Доц. д-р Йордан Панов: Спасеният мъж с пръчка в мозъка е медицинско чудо

"Имам прекрасен екип от изключителни професионалисти, които влагат в работата си душа, любов и доброта. В Плевен вече има два модерни апарата за анестезия, наподобяващи космически кораби."

- Доц. Панов, преди дни направихте уникална операция, с която бе спасен мъж със забит в главата му бамбуков шиш. Разкажете по-подробно за този случай чудо.

- В клиниката бе докаран по спешност 57-годишният Трифон Игнатов, който бе в много тежко състояние. Същата вечер човекът пострадал, след като в двора си в ловешкото село Дерманци се спънал в тъмното и се набол на бамбукова пръчка, която крепи градинските цветя. Шишът го пронизал в окото. Самото нараняване се оказа уникално като вид и като дълбочина на проникването. На практика пръчката попада във вътрешния ъгъл на окото, преминава през цялото продължение по дългия диаметър на черепа и на мозъка. Плъзнала се е покрай много голям кръвоносен съд в слепоочния дял. Пръчката бе минала покрай голям мозъчен дял за жизненоважни функции, като бе разкъсала кръвоносни съдове. Вследствие на травмата имаше бързо разрастващ се кръвоизлив. Направена бе компютърна томография на пациента, от която стана ясно, че 15 см от пръчката са проникнали от окото до тила на пациента.

- Уврежданията големи ли бяха?

- За щастие не бяха увредени жизненоважни зони в мозъка, което би могло да убие пострадалия веднага. Наложи се незабавно да сформираме екип и да извършим операция, като импровизираме позицията на болния на операционната маса. Решихме да започнем интервенцията отзад на тила от малкия мозък, за да отстраним кръвните съсиреци. Трябваше да имаме и достъп до окото, като оттам измъкнахме шиша. Това бе много рискована манипулация, защото има опасност при изваждането на чуждото тяло да се получи разкъсване на кръвоносни съдове, а това да доведе до мощно кървене и дори до смърт. Именно заради това оставихме отворена тилната област, за да имаме поле за действие при нужда. Така контролирано и много внимателно извадихме пръчката.

- Колко дни минаха от операцията и в какво състояние е в момента пациентът?

- Операцията бе направена преди 14 дни, но едва в началото на тази седмица дадохме гласност, защото искахме да изчакаме, за да сме убедени в добрите резултати от двучасовата хирургична интервенция. Пациентът бе докаран в кома в лечебното заведение няколко часа след инцидента, а още на следващия ден дойде в съзнание. Започна да движи ръцете и краката, интелектуално съхранен е и дори вижда с лявото око, откъдето е влязъл шишът.

- За вас като специалист това необичайно ли е?

- Да! Болният се възстановява учудващо бързо. Успяхме да овладеем и развитието на сериозна инфекция заради замърсената от престоя в пръстта пръчка. Интересен е и фактът, че преди 5 години този мъж е опериран от рак на ларинкса. Тогава лекарите му дали само 5-6 месеца живот, но след като преминал през всички предписани терапии, се е възстановил. Сега за втори път се оказа в ролята на медицинско чудо.

- Доц. Панов, преди три години в Клиниката по неврохирургия, която ръководите, бе направена необичайна операция, като бе извадено 13-сантиметрово острие на нож, забито в челото на 13-годишно момиче от свищовското село Морава. Този случай тогава също се превърна в сензация.

- Този случай беше по-различен от сегашния. Ножът бе пробил черепа на момичето по-косо и не бе проникнал в мозъка. Наложи се да бъде изваден и нямаше тежко мозъчно увреждане. Детето се възстанови напълно.

- Често ли стават чудеса във вашето болнично заведение?

- Непрекъснато имаме случаи, които могат да се нарекат уникални. Но когато става дума за спасен човешки живот, това само по себе си е чудо! Клиниката по неврохирургия към университетската болница в Плевен е единствена за цяла Северна България и обслужва население от над 1,5 милиона души. Имаме пациенти и от Южна България, от София. Всекидневно се сблъскваме с големи патологии. Оперирали сме деца с големи туморни образувания в мозъка, които са отстранени изцяло. Не мога да не спомена и случаи на лекувани от нас тежко инвалидизирани болни, които дори и след като са били цяла година на легло, след операцията стават, прохождат и могат да водят пълноценен живот.

- С какъв екип работите, д-р Панов?

- С гордост мога да кажа, че имам прекрасен екип от 22-ма души. Всички са изключителни професионалисти, но и влагат в работата си много душа, любов, доброта и човечност. Тези качества за жалост през последните години бяха забравени, защото не се калкулират по клиничните пътеки. В нашата клиника обаче бяха съхранeни и те се усещат и оценяват от пациентите и техните близки.

- Какво се прави за модернизирането на Клиниката по неврохирургия?

- В момента се извършва цялостен ремонт на здравното заведение. В реконструкцията се влагат 500 000 лева, които бяха отпуснати от държавата и от университетската болница. Прави се и пълно преоборудване. То включва нови операционни маси, лампи. Инсталират се два модерни апарата за анестезия, наподобяващи космически кораби. Осигурен е мощен рентгенов апарат, който е много важен за операционната диагностика. Разполагаме и с нов микроскоп, както и с пълен набор от инструменти на стойност 70 000 лева.

- С какво Клиниката по неврохирургия в Плевен се отличава от останалите неврохирургични отделения в страната?

- Имаме лукса да разполагаме със самостоятелна неврореанимация, в която работят много добре подготвени специалисти. Трябва да се знае, че неврохирургията е много специална медицинска наука и дейност. Не мога да не отбележа и това, че в клиниката са сведени до минимум вътрешноболничните инфекции, които са бич за мозъка. Няма друго болнично заведение у нас и дори и в чужбина с такова постижение.

 

Нашият гост:

Доц. д-р Йордан Панов е завършил с отличие Медицинския университет в Плевен. В продължение на 3 години е работил като доктор на село. След успешно издържан конкурс е бил асистент във Военномедицинската академия в София. Практикувал е и в Правителствената болница в столицата. Бил е на 3-годишна специализация във Франция. Специализирал е още в Австрия, Словения, Русия. От 2012 г. е началник на Клиниката по неврохирургия към в УМБАЛ-Плевен.

Коментари

Задължително поле