Дори съгражданите на Макрон не искат да гласуват за него, разчитат на Льо Пен да ги спаси

Еманюел Макрон

Жителите на Амиен не изглеждат особено влюбени в своя най-известен син. Известно е, че президентът Макрон е прекарал младостта си в този северен катедрален град. Неговата съпруга (и бивша учителка) Брижит също е от известно местно семейство, живеещо там. Техният 150-годишен сладкарски бизнес все още просперира на главната улица.

Но не е лесно да се намери някой, който да каже добра дума за френския лидер, който се готви за битка.

Извън хипермаркета Carrefour в северните покрайнини, повечето хора казват, че ще изберат "Националният фронт" (RN) на предсрочните избори на 30 юни. Някои някога са гласували за Макрон. Някои са гласували  за лявото в миналото. Други редовно са гласували за крайнодесните.

Всички споделят подобен начин на мислене: Опитахме всичко останало. Какво би могло да бъде по-лошо от това, което имаме?

Макрон неочаквано свика предсрочни избори преди две седмици, след като партията му беше победена от RN на европейските избори. Сега Франция все още приема немислимата досега възможност за крайнодесен премиер след втория тур на 7 юли.

Орели, 37-годишна чистачка с двегодишен син, казва пред BBC, че е мислила да гласува, но идеите на крайнолявата партия LFI (сега в предизборен пакт със социалистите и други) не са близки до нея.

„RN постоянно е наричана фашистка, расистка, хомофобска и т.н. Може би е била някога. Как може да знам? Тогава не съм била наоколо. Всичко, което мога да кажа е, че днес това е партия като всяка друга“, казва тя. „Това е партия, която е близка до нас, хората. Това ми харесва – те са за французите – и имам предвид французите от всички цветове. Имам двама приятели от Чад, които също ще гласуват за RN. Казват, че са толкова щастливи, че са във Франция, че искат да я спасят.

Орели казва, че основният въпрос, по който е съгласна с политиката на RN, е сигурността: „Ставам и излизам всяка сутрин в 04:30, за да отида на работа. Преди можех да карам велосипед или да ходя пеша навсякъде в Амиен. Вече не. Сега се качвам на колата. Винаги има млади мъже, които се мотаят наоколо и ме е страх.“

Що се отнася до Макрон, тя казва, че в началото го е подкрепяла. 

"Той беше „ускорител“ – наистина мотивиран. Всички казахме уау! И беше чест, че е родом от Амиен. Но седем години по-късно всички сме разочаровани. Чувстваме, че той е много манипулативен. Той си играе с хората. Не ми харесва.”

36-годишният Кристофър има работа като доставчик на боя и усеща икономическата криза. Към края на всеки месец той трябва да спи в колата си, защото не може да си позволи бензина за отиване и връщане от Амиен до дома му.

„Откакто Макрон беше избран, всичко тръгна надолу“, признава той. „Всички са болни и уморени. Трябва да опитаме нещо ново.
Трябва да вярвам в нещо. Макрон обеща много, но не изпълни обещанията си. Така че се опитвам да вярвам в RN. Ще подкрепя всеки, който наистина помага на работещите хора.”

За 36-годишната Ноеми, служителка в обществения сектор, която винаги е гласувала наляво, крайната левица днес е по-опасна от крайната десница.

"И все пак не мисля, че RN са крайнодесни. Президентът на партията Джордан Бардела мисли за французите. LFI – те мислят преди всичко за чужденците. Но ние имаме свои бездомни, които също се нуждаят от помощ", обяснява тя.

Но не е ли голям проблем да се избере партия, която левицата винаги е категоризирала като опасна?

„В миналото да, всичко около стария Front National (предишното въплъщение на RN) беше малко плашещо. Те бяха расисти, но сега са се променили. Марин льо Пен не е Жан-Мари льо Пен. Трябва да спрем с всички тези неща, свързани с RN, които ги приравняват на фашисти. LFI днес са по-расистки и фашистки от RN”, казва тя.

Бърнард, 68-годишен пенсионер, винаги е гласувал за основната десница, републиканците. Но този път и той също избира RN.

„Франция тъне в пълна бъркотия. Имиграция, разходи за живот. Нищо не работи. И продължава да върви все по-надолу. Не можем да направим по-лошо от това, което имаме сега. Нямам идея дали техните решения ще работят. Но когато в чекмеджето не е останало нищо, трябва да търсите другаде“, споделя той.

Много хора в Амиен отказват да говорят за политика, защото експлозивен въпрос в момента. Други казват, че ще гласуват за левия съюз, защото се страхуват от RN. Само един човек, от около 20, признава, че ще гласува за Макрон.

„Вижте какво предлагат в крайната левица. Вижте какво предлагат крайнодесните. Това е катастрофа от икономическа гледна точка. Не искам особено да гласувам за Макрон, но какъв избор има всеки разумен човек?“

Не е много звучно одобрение, но дори в Амиен президентът ще вземе каквото може да получи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи