Дъстин Хофман – антимъжкар от класа

Дъстин Хофман има още планове за бъдещето.

Майсторът на емоционалните роли навършва 85, заобиколен от голямото си семейство

Актьорът има шест деца от две съпруги

Отказва роли на Фелини, Бергман и Спилбърг

Застига го проклятието MeToo

Той не играе мускулести мачовци, не участва в бойни сцени и рядко размахва оръжие от екрана. Изпълнява ролите на антигерой и емоционално уязвим човек, който мъчително търси истината. Не е красавец. Висок е само 1,67 м. С други думи – антипод на тестостероновите си колеги. Въпреки това Дъстин Хофман има огромно екранно присъствие. Той е един от титаните на Холивуд, антимъжкар, но от най-висша класа.

Неговата кариера в киното започва сравнително късно – дебютът му е, когато вече е 30-годишен. Случва се през 1967 г. във филма „Абсолвентът“ на Майк Никълс. След това негово изпълнение дребничкият артист се превръща в звезда – и така повече от половин век. 

На 8 август Дъстин Хофман навършва 85 години и е вписал в биографията си много театрални роли, над 40 филма, две награди „Оскар“, шест „Златен глобус“, четири БАФТА, две „Еми“ и много други. Както и голямо семейство, което го придружава на всяка негова поява на червения килим по света – шест деца от две съпруги.

Аутсайдер като дете

Житейският път на звездата започва скромно през 1937 г. в Лос Анджелис. Семейството по линия на баща му идва от Румъния. Те са евреи, които в началото на ХХ век бягат от погромите в Европа и се установяват в САЩ. Актьорът има корени и в Украйна и Полша. Прабаба му Либа пък е затворена в съветски концлагер, където в резултат на петгодишен престой губи едната си ръка и част от зрението си. Тя все пак успява да избяга и стига до Аржентина, а после – в САЩ, в Чикаго, където устройва наново живота си и умира на 76 години през 1944-та. Въпреки че имат еврейски произход, Дъстин и по-големият му брат не са възпитавани религиозно и са оставени от родителите си сами да избират пътя си.

Бащата на актьора отначало е бръснар, после, вече в Лос Анджелис, работи в едно от холивудските студиа, но след това развива успешен бизнес като агент за продажба на мебели. Майка му е пианистка и запален киноман. На нея актьорът дължи името си – кръстен е на актьора от нямото кино Дъстин Фарнъм. Съучениците му обаче го наричат презрително „Дъстбин“, което означава кофа за боклук. Той е грозноват, срамежлив, като малък страда от дислексия – аутсайдер, който трябва да положи много усилия, за да си извоюва място под слънцето. 

За разлика от брат си, който е отличник и мечтае да стане политик, Дъстин не е добър ученик и иска да се занимава с музика, по-точно с джаз, но по-късно осъзнава, че го влече актьорството. Това не се харесва на майка му, която откровено му казва, че няма подходящата външност. Баща му все пак го записва в школа за начинаещи актьори, но там младежът е обявен за неперспективен и скоро след това – изключен. 

През 50-те години на миналия век филмовата индустрия търси снажни красавци, а Дъстин не е такъв, затова се насочва към театъра. Изкарва курсове по драматично изкуство в Пасадена и през 1959 г. заминава на Източния бряг. В Ню Йорк не го приемат в школата на Лий Страсбърг. Хофман се явява непрекъснато на кастинги, но не получава нито една роля. За да плаща наема си, работи като сервитьор, словослагател в печатница, демонстратор на стоки в универсален магазин, касиер, нощен барман и дори медицинска сестра в психиатрия! 

Играе в треторазрядни театри на Бродуей, но тъкмо там птичето каца на рамото му. Благодарение на ролята му на гърбав нацист-травестит е забелязан от режисьора Майк Никълс, който му дава първата голяма роля в киното и преобръща съдбата му.

Все нагоре

30-годишният дебютант изиграва в „Абсолвентът“ ролята на 21-годишно момче, прелъстено от много по-възрастна от него дама. Той получава първи „Златен глобус“ за изгряващ актьор, награда БАФТА за най-добър дебют през 1967 г. и номинация за „Оскар“. И не само това – в епохата на сексуалната революция младежите го припознават като олицетворение на свободолюбивия дух на Америка. Говори се, че тази роля е трябвало да изпълни Робърт Редфорд, но режисьорът е наложил никому неизвестния актьор. 

След филма предложенията за филми започват да валят едно след друго. Дъстин Хофман се снима в „Среднощен каубой“ на Джон Шлезинджър през 1969 г., „Сламени кучета“ на Сам Пекинпа през 1971 г., „Цялото президентско войнство“ на Алън Пакула през 1976 г., за да стигне до първия истински връх в кариерата си – „Крамър срещу Крамър“ на Робърт Бентън през 1979 г. Ролята на Тед Крамър му носи „Оскар“ за най-добра мъжка роля и „Златен глобус“ за най-добър актьор в драма. За същия филм статуетката на Академията за филмово изкуство взима и неговата екранна партньорка Мерил Стрийп. 


Емблематично за Хофман е превъплъщението му от мъж в жена в комедията „Тутси“ на Сидни Полак през 1982 г., заради което печели „Златен глобус“ и БАФТА. Следва „Рейнман“ на Бари Левинсън, донесъл втори „Оскар“ на актьора през 1988 г. и „Златен глобус“. Със същия режисьор Хофман снима по-късно още три филма, от които най-известният е „Да разлаем кучетата“. 
В началото на новия век актьорът прави запомнящи се роли в „Запознай ме с вашите“ (2004) и „Запознай се с малките“ (2010). Все пак да не пропускаме факта, че в Холивуд рядко се предлагат роли за актьор, прехвърлил 70-те, да не говорим - на 85 години…

Известен не само с таланта си, но и с голямата си прецизност, Дъстин Хофман внимателно подбира ролите си. Той отказва участие в продукции на известни режисьори като Ингмар Бергман и Федерико Фелини, както и главната роля в „Близки срещи от третия вид“ на Стивън Спилбърг. 

Голямо семейство

Докато работи усилено, актьорът намира време да създаде и голямо, сплотено семейство. Децата му – общо шест на брой - и настоящата му съпруга най-редовно го придружават, когато се появява на червения килим в САЩ и Европа, позират с него, не бягат от светлината на прожекторите.

Въпреки дребния си ръст и невзрачен външен вид, като млад актьор Дъстин безотказно омайва жените – достатъчно е да им прочете няколко стиха и да ги хване за ръка. За хипнотичния му ефект върху момичетата говорят актьорите Робърт Дювал и Жан Хакман, негови съквартиранти. В ранните си години Хофман има връзка с певицата Бати Кели и с модела и актриса Вера фон Лендорф, но и двата романа са краткотрайни.  

Първия си брак - с танцьорката Ан Бърн - Хофман сключва през 1969 г. Женени са до 6 октомври 1980 г. Ан има дъщеря от предишен брак – Карина, родена през 1966 г., която актьорът осиновява. Ражда им се и общо момиченце – Джена Бърн. Само шест дни след развода си с Ан актьорът сключва брак с Лиса Готсеген, адвокат и успешен предприемач, с която са женени и досега. Тя му ражда още четири деца – Джейк, Ребека, Макс и Александра. 

Двойката има над 40-годишен брак, но всъщност се познават много от преди това – майката на Дъстин е приятелка с бабата на Лиса. Двамата се виждат за първи път на семейно барбекю, когато той е на 27, а тя - на 10 години. По-късно се срещат отново на погребението на дядото на Лиса. Тогава тя вече е на 22, а той – на 38 години.

Артистично потомство

Най-голямата дъщеря на семейството Карина Хофман-Бъркхед е избрала да остане извън суетата на киноиндустрията. За нея не се знае много, освен че е разведена. 

Джена Бърн е родена през 1970 г. За разлика от своята полусестра, тръгва по стъпките на баща си и става актриса. Успява да си извоюва име и се снима в няколко филма. Има два брака, от втория - две деца.

Джейкъб Едуард „Джейк“ Хофман е роден през 1981 г. Той също е в развлекателната индустрия и е най-известният от братята и сестрите си. Участва в хитови филми като „Щрак“ и „Вълкът от Уолстрийт“. През 2014 г. прави режисьорски дебют. Освен това поразително прилича на баща си.

През 1983 г. се ражда Ребека. Тя също се ориентира към актьорството, но за кратко. Участва във филма „Хук“ заедно с баща си. Постъпва в Бърнард колидж в Ню Йорк, след това заминава да учи в Берлин, където живее до 2004 г. 

Максуел Хофман е по-малкият син на семейството, роден през 1984 г. Той също е актьор. Посещава университета Браун до 2007 г., след това учи в кино и телевизионното училище на Академията за сценични изкуства в Прага. Досега най-значимата му роля е във филма „Астма“, режисиран от брат му Джейкъб. 

Най-малката дъщеря Александра „Али“ Хофман е родена през 1987 г. Тя също е актриса. През 2002 г. играе във филма „Лунният път“, където участва и знаменитият й баща.

Обвинения в сексуален тормоз

Подобно на много свои колеги Дъстин Хофман беше залят от феминистката вълна в Холивуд, започнала с обвиненията в сексуален тормоз срещу Харви Уайнстийн. Всъщност оплакванията срещу човека, изиграл десетки роли на аутсайдер и малък, незначителен човек, започват още през 1979 г. Тогава Мерил Стрийп казва в интервю, че Хофман е опипвал гърдите й по време на прослушване за пиеса. По-късно тя заявява, че актьорът й се е извинил. 

През 2017 г. писателката Ана Греъм Хънтър притопля история от средата на 80-те години, когато тя е била 17-годишна стажантка по време на снимките на „Смъртта на търговския пътник“. Тогава Хофман я опипвал и говорел мръснишки за секс пред нея. Към оплакванията й се присъединяват тв продуцентката Уенди Рис, актрисата Катрин Росетер и дори съученичка на една от дъщерите му, която заявява, че той се е съблякъл гол пред нея. 

Движението MeToo се отразява зле на кариерата на Дъстин Хофман, защото големи компании оттеглят предложенията си към него. Но на 85 години той е направил достатъчно и едва ли страда особено, че вече не му предлагат големи роли.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл