Диетологът Енджи Касабие пред „Труд news”: Храната не е "мода"

Енджи не ограничава сина си, но държи да му показва личен пример чрез качествени продукти

Напълняването, до голяма степен, започва от психиката

Наричат я „диетологът на звездите“, тъй като в списъка си с клиенти попадат имена като това на Силвестър Сталоун, Джейсън Стейтъм, покойният вече Стефан Данаилов и много други.

Енджи Касабие от години се интересува и грижи за правилното хранене, като казва, че даден хранителен режим може да е подходящ за един, но да не е „правилният“ за друг.

Независимо от сезона, грижата за тялото е необходимо да бъде целогодишна.

За храната като наслада, за грешките при хранителния режим и личния пример, пред „Труд news”, говори диетологът Енджи Касабие.

- Енджи, има ли мода в хранителния режим?

- За съжаление има, но това не работи, защото храната не е „мода“. Нашите клетки не разбират модата, а как да живеят по-дълго и да ни пазят тялото как да бъдат вечно млади. Клетките са направени по един начин и единственото, което ние трябва да направим, е да ги захранваме добре. Трябва да променим качеството на продукта. За съжаление, това е единственото, което се променя, а именно, че продуктите стават все по-некачествени. Също така трябва да се приемат допълнително витамини и минерали. Нищо повече. Ако си кажем "без глутен", "без месо" или "без хляб", то всичко, което е „без“, не става. Човек винаги трябва да попита сам себе си: „Това "без" докога може да бъде?“.

- Забелязваш ли много деца са по-едрички. На какво се дължи това?

- Затлъстяването при децата се предизвиква главно от това, че у дома не успяваме да даваме на децата пример. Когато пропускаме дадено ядене, ако липсва закуска или пък обяд, то те започват да се нахвърлят на всичко, което хапват. 

- Как родителите могат да дадат личен пример? Как храниш твоя син, например?

- Абсолютно всичко му давам. Не му забранявам сладко и дори „fast food”, но това, което със сигурност правя, е да му давам пример у дома, с това, което аз ям и купувам. 

- Къде греши човек най-често, когато започне диета?

- В самата диета, защото, за да имаме някакъв режим, трябва да ядем това, което обичаме. Напълняването, до голяма степен, започва от психиката.

- Не малко хора отслабват рязко и после пак качват килограмите. Защо?

- Защото правят това, което е извън възможностите им. Казват "Спирам" или "без хляб" и след два месеца вкарват хляба отново. Така от нещо, което е било прието за организма, сега е вече нещо, което изобщо не е такова. 

- Ако един хранителен режим е еднакъв за теб и мен, то той ще действа ли по един и същ начин?

- Много е индивидуално. Правилата са едни, но реално нещата се променят спрямо това, което ние обучаваме организма. Когато го обучаваме да взима всичко, той ще може да обработва всичко. Това е като имунитет за организма – ти ядеш всичко и обработваш всичко, а когато не ядеш нищо, то няма да обработваш нищо. 

- От клиентите, за които си се грижила, кой е най-голямото ти предизвикателство относно програма, режим и постигнати резултати?

- Последно ме изненада едно момче, което е DJ. Той води нощен живот и спи много малко. Не очаквах да отслабне, но за по-малко от 2 месеца вече е свалил 15 кг. Аз помислих, че той изобщо не яде. Всъщност той се храни, но спазва правилата. 

- Значи трябва да се спазват правилата?

- Правилата да, в никакъв случай не бих казала обаче ограничения.

- Възможен ли е хранителен режим без спорт?

- Спортът е живот. Ако искаш дълголетие, то на първо място е спортът, дори преди храната, защото когато тялото ти е силно, то може да работи добре.

- Кой е хранителният режим, който е актуален в световен мащаб? Следиш ли такъв тип новини?

- Каквото ползват и правят звездите, то става актуално, както например сега с инжекциите (за диабет). Хората искат нещо, което е лесно, но това е много опасно и крие много проблеми.

- Коя е звездата обаче, която ти би дала за пример от хората, с които си работила?

- Силвестър Сталоун. Той е пример във всяко едно отношение. Професионалист е в начина на живот, който води – в работата, тренировката, в абсолютно всичко. 

- От кога се познавате?

- Аз работя с него от 2009 година до ден днешен. Работим заедно в моментите, когато той снима филм, независимо в коя държава се случва това. Освен тук в България, когато беше, съм била с него и в Англия, и в Съединените щати.

- А през останалото време как поддържате контакт?

- Чуваме се по телефона. 

- Коя е най-капризната звезда?

- Няма капризна звезда, а има по-тудна за поддържане на режим. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта