Доналд Тръмп призовава света да се откаже от глобализма

Доналд Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп призовава света да се откаже от глобализма, пише британският вестник The Guardian.

Доналд Тръмп призова други народи да отхвърлят глобализацията и да възприемат патриотизма в реч пред Обединените нации, прекъсната от подигравателен смях от други световни лидери, пише изданието.

В хода на бомбастичното обръщение Тръмп изтъкна постиженията на своето президентство, нахвърли се върху враговете си - най-вече Иран и се противопостави на мултилатерализма в неговия духовен дом - Общото събрание на ООН.

В един от най-забележителните моменти в историята на годишната среща на върха на ООН залата избухна в спонтанен смях след твърдението на Тръмп, че "за по-малко от две години администрацията ми е постигнала повече от почти всяка администрация в историята на нашата страна".

Явно изненадан, Тръмп каза: "Не очаквах тази реакция, но това е добре."

„Америка се управлява от американци - каза Тръмп. "Ние отхвърляме идеологията на глобализма и прегръщаме доктрината на патриотизма".

В своя акцент върху суверенитета 34-минутната реч отразява голяма част от първата му реч на Общото събрание на ООН миналата година.

Основната тема на речта на Тръмп обаче беше патриотизмът и той призова държавите да се съсредоточат върху собствените си национални интереси.

Той каза: "Навсякъде по света отговорните народи трябва да се защитават срещу заплахи за суверенитета не само от глобалното управление, но и от други форми на принуда и господство".

Тонът и темата на речта бяха в пряко противоречие с лидерите, които го предхождаха и го последваха на подиума. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че "демократичните принципи са под обсада".

Той каза: "Светът е по-свързан, но обществата стават все по-фрагментирани. Предизвикателствата растат навън, докато много хора се обръщат навътре. Мултилатерализмът е подложен на огън точно когато имаме нужда от него най-много. "

Коментари

Задължително поле