава заемите, които смелчаците ще се осмелят да ви отпуснат няма да са с 4% лихва, а с 14%)
  Ама ще си подобрим отношенията с Русия! (Ами подобрете ги! То и Исландия ги „подобряваше“, ама получи един гол … То и Кипър ги подобряваше, ама получи един гол… То и Гърция ги подобряваше, ама получи един гол… Щом и вие искате да получите гол … получете си го! Ама след това и ние ще ви дадем един гол… за спомен от еврозоната!)
  Та с други думи цялата „политическа пушилка“ в Италия всъщност е свързана с искането на едни пари и 5 години неплащане на нищичко!
  Няма кой да й даде нито едното, нито другото!
  Ето защо след 2 години ще са като брекзитчиите от албиона – протегната ръчичка, паднал на колене и просещ: „More 4 years, please!“

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.