Димитър Тодоранов: Победата над себе си те прави непобедим!

Бразилките и българките са най-красивите жени

Дай му на един човек пари и власт и гледай какво става

Най-добре спечелената битка не е с физически средстваци

Най-нелепата публикация беше, че съм имал връзка с Лили Иванова!

- Г-н Тодоранов, вие сте не само бизнесмен, но и човек с много различни интереси. Над какви проекти работите в момента?

- На първо място ще спомена театралния фестивал “Арт поток”, който това лято отново организираме в Царево и много се гордеем с него. Миналата година при нас беше премиерата на новата постановка на Аня Пенчева и планираме официалното представяне на новия й спектакъл, в който играят със Стефан Данаилов. Новост във фестивала, ще бъде нещо, което се прави за първи път в България - водни екрани, които се правят от системи, разпръскващи вода във въздуха и са вече много популярни в Сингапур. Такива 6-метрови екрани, на които фигурите оживяват - ще има и на откриването на клуб Hasienda, за който планираме още много иновации.

- Вие продуцирахте театралния спектакъл - “Свалячи”. Имате ли планове да продължавате в тази посока?

- По-скоро идеята ми е да отворим театър в София, където да дадем възможност и сцена на хората, които продуцират, както и на актьорите - да имат място, което е издържано по всички стандарти. Мисля, че така ще съм по-полезен, но предвид динамичната политическа атмосфера у нас е малко трудно да се случат нещата точно днес или утре, но се надявам до края на годината да го направим.

- Остава ли ви време да посещавате културни събития?

- Редовно гледам театрални постановки, последно ме впечатли “Чамкория”. За нея, дори нямаше билети и се наложи да използвам контактите си, за да си взема билет. Наистина, таланта на Бахаров, заедно с текста на Русков е много интересна комбинация и си заслужава да се види, както и това, че в нея се съпоставят двете епохи и се вижда, че те са с едни и същи проблеми и едни и същи решения.

- Виждате ли позитивна промяна в България напоследък?

- Може би от 20 години насам и вече лека-полека става по-добре, но ми се иска да ставаше малко по-бързо, защото като си говоря с всички мои познати е очевидно, че хората не живеят добре. Не мога да си заровя главата в пясъка и да кажа - аз съм добре, пък другите не ме интересува как са, и много ми се иска за всички да е добре, не е проформа! Като че ли, напоследък се усеща нужда от нова енергия, която да се появи - в бизнеса и политиката особено, за да се променят нещата. У нас има нужда от една нова вълна, която да промени усещането на хората към политиците като цяло, за да повярват отново в тях и когато повярват, тогава може би нещата ще се променят. Хората трябва да се усмихват, като видят политици по телевизията, а не да изключват телевизора и когато това се случи, тогава може да говорим, че има промяна.

- Кои ваши качества ви помогнаха най-много да успеете да се реализирате?

- Тези качества, които помагат на един човек да е добър и в спорта - да не се предаваш, да знаеш какво правиш утре и вдругиден, за да се приближаваш към успеха. Всеки ден трябва да правиш една крачка по-напред към това, което искаш да постигнеш и най-вече да знаеш, че най-големият враг си си самият ти и победата над себе си те прави непобедим за другите! Особено в бойните спортове, това е много важно.

- Вие сте европейски шампион по карате-до, а сега сте и треньор на националния отбор по шотокан-карате. Някога налагало ли ви се е да използвате бойните си умения в живота?

- Бойните умения ги виждам по-скоро, като душевна нагласа. Ако става въпрос за физически сблъсък - това винаги съм го избягвал и за мен най-добре спечелената битка е тази, която не е с физически средства. Отделно съм научил, че непобедим е този, който не влиза в битки, а ги спечелва още преди това.

- Познавате се с премиерът Бойко Борисов, още от състезателните ви години, като той дори е казал за вас на един турнир, че сте “най-добрият и ще продължавате да побеждавате”. С днешна дата продължавате ли да се срещате с него и вас не ви ли изкушава политиката?

- Не съм се срещал отдавна с него, той вече с Меркел се засича, мен къде да ме засече?! Като цяло политиката не ме изкушава и мисля, че не е нужно да си в Парламента, за да си политик, защото ние реално сме политици - с нещата, които правим, защото развиваме културата без никой да ни кара.

- Коя е темата, или събитието в страната ни, което ви вълнува най-силно?

- В този момент всички говорят за “Апартаментгейт”, но самия факт, че едни апартаменти са нещо, което действително може да превземе медийното пространство по такъв силен начин, трябва да говори, че българинът наистина е наврян в ъгъла от безпаричието и нещата, които се случват. В една развита държава със силна средна класа - това, че някой е купил апартамент на по-ниска цена няма да е такъв проблем, или ако е - той ще приключи бързо с 5-6 оставки и готово!

- Кое Ви кара да се гордеете, че сте българин?

- Българинът е талантлив, особено като става дума за спорт и за изкуство. Ето, сега имахме повод за гордост с успеха на Димитър Маринов - за първи път имахме реален пробив във филмовото изкуство. Той, дори във второстепенна роля, но е част от един проект, който взе Оскар. Наскоро се почувствах горд и с постижението на Петър Стойчев, който отново стана световен шампион, а той ми е и приятел.

- Какво от Америка, където сте живял дълго време, ви се иска да видите и тук?

- На първо място американците са позитивни и така се възпитават още от училище - че всичко е възможно, абсолютно за всеки, във всяка посока. Това, което ми се иска да видя и у нас е - всеки да си гледа неговата работа, без да се интересува от тази на другия, а да дава 100 процента в това, което прави. Това правят американците - те работят доста и си плащат данъците, като по този начин държавата има шанса да заработи. В България много хора приемат, че държавата им е длъжна по някакъв начин, а те не са длъжни по никакъв начин към нея.

- Богатите хора в чужбина не парадират със състоянието си, а у нас не е така?

- Богатите чужденци са трето-четвърто поколение и за тях имането на пари не променя по никакъв начин нещата, докато в България не е така,защото у нас много хора тепърва забогатяват - т. нар. млади пари. Тук много хора искат да покажат нещата, които имат, следствие от това, както един мой приятел се шегува, че не са ги гушкали като малки. Дай на един човек пари и власт и гледай какво става -не ги съдя, но няма да им донесе позитив това, че парадират в България. В една държава, в която голяма част от обществото са под средното ниво, според мен не е много умно и морално да парадираш със скъпи вещи.

- Често свързват името ви с това на известни дами. Някога имало ли е истина в тези информации и коя е най-нелепата от тях?

- Не е имало истина, защото в личния ми живот няма звезди и известни жени! Най-нелепата публикация беше, че съм имал връзка с Лили Иванова! Това беше от една страна нелепо, от друга забавно и едва ли някой човек е повярвал, но се изненадах, че има и такива, които вярват.

- Какъв човек е музикалната ни прима за вас и бихте ли работили отново с нея?

- Тя е нечовек! Талантлива е, готина, неуморна и продължава да твори, без да й се налага, защото виж колко много от известните изпълнители нямат нови продукции, а тя прави нови албуми - просто уникална! То за нея талант вече не може да се каже, по-скоро е явление! Тя прави всяка година по едно турне във всеки град и разпродава всички билети. И трите неща, които правихме с нея бяха уникални и ако измислим нещо ново и различно - защо не, с удоволствие бих работил пак с нея.

- Вие сте се срещал с някои от най-популярните холивудски звезди, а срещата с коя родна актриса ви е впечатлила най-много?

- Татяна Лолова е наистина уникална актриса - с голямо присъствие. Миналото лято се срещнах и имах възможност да разговарям с Аня Пенчева, по време на театралния фестивал “Арт поток”. Много интересна жена, разбирам защо е била секссимвол на толкова поколения, а тя още носи това нещо в себе си!

- А какво в една дама може да привлече вниманието ви?

-Да има смисленост в съществуването си, защото не обичам безсмислено съществуващи хора, особено пък жени. Трябва да има някаква кауза и смисъл.

- Пътувал сте много в чужбина. Жените в коя страна ви впечатлиха най-много?

- В Бразилия и в България.

- В момента има ли любима жена до вас?

- Може би влюбванията са за по-млади хора, а когато човек е осъзнат, изпитва по-различна емоция и го описва по друг начин, но по-скоро - да!

- Кои книги са ви повлияли най-много?

- Чета много биографии, защото в тях реално виждаш защо и как са се случили нещата. В момента чета биографията на Леонардо Да Винчи, а наскоро четох книгата “Йерусалим” - за историята на този град от 2000-та година преди Христа, до сега. В нея също можеш да видиш, че всичко е много кратковременно и колко хора, гледащи сериозно на себе си, са минали и заминали от историята.

- Преди две години вие станахте иподякон. Какво провокира това ваше решение?

- Предложи ми митрополит Антоний и за мен е патриотичен акт, като ти предложат такова нещо, да го приемеш. Това, да си иподякон не е толкова специална длъжност, защото има много иподякони- не съм се замонашил, просто така имаш възможност да помагаш на църквата. Аз записах църковен мениджмънт и вече съм втори семестър в “Семинарията”, като това ми отвори един нов прозорец. Разбрах, колко много неща не знаем за религията и за историята, а аз съм си мислел, че ги знам и сега ми е интересно и обогатяващо.

- Как ви промени тежкия инцидент със сърф в Бразилия преди години, след който дори сте изпаднал в кома и сте видял тялото си отгоре?

- След това започнах да се радвам на живота - на малките неща, а и на големите. Разбрах, че единственият смисъл да си жив е да си щастлив и да правиш хората около теб, доколкото е възможно щастливи.

Нашият гост

Димитър Тодоранов е единственият европейски шампион на България по карате-до и многократен победител на републикански първенства. Отличната спортна подготовка и силната амбиция му помагат да постигне и американската мечта като в Щатите изготвя своя уникална фитнес система. Сред феновете на неговата програма са дори холивудски звезди, като Хю Джакман и Ан Хатауей. Спортът продължава да е движеща сила в живота на Димитър Тодоранов и днес той е главен мениджър на федерацията ни по Шотокан карате и треньор на националния отбор. Едновременно с това той е голям меценат и продуцира много културни събития – изложби, театрални постановки и концерти на звезди като Лили Иванова и супер групата “Фондацията”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта